Γεωργία: Απέτυχε η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθαιρέσει τη φιλοδυτική πρόεδρο

Γεωργία: Απέτυχε η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθαιρέσει τη φιλοδυτική πρόεδρο

Πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας από το 1991, που ένας πρόεδρος παραπέμπεται στο Κοινοβούλιο με το ερώτημα της καθαίρεσης – Αφορμή τα «μη εγκεκριμένα» ταξίδια της Σαλομέ Ζουραμπισβίλι

Zurabishvili
Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας δεν κατάφερε να καθαιρέσει την φιλοδυτική πρόεδρο της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, στην ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι 86 βουλευτές του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», που είχε κινήσει τη διαδικασία, ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης της προέδρου, ωστόσο χρειαζόταν πλειοψηφία των δύο τρίτων (100 ψήφοι) για να εγκριθεί η πρόταση.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απέιχαν από τη διαδικασία.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γεωργίας, μετά την ανεξαρτησία της το 1991, που ένας πρόεδρος παραπέμπεται στο Κοινοβούλιο με το ερώτημα της καθαίρεσης. Η κυβέρνηση κατηγορούσε την Ζουραμπισβίλι, οι αρμοδιότητες της οποίας είναι περιορισμένες, για τα «μη εγκεκριμένα» ταξίδια που έκανε πρόσφατα στο εξωτερικό.

Η 71χρονη πρώην διπλωμάτης διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι «κανένα εμπόδιο» δεν θα της κλείσει τον δρόμο για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει, να λάβει δηλαδή η Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του έτους.

Η Γεωργία ξεκίνησε τη διαδικασία ακριβώς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο. Όμως τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπονομεύει την προσπάθεια και ακολουθεί φιλορωσική πολιτική. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καλώ τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μην εγκαταλείψουν τη Γεωργία, παρά αυτήν την αντιευρωπαϊκή ψηφοφορία» στο κοινοβούλιο, πρόσθεσε η Ζουραμπισβίλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: «Σωθήκαμε επειδή δεν πήγαμε σε καταφύγια» - Ισραηλινή εξομολογείται στο protothema τη σφαγή στο φεστιβάλ από τη Χαμάς

Μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για συντάξεις, επιδόματα και προσωπική διαφορά

Πετράλωνα: Μια πλάκα οδήγησε στην άγρια συμπλοκή μεταξύ των μαθητών - «Τον πείραξαν και έβγαλε το κατσαβίδι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης