Ρωσία: Στη λίστα των καταζητούμενων ο δικαστής που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Ρωσία: Στη λίστα των καταζητούμενων ο δικαστής που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Πρόκειται για τον δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, ο οποίος τον Μάρτιο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου

putin_kremlin_arthro
 Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, δύο μήνες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο την βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

«Ημερομηνία γέννησης: 30 Μαρτίου 1970. Τόπος γέννησης: Εδιμβούργο, Σκωτία (...) Καταζητείται βάσει ενός άρθρου του ποινικού κώδικα», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, χωρίς να διευκρινίζεται η φύση του αδικήματος.

Ο Πούτιν κατηγορείται από το ΔΠΔ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου για την «εξαναγκαστική μεταφορά» χιλιάδων παιδιών απο την Ουκρανία στην Ρωσία που έγινε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι κατηγορίες αυτές απορρίπτονται από τη Μόσχα.

Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΠΔ «ιστορική» και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «αιτιολογημένη», η Μόσχα την απέρριψε ως «άκυρη» επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία αυτού του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της έκδοσης αυτού του εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ, στα μέσα Μαρτίου, η Μόσχα απάντησε ανακοινώνοντας την έναρξη ποινικής έρευνας εις βάρος του Χαν και τριών δικαστών του ΔΠΔ.

Σύμφωνα με αυτή τη ρωσική έρευνα, ο Χαν κατηγορείται ότι εκκίνησε ποινική δίωξη εναντίον αθώου προσώπου και ότι «προετοίμασε επίθεση εναντίον ενός εκπροσώπου ξένου κράτους».



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε 16 καθηγητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες

Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει για πρώτη φορά στη φετινή εκλογική διαδικασία

Καβάλα: Φόβοι πως βίαζε κι άλλα παιδιά του ο 52χρονος - Εξετάζονται 11 μέλη της οικογένειας

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης