Βρετανία: Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα παρουσίασαν εκατοντάδες τουρίστες στην Τουρκία

Βρετανία: Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα παρουσίασαν εκατοντάδες τουρίστες στην Τουρκία

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές εξέδωσαν οδηγίες για τα φαγητά που πρέπει να καταναλώνουν οι ταξιδιώτες σε άλλες χώρες

433879933
Εκατοντάδες Βρετανοί που παραθέριζαν στην Τουρκία παρουσίασαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα, προειδοποιούν οι υγειονομικές υπηρεσίες της γηραιάς αλβιώνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει ότι, πολλούς από αυτούς που νόσησαν, ανάμεσά τους και παιδιά, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και τους χορηγήθηκε ορός. Μέχρι τις 19 Ιουλίου, οι βρετανικές αρχές έχουν καταγράψει συνολικά 241 κρούσματα σαλμονέλας.

Σε δηλώσεις του, ο βρετανικός οργανισμός επισημαίνει: «Ο UKHSA εντόπισε μια σειρά από ομάδες γαστρεντερικών ασθενειών σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Τουρκία, κυρίως από την περιοχή της Αττάλειας... Για τα 93 κρούσματα για τα οποία υπάρχουν λεπτομερείς, επιβεβαιωμένες ταξιδιωτικές πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές ότι είχαν καταλύσει σε διάφορα ξενοδοχεία στην Τουρκία. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρουν ότι κατανάλωσαν μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τροφίμων στο ξενοδοχείο τους, ως μέρος ενός πακέτου διακοπών «all-inclusive»», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.
73614247-12337755-image-a-40_1690329207068
Ο Dominic Brackley βρέθηκε θετικός σε σαλμονέλα μετά τη διαμονή του στο θέρετρο Rixos Sungate. Φωτογραφίζεται με την κόρη του η οποία βρισκόταν σε ορό στην κλινική του ξενοδοχείου

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα συνήθως υποχωρούν με ξεκούραση στο σπίτι και λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων, ωστόσο μπορεί να είναι πιο σοβαρές σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα». Τα συμπτώματα από δηλητηρίαση με σαλμονέλα περιλαμβάνουν πόνο στους νεφρούς, πυρετό και διάρροια. Από την πλευρά τους, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές συνέστησαν στους παραθεριστές να προσέχουν ιδιαίτερα τα φαγητά που καταναλώνουν στα τουρκικά ξενοδοχεία.

Στις συμβουλές που έδωσαν περιλαμβάνεται η κατανάλωση μόνο πρόσφατα παρασκευασμένων, καλά μαγειρεμένων τροφίμων που σερβίρονται ζεστά, φρούτων που μπορούν να καθαριστούν από τον ταξιδιώτη και παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γιαούρτια, γάλα και τυρί. Εξήραν επίσης την αναγκαιότητα του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Ο ιστότοπος της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι πολλές βρετανικές οικογένειες πέρασαν «εφιαλτικές» διακοπές σε ένα πεντάστερο θέρετρο στην Τουρκία. Τουλάχιστον 33 οικογένειες που επισκέφθηκαν το θέρετρο «Rixos Sungate» στην Αττάλεια παραδέχτηκαν ότι είχαν αρρωστήσει, έχοντας ως συμπτώματα διάρροια και εμετό, επισημαίνει το σχετικό άρθρο. Ο Ντομινίκ Μπράκλει υποστήριξε ότι, την πρώτη νύχτα που η μικρότερη κόρη του νόσησε από σαλμονέλα, «νόμιζε ότι πέθαινε, ήταν τόσο άσχημα».
73614425-12337755-image-a-42_1690329399514
Η Katie Harrington, 33 ετών, δήλωσε ότι ο σύζυγός της James δεν μπορούσε να κινηθεί ή να φάει, υποφέροντας από πόνο στα νεφρά, πυρετό και διάρροια

Η εξάχρονη Βντάρα αρρώστησε λίγες ημέρες αφότου η οικογένειά της έφτασε στο τουρκικό θέρετρο και σύντομα μεταφέρθηκε στο ιατρείο του ξενοδοχείου όπου της χορηγήθηκε ορός. Ο πατέρας της έμεινε άυπνος τις επόμενες πέντε νύχτες για να βεβαιωθεί ότι το παιδί του πλέον δεν κινδυνεύει.

Πολλοί από τους Βρετανούς που αρρώστησαν από σαλμονέλα, αποφάσισαν να κινηθούν νομικά κατά του τουρκικού θερέτρου «Rixos Sungate». Περισσότεροι από 130 παραθεριστές, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, που αρρώστησαν στην Τουρκία, ζήτησαν από τη δικηγορική εταιρεία Irwin Mitchell να αναλάβει τις υποθέσεις τους, όπως γράφει η «Daily Mail».

Ανάλογα κρούσματα υπήρξαν και σε άλλα τουρκικά ξενοδοχεία. Σ΄ένα 9χρονο κορίτσι που έπαθε τροφική δηλητηρίαση, της χορηγήθηκε ορός στο ιατρείο ενός άλλου θερέτρουα. Ένας άλλος Βρετανός τουρίστας υποστήριξε ότι έδωσε 5.000 λίρες για πολυτελείς διακοπές σε θέρετρο για να γιορτάσει τα 40ά γενέθλια της συντρόφου του, αλλά εκείνος έμεινε επί αρκετές ημέρες στο... κρεβάτι με συμπτώματα πυρετού και διάρροιας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης