Βασιλιάς Κάρολος: H επόμενη ημέρα μετά τη διάγνωση με καρκίνο - Το Συμβούλιο του Στέμματος και η αντιβασιλεία

Βασιλιάς Κάρολος: H επόμενη ημέρα μετά τη διάγνωση με καρκίνο - Το Συμβούλιο του Στέμματος και η αντιβασιλεία

Τι προβλέπει το βασιλικό πρωτόκολλο σε περίπτωση ανικανότητας του μονάρχη - Ποια είναι τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως σύμβουλοι του στέμματος

karolos
Την ώρα που η Βρετανία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ μετά την ανακοίνωση-βόμβα για την υγεία του βασιλιά Καρόλου, βασιλικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα σενάρια της επόμενης ημέρας σε περίπτωση που η ασθένειά του, ο καρκίνος από τον οποίο πάσχει, δεν του επιτρέψει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η σύζυγός του, βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως Σύμβουλοι του Στέμματος αντικαθιστώντας τον Κάρολο με τον πρωτότοκο γιο του, Ουίλιαμ, πρίγκιπα της Ουαλίας, να αναλαμβάνει ως Αντιβασιλέας.

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος θα αποχωρήσει προσωρινά από τα δημόσια καθήκοντά του για να ακολουθήσει την θεραπεία που του έχουν υποδείξει οι γιατροί του, έχουν ενσκήψει ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να αντικαταστήσει τον μονάρχη σε περίπτωση που ο βασιλιάς κριθεί «ανίκανος».

Χθες το απόγευμα, το παλάτι του Μπάκιγχαμ αποκάλυψε ότι οι γιατροί εντόπισαν μια μορφή καρκίνου - δίχως όμως να δώσουν άλλες λεπτομέρειες- κατά τη διάρκεια της επέμβασης για υπερπλασία του προστάτη, για την οποία είχε νοσηλευτεί πρόσφατα στην Κλινική του Λονδίνου.

Κλείσιμο
Τα Βρετανικά Ανάκτορα έσπευσαν πάντως να διευκρινίσουν ότι η κακοήθεια εντοπίστηκε πολύ νωρίς κι ότι η πρόγνωση είναι καλή.

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει κανονικά την εβδομαδιαία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, και θα συνεχίσει να ασχολείται από το Μπάκιγχαμ με τις άλλες υποχρεώσεις του.

Το βασιλικό πρωτόκολλο σε περίπτωση ανικανότητας του μονάρχη
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, υπάρχει το πρωτόκολλο σε περίπτωση στην περίπτωση που ένας μονάρχης κριθεί «ανίκανος» να συνεχίσει να ασκεί τα βασιλικά του καθήκοντα.

Ο Κάρολος αδημονούσε να γίνει βασιλιάς της Βρετανίας με τον βιογράφο του, Ρόμπερτ Χάρντμαν, να μην μπορεί να κρύψει την συμπάθειά του για το πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε μόλις 18 μήνες αφότου φόρεσε τον... μανδύα της μητέρας του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», ο νόμος περί αντιβασιλείας του 1937 τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' — παππού του βασιλιά Καρόλου — λόγω του γεγονότος ότι η κληρονόμος του, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', ήταν μόλις 10 ετών εκείνη την εποχή.

Σημειώνεται ότι, ο Kάρολος, ολόκληρο το όνομά του είναι Τσαρλς Φίλιπ Άρθουρ Τζορτζ γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου του 1948, τη 12η χρονιά της βασιλείας του παππού του, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Ήταν μόλις 3 ετών όταν έγινε διάδοχος του θρόνου, με την μητέρα του να φοράει το Στέμμα, το 1952.

Ο νόμος περί διαδοχής εφαρμόζεται όταν ένας μονάρχης που διαδέχεται στον θρόνο είναι κάτω των 18 ετών, βρίσκεται εκτός της χώρας ή είναι ανίκανος.

Σε περίπτωση προσωρινής ανικανότητας ή απουσίας από τη χώρα, τον μονάρχη μπορούν να τον αντικαταστήσουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ όταν ζήτησε από τον πρίγκιπα Κάρολο και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να παραστούν στα εγκαίνια του βρετανικού κοινοβουλίου το 2022.

Οι Σύμβουλοι του Κράτους είναι όλοι μέλη της Βασιλικής Οικογένειας και δύο ή περισσότερα μέλη μπορούν να εκτελούν βασιλικά καθήκοντα ταυτόχρονα.

Αυτός θα ήταν ο/η σύντροφος του Βασιλιά και οι επόμενοι τέσσερις στη σειρά για τον θρόνο που έχουν όμως φθάσει στην ηλικία των 21 ετών.
Στην προκειμένη περίπτωση, η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, ο δούκας του Σάσεξ Χάρι, ο δούκας του ΓιορκΕδουάρδος και η πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Ωστόσο, το 2022, με βάση τη νομοθεσία του στέμματος, η σειρά διαδοχής άλλαξε και πλέον αφορά μόνο τα εν ενεργεία μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ανικανότητας του διαδόχου της εκλιπούσας Ελισάβετ, η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος θα μπορούσαν να αναλάβουν τα βασιλικά καθήκοντα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να διοριστεί αντιβασιλέας μόνο στην περίπτωση που ο μονάρχης κριθεί ανίκανος και δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα βασιλικά του καθήκοντα.

Ο αντιβασιλέας, που είναι ο επόμενος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, είναι ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ.
Kate_Exof

Είναι ο σύζυγος της Κέιτ Μίντλετον, η οποία αναρρώνει στο παλάτι του Κένσινγκτον ύστερα από χειρουργική επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Ουίλιαμ πιθανότατα θα υποστηρίξει περισσότερο την εικόνα του Στέμματος προς τα... έξω αναλαμβάνοντας ορισμένα καθήκοντα για λογαριασμό του πατέρα του, την ώρα που ο πατέρας του, Βασιλιάς Κάρολος, θα υποβάλλεται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η πριγκίπισσα Άννα είναι το δεξί χέρι του Κάρολου
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η πριγκίπισσα Άννα, μοναχοκόρη της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ, είναι το πιο σκληρά εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Στο παρελθόν, οι βασιλικοί κύκλοι έχουν αποκαλέσει την 73χρονη αδερφή του Καρόλου ως το «δεξί του χέρι» χάρη στη φήμη της ότι φέρει εις πέρας ένα πολυάσχολο πρόγραμμα εργασίας. Ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που επέστρεψε στην εργασία του μετά τα Χριστούγεννα και σύντομα ξεκίνησε μια τριήμερη περιοδεία στη Σρι Λάνκα.

Την περασμένη εβδομάδα, η πριγκίπισσα Άννα επισκέφτηκε μια φυλακή στο Νόρφολκ και εγκαινίασε ένα νέο κέντρο ιστιοπλοΐας.

Ο νεότερος από τους δύο αδερφούς του βασιλιά Κάρολου, ο 59χρονος πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του, Σόφι, Δούκισσα του Εδιμβούργου, είναι τα τελευταία μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διοίκηση.

Ο Έντουαρντ την περασμένη εβδομάδα πέρασε τέσσερις ημέρες στην απομακρυσμένη βρετανική υπερπόντια επικράτεια της Αγίας Ελένης, όπου εγκαινίασε ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο, φύτεψε ένα δέντρο και συνάντησε τον 191χρονο Τζόναθαν, τη γιγάντια χελώνα που κατοικεί στο ηφαιστειακό τροπικό νησί.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί στο δικαστικό μέγαρο Κωνσταντινούπολης – Νεκροί οι δύο δράστες


Ευτυχώς ο καρκίνος διαγνώστηκε εγκαίρως, λέει ο Ρίσι Σούνακ για τον βασιλιά Κάρολο


Άνοιξε η βελτιωμένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης