Πόλεμος στο Ισραήλ - Έρευνα CNN: Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Γάζα ακολουθώντας τις οδηγίες εκκένωσης και τώρα είναι νεκροί

Πόλεμος στο Ισραήλ - Έρευνα CNN: Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Γάζα ακολουθώντας τις οδηγίες εκκένωσης και τώρα είναι νεκροί

Σπαρακτικό μήνυμα από τους επιζώντες - Αποκαλύπτουν το τηλεφώνημα που έλαβαν από ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο - Διέφυγαν προς τον νότο αλλά σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή

gaza_syntrimia_arthro
Τις ατελείωτες στιγμές τραγωδίας οι οποίες εκτυλίσσονται στο μέτωπο του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς αποκαλύπτει το CNN το οποίο σε έρευνά του στην εμπόλεμη ζώνη μεταδίδει πως Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εκκενώσουν την βόρεια περιοχή της Γάζας παρά το γεγονός πως ακολούθησαν τις οδηγίες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα σε κείμενό του το CNN το οποίο υπογράφει ο Yahya Abou-Ghazala, αποκαλύπτεται η τραγική μοίρα ορισμένων οικογενειών οι οποίες ξεκληρίστηκαν στην απόπειρά τους να σώσουν τη ζωή τους.
gaza-xartis-5
Ο χάρτης δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία οι πολίτες της Γάζας κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις ισραηλινές αρχές ενόψει της ευρέως αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή όταν Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας εξέδωσαν τις οδηγίες καλώντας όλους τους αμάχους στη βόρεια Γάζα να απομακρυνθούν σε νοτιότερες περιοχές για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας», καθώς οι IDF συνεχίζουν «να επιχειρούν σημαντικά στην πόλη της Γάζας και να καταβάλλουν εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγουν να βλάψουν τους αμάχους».

Κλείσιμο
Ωστόσο, ορισμένοι Παλαιστίνιοι που ακολούθησαν τις προειδοποιήσεις εκκένωσης και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια, υπέστησαν την ίδια μοίρα από την οποία έτρεχαν να ξεφύγουν: ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τους σκότωσαν έξω από τη ζώνη εκκένωσης, αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα του CNN. Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει δε πως οι απώλειες αυτές ανθρωπίνων ζωών υπογραμμίζουν την πραγματικότητα ότι, οι ζώνες εκκένωσης και οι προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού δεν εγγυώνται την ασφάλεια των αμάχων στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να ξεφύγουν από τις ισραηλινές επιθέσεις που στοχεύουν τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Aaed Al-Ajrami και ο ανιψιός του, Raji, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από έναν Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο. Η προειδοποίηση έλεγε να πάρει όλους όσους γνωρίζει και να κατευθυνθεί αμέσως προς τα νότια, δήλωσε ο ανιψιός του στο CNN.

palaistinios-1
Ο Ayed al-Ajrami

Παρά το γεγονός ότι ακολούθησε τις οδηγίες και διέφυγε με επιτυχία νότια της ζώνης εκκένωσης, η οικογένεια του Aaed σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την επόμενη ημέρα.
soroi-4
Οι σοροί των μελών της οικογένειας Ajrami που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με το CNN

Μια ηχητική καταγραφή του τηλεφωνήματος που περιήλθε στην κατοχή του CNN αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της σύντομης συνομιλίας - η οποία περιελάμβανε τις οδηγίες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων να φύγουν νότια της ζώνης εκκένωσης και καμία καθοδήγηση για το πώς να φτάσουν εκεί. Ο Raji είπε ότι μόλις συνειδητοποίησαν ποιος τηλεφωνούσε, κατέγραψαν τη συνομιλία ώστε να μπορέσουν να τη μοιραστούν με άλλα μέλη της οικογένειας.

«Όλοι σας πηγαίνετε στο νότο. Εσείς και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Μαζέψτε όλα τα πράγματά σας μαζί σας και πηγαίνετε εκεί», τους είπε ο αξιωματικός.

Ο Aaed ήθελε να μάθει ποιον δρόμο θα ήταν ασφαλές να ακολουθήσουν και τι ώρα θα έπρεπε να φύγουν.

«Δεν έχει σημασία ποιος δρόμος», απάντησε ο αξιωματικός. «Κάντε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Δεν υπάρχει χρόνος».

Ο Aaed άκουσε την προειδοποίηση. Με την ανατολή του ήλιου την Παρασκευή, κατευθύνθηκε νότια με την οικογένειά του και τους συγγενείς του για να μείνει με φίλους στη Deir Al Balah, μια πόλη περίπου οκτώ μίλια νότια της πόλης της Γάζας και εκτός της ζώνης εκκένωσης.

Την επόμενη ημέρα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή κατέστρεψε τμήματα του κτιρίου όπου η οικογένεια του Aaed αναζήτησε καταφύγιο - σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλα 12 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών.

Οι φωτογραφίες των Hala και Eyad Al Ajrami που λέγεται ότι έχασαν τη ζωή τους



Ο ανιψιός του Raji, 32 ετών, έμενε σε ένα άλλο κτίριο σε κοντινή απόσταση όταν άκουσε την έκρηξη και φοβήθηκε τα χειρότερα. Έσπευσε στον τόπο του συμβάντος αφού έλαβε ένα τηλεφώνημα που του έλεγε ότι τα μέλη της οικογένειας του θείου του ήταν μεταξύ των θυμάτων.

«Η καταστροφή ήταν τεράστια», δήλωσε ο Raji. «Αρχίσαμε να ξεθάβουμε ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί από την έκρηξη, κάποιοι από αυτούς ήταν ακόμα ζωντανοί... η μυρωδιά του μπαρουτιού ήταν πολύ έντονη, η σκόνη ήταν παντού».

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν επιτέλους ασφαλείς και ότι τίποτα δεν θα συνέβαινε στην περιοχή», δήλωσε ο Raji. «Μπορείς να ακολουθήσεις τις εντολές ώστε να μην εκτεθείς σε κίνδυνο, αλλά ο κίνδυνος θα εξακολουθεί να σε φτάνει όπου κι αν βρίσκεσαι«, λέει.

Το CNN επικοινώνησε με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για σχόλια σχετικά με την αεροπορική επιδρομή εκτός της ζώνης εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Deir Al Balah.

fotografia-kideia-5
Θρήνος στην κηδεία των Al-Ajrami


Μισό εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει να διαφύγουν

Ενώ περίπου 500.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα προς το νότο από την Παρασκευή, πολλοί άλλοι δεν μπορούν να κάνουν το ταξίδι νότια της ζώνης εκκένωσης και έχουν κολλήσει στη βόρεια Γάζα.

Η Yara Alhayek, 22 ετών, δήλωσε στο CNN ότι η οικογένειά της που ζει στο βορρά δεν είχε πουθενά να καταφύγει αν κατευθυνόταν προς το νότο. «Δεν μπορούσαμε να φύγουμε γιατί δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να πάμε... είναι πραγματικά επικίνδυνο αν φύγουμε από το σπίτι μας, είναι πραγματικά επικίνδυνο αν μείνουμε στο σπίτι μας, οπότε δεν έχουμε ιδέα τι να κάνουμε».

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της τραγωδίας

Το Ισραήλ έχει υπερασπιστεί το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές ως στόχο το αρχηγείο της Χαμάς και περιουσιακά στοιχεία που είναι κρυμμένα μέσα σε πολιτικά κτίρια, υποστηρίζοντας ότι αυτό που μπορεί να φαίνεται ως πολιτικό κτίριο είναι στην πραγματικότητα «νόμιμος στρατιωτικός στόχος».

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τις «αδιάκριτες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσίευσαν μια ενημέρωση το βράδυ της Κυριακής λέγοντας ότι τα πλήγματα έχουν πλήξει επίσης νοσοκομεία και ασθενοφόρα και κατήγγειλαν ότι η «αδιάκριτη εκστρατεία βομβαρδισμών κατά την οποία οι περισσότερες απώλειες είναι άμαχοι».

Οι στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.800 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 11.000 από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιε, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Τύπου WAFA.

Ισραηλινά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εντείνει την απάντησή του στη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Χαμάς. Τα πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Γάζα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς οι άμαχοι διέφυγαν προς τα νότια, ακολουθώντας τις οδηγίες εκκένωσης του Ισραήλ.

Αρκετοί οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η μαζική εκκένωση υπό τέτοιες συνθήκες πολιορκίας θα οδηγήσει σε καταστροφή και ότι οι πιο ευάλωτοι κάτοικοι της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των εγκύων, μπορεί να μην είναι σε θέση να μετεγκατασταθούν καθόλου.

«Η εντολή για την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα αψηφά τους κανόνες του πολέμου και τη στοιχειώδη ανθρωπιά», έγραψε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, σε ανακοίνωσή του αργά την Παρασκευή. «Οι δρόμοι και τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάει κανείς».

Ο Ράτζι, ο οποίος έχει αναλάβει τα τραυματισμένα παιδιά που επέζησαν από την επίθεση, λέει ότι πρέπει να βάλει ένα δυνατό πρόσωπο για να τα στηρίξει παρά το γεγονός ότι έχει διαλυθεί εσωτερικά. «Νιώθω την αδικία, αυτοί είναι αθώοι άνθρωποι, τι έκαναν;».

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Αίας Μανθόπουλος σε ηλικία 61 ετών

Ο Χρυσοχοΐδης έπαυσε τη διοίκηση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο

Γυναίκα τραυμάτισε τροχονόμο στο Παγκράτι γιατί της έκοψε κλήση για παράνομο παρκάρισμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης