Αγρότες - Βίντεο: Στους δρόμους των Βρυξελλών τα τρακτέρ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής - Μπλόκα σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία

Αγρότες - Βίντεο: Στους δρόμους των Βρυξελλών τα τρακτέρ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής - Μπλόκα σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία

Πληθαίνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στις χώρες της ΕΕ - Εντείνονται οι πιέσεις στην Κομισιόν

brussels-farmers-m
Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσουν ορισμένοι «πράσινοι» κανόνες, οι κινητοποιήσεις των αγροτών κλιμακώνονται στη Γηραιά Ήπειρο.

Στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ «παρήλασαν» σε κεντρικούς οδικούς άξονες, λίγο πιο μακριά από το κτίριο όπου θα συνεδριάσουν εντός των επόμενων ωρών οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Αγροτικές κινητοποιήσεις - Βρυξέλλες


Κλείσιμο
Στο βίντεο αποτυπώνεται η πορεία των κινητοποιήσεων στις Βρυξέλλες.  

Το κίνημα των διαμαρτυριών στοχεύει να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, προκειμένου να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Παρά το ότι τα αγροτικά θέματα δεν περιλαμβάνονται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των «27», οι αγρότες ασκούν πίεση για αποφάσεις που τους αφορούν.

Colère agricole en Europe :  blocages des agriculteurs belges autour de Bruxelles • FRANCE 24



France : les agriculteurs resserrent l'étau sur Paris

Μπλόκα σε αυτοκινητοδρόμους και μάλιστα κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, αιτήματα για την παραίτηση υπουργών, ακόμη και φορτία κοπριάς μπροστά σε δημόσια κτίρια στο «ρεπερτόριο» των αγροτών στο Βέλγιο που ενώνονται στις κινητοποιήσεις με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Farmers throw eggs and dump manure in Belgium protest



Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση του Βελγίου προσπαθεί -χωρίς αποτέλεσμα- να τους καθησυχάσει και να τους πείσει να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους.

Des agriculteurs bloquent une route à la frontière avec la Belgique | AFP Images


Εν τω μεταξύ οι αγρότες στη Γαλλία επιμένουν στην πολιορκία του Παρισιού για τρίτη ημέρα, σήμερα Τετάρτη (31/1). Καίνε λάστιχα, πετάνε στα κυβερνητικά κτίρια κοπριά ζητώντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και περισσότερη κυβερνητική στήριξη.

Farmers protest in France, blocking roads to Paris with manure and farm equipment

French farmers keep up Paris 'siege' as protests spread across Europe • FRANCE 24 English

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει, τέλος, άλλη μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγροτική δύναμη, η Ισπανία. Τα μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα της χώρας ήδη ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις για τις επόμενες εβδομάδες.


Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Κομισιόν, δια στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου Μάρος Σέφκοβιτς και του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, ανακοίνωσε την επέκταση της αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων με την αγρανάπαυση και τη διατήρηση μη παραγωγικών χαρακτηριστικών σε αρόσιμη γη. Πρόκειται για μια παρέκκλιση από την πράσινη αρχιτεκτονική της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και συγκεκριμένα από την λεγόμενη GAEC8, δηλαδή του όρους για τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, που απαιτεί από όλους τους αγρότες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 4% της γης τους σε αγρανάπαυση για να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον, κάτι που, από το 2023, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι αγρότες στην ΕΕ να λάβουν επιδοτήσεις.

Το όλο ζήτημα απασχόλησε έντονα το Παρίσι καθώς οι κινητοποιήσεις των αγροτών προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητεί από την Κομισιόν να θέσει κανόνες στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, ενώ παράλληλα απέρριψε το προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Νότιας Αμερικής “Mercosur” (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), που, ανάμεσα σε άλλα, θα ευνοούσε την εισαγωγή φθηνότερου βοδινού κρέατος, ζάχαρης και σιτηρών από τη Νότια Αμερική στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας. Η διαρκής δέσμευση της Επιτροπής εκπληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος βοηθά στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των ευρωπαίων αγροτών, επιβραβεύοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Το σημερινό μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αγρότες μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΚΑΠ επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημόσια αγαθά για τους πολίτες μας».

Ιταλοί αγρότες έστησαν μπλόκα σε διόδια 


Περίπου εβδομήντα Ιταλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους, έστησαν σήμερα μπλόκο στα διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια, στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Διαμαρτύρονται κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, αλλά και της στάσης μεγάλων ιταλικών γεωργικών ενώσεων, διότι θεωρούν ότι δεν κινήθηκαν έγκαιρα προς υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων τους. Κύριες διεκδικήσεις των Ιταλών αγροτών, στην φάση αυτή, είναι η αύξηση των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων τους και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Για αρκετή ώρα η κίνηση παρέλυσε σε όλη την νότια περιοχή της πόλης της Μπρέσια. Πριν από λίγο η διέλευση των οχημάτων από τα διόδια κατέστη και πάλι δυνατή, αλλά οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες ημέρες.





Ειδήσεις σήμερα:

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Οι τέσσερις λογαριασμοί που ελέγχονται, το ποσό άνω του 1 εκατ. και η ξανθιά γυναίκα

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους και πιλοτές

Ολλανδία: Ευθανασία αποφάσισε 28χρονη που υπέφερε από χρόνια κόπωση - Το τελευταίο δραματικό μήνυμα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης