Βρετανία: «Οι πτήσεις θα απογειωθούν ό,τι και αν συμβεί» - Ο Σούνακ επιμένει για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Βρετανία: «Οι πτήσεις θα απογειωθούν ό,τι και αν συμβεί» - Ο Σούνακ επιμένει για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Πέρασε στη βρετανική βουλή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει επικριθεί δριμύτατα από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ρατσιστικό

SUNAK
Δια πυρός και σιδήρου πέρασε από την βρετανική βουλή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα με τον Συντηρητικό πρωθυπουργό της γηραιάς αλβιώνας, Ρίσι Σούνακ, να κάνει πραγματικότητα το υπ' αριθμόν 1 πρόγραμμα στην ατζέντα του.

Έπειτα από πολλούς μήνες διαμάχης, δικαστικών προσφυγών και τροπολογιών, η κυβέρνηση των Συντηρητικών κατόρθωσε να λάβει το πράσινο φως από το βρετανικό Κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο που αφορά την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει επικριθεί ουκ ολίγες φορές από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ρατσιστικό με το επιχείρημα ότι αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δηλώνει έτοιμος για την απέλαση αιτούντων άσυλο προς την Ρουάντα ό,τι και αν συμβεί.

«Οι πτήσεις αυτές θα απογειωθούν ό,τι και αν συμβεί», διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Κλείσιμο
Ο Ρίσι Σούνακ υποστήριξε ότι η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει αιτούντες άσυλο στην Ρουάντα θα αναχωρήσει σε 10 έως 12 εβδομάδες.

Λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να δώσει πληροφορίες για τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες του εγχειρήματος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει κάνει λεπτομερείς προετοιμασίες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε θέσει σε ετοιμότητα ένα αεροδρόμιο, έχουμε κλείσει πτήσεις τσάρτερ και διαθέτουμε 500 υψηλής εκπαίδευσης άτομα για να συνοδεύσουν τους παράνομους μετανάστες στην Ρουάντα και θα ακολουθήσουν και άλλοι 300 τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε έτοιμοι. Τα σχέδια είναι έτοιμα. Και αυτές οι πτήσεις θα φύγουν ό,τι και να γίνει», υπογράμμισε ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως αναφέρει το BBC, το σχετικό νομοσχέδιο ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση του Σούνακ, που δέχεται έντονες πιέσεις λόγω του χαμηλού ποσοστού των Τόρις στις δημοσκοπήσεις και έχει επενδύσει στην αντιμεταναστευτική πολιτική σε μια προσπάθεια να αλιεύσει ψήφους.

Η ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου έγινε σήμερα τα ξημερώματα, λίγες ώρες αφότου ο Σούνακ δήλωσε έτριξε τα δόντια στους βουλευτές τους λέγοντας ότι η βουλή θα μείνει ανοιχτή μέχρι να εγκριθεί το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων, της άνω Βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, είχαν επιστρέψει επανειλημμένα με τροποποιήσεις το σχέδιο νόμου στη Βουλή των Κοινοτήτων - η διαδικασία είχε χαρακτηριστεί ως «πινγκ-πονγκ» από τον Τύπο, ωστόσο τελικά πήραν την μεγάλη απόφαση να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω τροπολογίες, γεγονός που εγγυάται πως θα τεθεί σε ισχύ.

Έτσι λοιπόν, με τον αέρα του νικητή, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη» να αρχίσει να απελαύνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα μέσα σε 10 ως 12 εβδομάδες.

Το σχέδιο «Ρουάντα»

Το κυβερνών κόμμα των Τόρις παρουσίασε το νομοσχέδιο ως μέτρο κατά της παράτυπης μετανάστευσης. Προβλέπει ότι, πρόσφυγες και μετανάστες, από όπου κι αν κατάγονται, θα απελαύνονται στη Ρουάντα αν έχουν εισέλθει παράνομα στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως με πλεούμενα, διασχίζοντας τη Μάγχη.

Για τον Σούνακ που βρίσκεται στην εξουσία επί 18 μήνες και τους δημοσκόπους να δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν σε μεγάλη ήττα στις προσεχείς εκλογές, το γεγονός ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ, ήταν μία μεγάλη ανακούφιση.

Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι πτήσεις με τους παράνομους πρόσφυγες δεν θα αρχίσουν την άνοιξη όπως είχε αρχικά δηλώσει, τόνισε ότι «Θα είμαστε έτοιμοι σε δέκα ως δώδεκα εβδομάδες», δηλαδή τον Ιούλιο. Πρόσθεσε επίσης ότι θα γίνονται αρκετές τέτοιες πτήσεις μιας κατεύθυνσης κάθε μήνα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κιγκάλι (πρωτεύουσα της Ρουάντα) δήλωσε πανέτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους αιτούντες άσυλο, όπως μεταδίδει το BBC.

Σημειώνεται ότι, η συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και το Κιγκάλι προβλέπει την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών στη Ρουάντα για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.

Για τον λόγο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε το αρχικό νομοσχέδιο παράνομο τον Νοέμβριο, ωστόσο, έκτοτε στο κείμενο έγιναν ουκ ολίγες τροποποιήσεις.

Το σχετικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζει επίσης τη Ρουάντα ως ασφαλή τρίτη χώρα και την παρουσιάζει ως μια από τις πιο σταθερές στην αφρικανική ήπειρο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμι, έχει κατηγορηθεί συχνά ότι επιβάλλει κλίμα τρόμου φιμώνοντας την ελευθερία της έκφρασης.

Όπως αναφέρει το ΒΒC, μη κυβερνητικές οργανώσεις - η Διεθνής Αμνηστία, η Liberty και η Freedom from Torture - χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και τη συμφωνία Βρετανίας-Ρουάντας κάνοντας λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας πως το βρετανικό κοινοβούλιο μετατράπηκε σε «τόπο εγκλήματος».

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μάικλ Ο' Φλάχερτι, δήλωσε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου «εγείρει σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και το κράτος δικαίου γενικότερα».

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση «να απέχει από την απομάκρυνση ατόμων βάσει της πολιτικής της Ρουάντα και να αντιστρέψει την αποτελεσματική παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας από το νομοσχέδιο».

Όπως επισήμανε, «η διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης είναι αναμφίβολα μια πολύπλοκη προσπάθεια για τα κράτη, αλλά πρέπει πάντα να γίνεται σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα. Από αυτή την άποψη, ανησυχώ ότι το νομοσχέδιο για απελάσεις στη Ρουάντα επιτρέπει την εφαρμογή μιας πολιτικής απομάκρυνσης ανθρώπων στη Ρουάντα χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση των αιτημάτων τους για άσυλο από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στην πλειονότητα των υποθέσεων».

Πάντως... το αυτί του Σούνακ δεν ιδρώνει παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Το κείμενο είναι πολύ πιθανό να καταλήξει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Όμως «κανένα ξένο δικαστήριο δεν θα μας εμποδίσει», επέμεινε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα


Η σφαγή στα Βορίζια και οι άλλες 30 βεντέτες που συγκλόνισαν την Ελλάδα


Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης σε κλοιό αφρικανικής σκόνης η χώρα - Πώς επηρεάζει το αναπνευστικό και την καρδιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης