Λευκορωσία - Κατάθεση κατά του Λουκασένκο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Συμμετείχε στη βίαιη μεταφορά παιδιών»

Λευκορωσία - Κατάθεση κατά του Λουκασένκο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Συμμετείχε στη βίαιη μεταφορά παιδιών»

Τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του Πούτιν για μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών

loukasenko-main
Με τη διεθνή κοινότητα να έχει, κατά καιρούς, εγκαλέσει τη Μόσχα για απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία, και με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να έχει εκδώσει μάλιστα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν για το συγκεκριμένο θέμα, μια κατάθεση ακτιβιστή σε βάρος του Αλεξάντρ Λουκασένκο προκαλεί αποτροπιασμό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, Λευκορώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης παρείχε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υλικό που φέρεται να περιγράφει λεπτομερώς τη συμμετοχή του Λουκασένκο στη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη χώρα του.

Ο Λευκορώσος ηγέτης είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν που σημειωτέον ενήργησε ως διαμεσολαβητής για να τερματιστεί η προέλαση των δυνάμεων της Wagner προς τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, έχει διαθέσει χώρο για ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λευκορωσία και την ανάπτυξη ορισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Ο Πάβελ Λάτουσκα, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Λευκορωσίας και ακτιβιστής, δήλωσε την Τρίτη ότι στα υλικά που ο ίδιος εμφανίζει φαίνεται πως περισσότερα από 2.100 παιδιά της Ουκρανίας, από τουλάχιστον 15 ουκρανικές πόλεις-κατεχόμενες από τη Ρωσία, μεταφέρθηκαν βίαια στη Λευκορωσία με την έγκριση του προέδρου της χώρας.

Ο Λάτουσκα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα υλικά θα οδηγήσουν στην έκδοση εντάλματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τη σύλληψη του Λουκασένκο. 

Τον Μάρτιο, υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα τόσο για τον Πούτιν όσο και για την επίτροπό του για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Οι δικαστές στη Χάγη είπαν ότι βρήκαν «εύλογους λόγους να πιστεύουν» ότι οι δύο ήταν υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών και της παράνομης μεταφοράς παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία. Η Μόσχα απέρριψε με οργή την κίνηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Liberation: «Η παραδοχή της ιστορικής αδυναμίας του Πούτιν» απέναντι στη Wagner

«Δεν έκλαιγε, δεν αγωνιούσε, δεν ρωτούσε για το παιδί» κατέθεσε παιδίατρος για τη Πισπιρίγκου

Σιαμαία που χωρίστηκαν κατάφεραν να τελειώσουν το νηπιαγωγείο - Είχαν 2% πιθανότητα επιβίωσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης