Δραματική είναι η κατάσταση στην Αριζόνα, η οποία έχει συμπληρώσει σχεδόν ένα μήνα με ακραίες θερμοκρασίες, άνω των 40 βαθμών.
Η πρωτεύουσα της Πολιτείας, το Φοίνιξ, έχει τουλάχιστον 25 συνεχόμενες ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 43 βαθμών. Είναι ένα πανεθνικό ρεκόρ για τις ΗΠΑ που περνούν ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών.
Από τον παρατεταμένο καύσωνα το έδαφος είναι τόσο θερμό ώστε έχουν αρχίσει να μεταφέρονται με εγκαύματα άνθρωποι που έπεσαν στην άσφαλτο ή σε τσιμεντένιες επιφάνειες.
Μια ζεστή ημέρα, η θερμοκρασία σε αυτές τις εκτεθειμένες επιφάνειες μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 82 βαθμούς Κελσίου, πολύ κοντά στο σημείο βρασμού (100 βαθμούς).
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νεβάδα είχε δείξει μάλιστα ότι μια ημέρα με θερμοκρασία ως 44 βαθμούς Κελσίου, τα πεζοδρόμια που είναι άμεσα εκτεθειμένα μπορεί να έχουν θερμοκρασίες ως 63 βαθμούς Κελσίου.
Σε δηλώσεις του στο CNN γιατρός στο Κέντρο Εγκαυμάτων της Αριζόνα είπε ότι και τα 45 κρεβάτια του Κέντρου είναι κατειλημμένα και ότι το ένα τρίτο είναι ασθενείς με εγκαύματα από την πτώση στο έδαφος. Σε κάποιες περιπτώσεις τα εγκαύματα είναι απειλητικά για τη ζωή τους, ενώ άλλοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Αν και δεν είναι ασυνήθιστα τέτοια περιστατικά για την ούτως ή άλλως θερμή Αριζόνα, φέτος η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από άλλες χρονιές.
Οι περισσότεροι ασθενείς με εγκαύματα είναι ηλικιωμένοι και παιδιά που δεν μπορούν να σηκωθούν γρήγορα από το έδαφος.
Επιπλέον, ο καύσωνας και η υπερθέρμανση των επιφανειών είναι πρόβλημα και για τους χρήστες ναρκωτικών που λιποθυμούν στο καυτό πεζοδρόμιο. Άλλοι υπέστησαν εγκαύματα επειδή άγγιξαν μεταλλικές επιφάνειες ή τις καυτές ζώνες ασφαλείας των οχημάτων τους.
Σε ένα ακραίο περιστατικό, ένας 73χρονος που σε στάση λεωφορείου στο Λας Βέγκας, υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού όταν κάθισε για λίγο στο έδαφος. Το δέρμα του κάηκε μέσα από το τζιν του κάτι που ο ίδιος αντιλήφθηκε αργότερα.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάστηκαν μεταμόσχευση δέρματος και επεμβάσεις για εγκαύματα τρίτου βαθμού.
Ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners, βασικού μετόχου του Ομίλου Alphabet Education στον οποίον ανήκουν το Keele University Greece, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η ΑΚΜΗ, μίλησε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι επιθυμούν να προσφέρουν σε κάθε φοιτητή βιώσιμες, μεταβιβάσιμες δεξιότητες για να εξελιχθεί σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Η ιστορική πόλη των Δελφών βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ενός διαλόγου που ξεπερνά τα όρια μιας διοργάνωσης και αγγίζει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Η επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς προστατεύει το ζευγάρι από την οικονομική ασφυξία.