Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Καναδά διέπλευσαν το Στενό της Ταϊβάν - Για υπονόμευση της ειρήνης μιλά Πεκίνο

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Καναδά διέπλευσαν το Στενό της Ταϊβάν - Για υπονόμευση της ειρήνης μιλά Πεκίνο

Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία της

ploia
Δύο πολεμικά πλοία, το αμερικανικό USS Chung-Hoon και το καναδικό HMCS Montreal, διέπλευσαν σήμερα το Στενό της Ταϊβάν, τον πορθμό που έχει μετατραπεί σε γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη τα τελευταία χρόνια.

«Ο διάπλους του Chung-Moon και του Montreal καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» ανακοίνωσε ο 7ος αμερικανικός στόλος.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς «είναι εταίροι που εργάζονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε από την πλευρά του, με ανάρτηση στο Twitter, ο καναδικός στρατός.

Οι κινεζικές στρατιωτικές αρχές ανέφεραν ότι παρακολούθησαν τον διάπλου των δύο σκαφών. «Οι εν λόγω χώρες προκαλούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν και αυξάνουν ηθελημένα τους κινδύνους, υπονομεύοντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο συνταγματάρχης Σι Γι, ο εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων για την Ανατολική Ζώνη.

Αμερικανικά πολεμικά περνούν συχνά από το Στενό της Ταϊβάν, σπανίως όμως συνοδευόμενα από σκάφη άλλων συμμαχικών χωρών. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας, Λόιντ Όστιν και Λι Σανγκφού, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο δείπνο για την έναρξη του Διαλόγου της Σάνγκρι-Λα για την Άμυνα, στη Σιγκαπούρη. Αντάλλαξαν χειραψία και είχαν έναν σύντομο διάλογο.

Κλείσιμο
Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία της, την οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Δημοσκόπηση Marc για το ΘΕΜΑ: Επτά κόμματα στη Βουλή - Το 43,2% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν - Ο Φιντάν στο ΥΠΕΞ και ο Γιασάρ Γκιουλέρ στο υπουργείο Άμυνας

Εγκατάλειψη βρέφους στην Ξάνθη: «Δεν είχα γάλα να το ταΐσω» υποστήριξε η 27χρονη μητέρα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης