Μπλίνκεν: Συναντήθηκε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Πεκίνο - «Αρχίζουν να σταθεροποιούνται οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας»

Μπλίνκεν: Συναντήθηκε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Πεκίνο - «Αρχίζουν να σταθεροποιούνται οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας»

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο Μπλίνκεν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

blinken_wang
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, τις ανησυχίες του αναφορικά με την υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν «συζήτησε ανησυχίες που αφορούν την υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη βιομηχανική βάση της ρωσικής άμυνας», καθώς και την Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ τόνισε στον Μπλίνκεν πως η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη σταθερότητα ή στην επιδείνωση των σχέσεών τους. «Θα πρέπει η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τη σωστή κατεύθυνση να προχωρήσουν προς τα εμπρός με σταθερότητα ή να επιστρέψουν σε ένα καθοδικό σπιράλ. Αυτό είναι ένα μείζον ερώτημα ενώπιον των δύο χωρών μας και δοκιμάζει την ειλικρίνεια και την ικανότητά μας», είπε ο Γουάνγκ, διαπιστώνοντας πάντως πως οι σχέσεις «αρχίζουν να σταθεροποιούνται».

«Θα πρέπει οι δύο πλευρές μας να ηγηθούν της διεθνούς συνεργασίας κατά των παγκόσμιων ζητημάτων και να επιτύχουν win-win για όλους; Ή να εμπλακούν σε αντιπαλότητα και αντιπαράθεση -ή ακόμη και να διολισθήσουν σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν επώδυνη για όλους;», πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο στα θέματα στα οποία οι Πρόεδροί μας συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά και να αποσαφηνίσουμε τις διαφορές μας, τις προθέσεις μας και να καταστήσουμε πολύ σαφές ο ένας στον άλλον πού βρισκόμαστε», είπε από την πλευρά του ο Μπλίνκεν.

Αξιωματούχοι στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον δήλωσαν εξάλλου πως ο Μπλίνκεν θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Την ανακοίνωση έκανε ο κινέζος υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας Ουάνγκ Σιαοχόνγκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Eιδήσεις σήμερα:

«Είναι πραγματικά πολύ άρρωστος»: Δημοσίευμα μιλά για επιδείνωση της υγείας του Καρόλου και ετοιμασίες για τη βασιλική κηδεία

Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Η ΕΔΕ του Αττικόν και οι εξηγήσεις Γεωργιάδη

H Σοφία Μπους έκανε coming out: Είμαι queer, μπορώ επιτέλους να ανασάνω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης