Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι «δεν έχει λόγο σήμερα να τηλεφωνήσει» στον Βλαντίμιρ Πούτιν και επισημαίνει την απομόνωση της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή.
Σε συνέντευξή του στα μέσα franceinfo, RFI και France 24 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύμφωνο στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε: «Χρειάζεται πρώτα η Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, να δεχθεί να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο».
Και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη οπουδήποτε διαλόγου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν έχω λόγο να του τηλεφωνήσω σήμερα. Υπάρχει μία ουκρανική αντεπίθεση. Θα έρθει η ώρα, ελπίζω, των διαπραγματεύσεων με βάση τους όρους της Ουκρανίας. Αντίθετα, αν μου τηλεφωνήσει για να μου προτείνει κάτι, θα απαντήσω, διότι η Γαλλία υπήρξε πάντα μία δύναμη διευκόλυνσης και μεσολάβησης», είπε.
Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι «η Ρωσία έβαλε τον εαυτό της σε μία κατάσταση μη τήρησης του διεθνούς δικαίου, ξαναέγινε στην πραγματικότητα η μόνη αποικιοκρατική δύναμη του 21ου αιώνα διεξάγοντας έναν αυτοκρατορικό πόλεμο κατά του γείτονά της, της Ουκρανίας».
Παράλληλα,ο πρόεδρος της Γαλλίας κατήγγειλε τον ρόλο που παίζει η Ρωσία στην Αφρική, την ώρα που η αφρικανική ήπειρος αντιμετωπίζει διττή κρίση, την κρίση για τον Κλίμα και την φτώχεια. Η Ρωσία «είναι μία δύναμη αποσταθεροποίησης στην Αφρική, μέσω των ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών που λυμαίνονται διαπράττοντας ωμότητες τους άμαχους πληθυσμούς», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Τα στοιχεία γι' αυτό έχουν καταγραφεί από τα Ηνωμένα Εθνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σχετικά με την δράση της Wagner», είπε. «Η Ρωσία δεν παίζει ρόλο επωφελή για την διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls. Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Οι «Ημέρες ART/ TECH by COSMOTE TELEKOM» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με δωρεάν είσοδο και δράσεις για όλους, είναι μια γιορτή τέχνης και τεχνολογίας που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να συνδημιουργήσουν και να πειραματιστούν μέσα από μία σειρά καινοτόμων διαδραστικών εμπειριών
Το Πανεπιστήμιο Keele παρουσιάζει τη νέα επιστημονική ημερίδα του θεσμού Reflections, με τίτλο «Από το Έγκλημα στο Δικαστήριο: Η Επιστήμη στην Υπηρεσία της Δικαιοσύνης»