Γάζα: Για «σφαγή» κατηγορεί η Χαμάς το Ισραήλ – Τι λέει το Τελ Αβίβ για την επίθεση με τους 104 νεκρούς

Γάζα: Για «σφαγή» κατηγορεί η Χαμάς το Ισραήλ – Τι λέει το Τελ Αβίβ για την επίθεση με τους 104 νεκρούς

Συγκεχυμένες και ασαφείς παραμένουν μέχρι στιγμής οι συνθήκες της πολύνεκρης επίθεσης στη Γάζα – Τουλάχιστον 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 760 τραυματίστηκαν

gaza_4
Χαοτικές σκηνές επικράτησαν στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλκι στη βόρεια Γάζα, μετά από πυρά κατά του συγκεντρωμένου πλήθους που περίμενε να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 104 ανθρώπων και τον τραυματισμό 760.

Από την αρχή, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έδειξε το Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε για σφαγή. Αντίθετα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς σε αυτήν την τοποθεσία, υποστηρίζοντας ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς σπρώχτηκαν και ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Το Τελ Αβίβ επιμένει ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και προς το έδαφος, για να σπάσουν το πλήθος που όδευε προς το μέρος τους.

Το Al Jazeera Arabic πρόβαλε βίντεο με πλάνα που δείχνουν τι έγινε όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε τα πυρά, κατά την παράδοση της βοήθειας. Σε αυτό ακούγονται πυροβολισμοί αλλά και οι φωνές από τον κόσμο που βρίσκονταν στο σημείο. Την ίδια ώρα, βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν θύματα φορτωμένα σε άδεια φορτηγά με βοήθεια.



Τι λέει η Χαμάς

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 104 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, καθώς περίμεναν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα χαρακτήρισε το περιστατικό, που συνέβη κοντά στην πόλη της Γάζας, ως «σφαγή».

Η Χαμάς την ίδια ώρα κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό, καθώς τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ.

Τι λέει το Ισραήλ


Ισραηλινή στρατιωτική πηγή αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ καθώς κάποιοι από το πλήθος κινήθηκαν προς το μέρος τους με τρόπο που «έθετε σε κίνδυνο τα στρατεύματα».

Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης έκανε λόγο για «τραγωδία» και σημείωσε ότι με βάση τις αρχικές ενδείξεις οι θάνατοι προήλθαν από φορτηγά διανομής που «έπεσαν πάνω σε πλήθος ανθρώπων» που περίμεναν να διανεμηθεί βοήθεια.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι κάτοικοι περικύκλωσαν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια πριν το περιστατικό και λεηλάτησαν τις προμήθειες, ως αποτέλεσμα του «σπρωξίματος, του ποδοπατήματος και του καταπλακώματος από τα φορτηγά». Το βίντεο, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ αποδεικνύει ότι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έπεσαν πάνω στους συγκεντρωμένους, ενώ Παλαιστίνιοι ένοπλοι, πιθανότατα της Χαμάς, πυροβόλησαν εναντίον τους, προκαλώντας δεκάδες θύματα. 


Οι συνθήκες του περιστατικού


Το περιστατικό έγινε λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα, στον παραλιακό δρόμο της Γάζας, λίγο μετά από ένα ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου.

Σύμφωνα με το BBC, παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι το περιστατικό έγινε στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι, στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Γάζας.

Μια αυτοκινητοπομπή φορτηγών με βοήθεια, με άγνωστο μέχρι στιγμής πάροχο, πέρασε από το σημείο ελέγχου με κατεύθυνση προς τα βόρεια. Διαφωνία υπάρχει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για το πόσα φορτηγά ήταν στο κομβόι, με τον IDF να μιλά για 30 και την άλλη πλευρά για 18.

Λίγο μετά τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής από το σημείο ελέγχου, με το τελευταίο φορτηγό να βρίσκεται μόλις 70 μέτρα βόρεια απ’ αυτό, οι Παλαιστίνοι άρχισαν να κατακλύζουν τα φορτηγά.

Η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι κάποιοι Παλαιστίνιοι πλησίασαν το σημείο ελέγχου και αγνόησαν τις προειδοποιητικές βολές των στρατιωτών. Φοβούμενοι ότι ορισμένοι αποτελούσαν απειλή, άνοιξαν πυρ. Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Πίτερ Λέρνερ, υπήρξε «περιορισμένη αντίδραση».

Μέχρι στιγμής η Παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ότι οι πολίτες πλησίασαν το σμείο ελέγχου.

Στο σημείο επικράτησε πανικός. Σύμφωνα με το BBC, μερικά φορτηγά προσπάθησαν να διαφύγουν, προκαλώντας θύματα.



Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Δύσκολο 48ωρο με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Νέα κακοκαιρία από Δευτέρα, πόσο θα επηρεαστεί η Αττική

Τραγωδία στα Τέμπη: «Άρχισα να βλέπω διπλά, μου ήρθαν αίματα από άλλον» - Σοκάρει η μαρτυρία επιζώντα

Γαλλία: «La Bougie du Sapeur» - Η μοναδική εφημερίδα στον κόσμο που εκδίδεται κάθε... 4 χρόνια από το 1980
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης