Πόλεμος στην Ουκρανία - Die Welt: Πώς η «φτωχή» Βουλγαρία έσωσε το Κίεβο - Έστελνε κρυφά οπλισμό

Πόλεμος στην Ουκρανία - Die Welt: Πώς η «φτωχή» Βουλγαρία έσωσε το Κίεβο - Έστελνε κρυφά οπλισμό

Τι αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα - Τα ταξίδια των Βουλγάρων πολιτικών και τα φορτηγά που έφταναν στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας

petkov-zelensky
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η Βουλγαρία αποδεικνύεται ο κρυφός σωτήρας της Ουκρανίας στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που κάνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Φιλίπ Φόλκμαν Σλουκ και επικαλείται αποκλειστικές συνεντεύξεις με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ και τότε υπουργό Οικονομικών του, Άσεν Βασίλεφ, αποκαλύπτει ότι, η πιο φτωχή χώρα στην Ε.Ε υποστήριξε το Κίεβο με πυρομαχικά, όπλα και ντίζελ στη διάρκεια των κρίσιμων μαχών.

Στις 28 Απριλίου, ο τότε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ είχε μεταβεί στο Κίεβο με πολλούς πολιτικούς αναλυτές να διερωτώνται για το λόγο του ταξιδιού του στην εμπόλεμη χώρα. Τότε είχε υποσχεθεί την στρατιωτική υποστήριξη της Σόφιας στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όχι όμως επισήμως.

Ο κυβερνητικός του εταίρος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχε εξαρχής ταχθεί κατά της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη του προς το Κρεμλίνο. Όταν όμως ο Βούλγαρος Πετκόφ και ο Ουκρανός Ζελένσκι εμφανίστηκαν χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες, ανακοίνωσαν μια συμφωνία που ακουγόταν λίγο παράξενη.

Από τα χείλη τους ακούστηκε ότι, η Σόφια δεσμεύτηκε να επισκευάσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία. Οι δύο άντρες έδωσαν τα χέρια μπροστά στις κάμερες επισημοποιώντας τη συνεργασία τους σε ότι αφορά την επισκευή - μόνο - του στρατιωτικού εξοπλισμού. Μέχρι τώρα, η Βουλγαρία έχει μείνει στην ιστορία με τη στάση της, ότι είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, μαζί με την Ουγγαρία, που δεν προμηθεύει όπλα το Κίεβο. Αλλά μέχρι τώρα.

Όταν ο Πετκόφ ταξίδεψε στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε ήδη κινήσει τη διαδικασία για μία συνολική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Κλείσιμο
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανίας - 24 Φεβρουαρίου- ως πρωθυπουργός τότε της Βουλγαρίας, ο Πετκόφ προσπαθούσε να στρέψει τη χώρα του σ΄έναν πιο φιλοδυτικό δρόμο ενώ είχε να αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις από φιλοκρεμλινικούς πολιτικούς, όπως των εταίρων του, των Σοσιαλιστών, οι οποίοι είναι διάδοχοι του παλιού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Προέβη ακόμη και στην αποπομπή του ίδιου του υπουργού Άμυνας επειδή αναπαρήγαγε τη ρωσική άποψη για τον πόλεμο. Δημοσίως, τουλάχιστον, ο Πετκόφ προσπάθησε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ότι η Βουλγαρία, παρά τα σημαντικά αποθέματα όπλων της σοβιετικής εποχής, θα εξόπλιζε την Ουκρανία.

Δεδομένων αυτών των προβλημάτων, η επίσημη στάση της Βουλγαρίας απέναντι στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν η ίδια με αυτή της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν, πολιτικά δέσμια της Μόσχας.

Ωστόσο, ο Πετκόφ και ο τότε υπουργός Οικονομικών του που είναι σήμερα στην αντιπολίτευση, θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές. Για το λόγο αυτό, άνοιξαν τα χαρτιά τους σχετικά με τον πραγματικό ρόλο της Βουλγαρίας την περασμένη άνοιξη στο ουκρανικό μέτωπο.

Από την πλευρά του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Σόφια χαρακτήρισε τις βουλγαρικές παραδόσεις όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις ως «κόκκινη γραμμή».

Για το λόγο αυτό, αξιωματούχοι του Πετκόφ χρησιμοποίησαν ενδιάμεσες εταιρείες στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό προκειμένου να ανοίξουν διαδρομές εφοδιασμού από αέρος και ξηράς μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας.

«Περίπου το 1/3 των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός στην πρώιμη φάση του πολέμου προήλθε από τη Βουλγαρία», υποστήριξε ο Πετκόφ στη γερμανική εφημερίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, και το ντίζελ που προμήθευσε η Βουλγαρία στην Ουκρανία είχε υποστεί επεξεργασία από ρωσικό αργό πετρέλαιο σε διυλιστήριο της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο εκείνη την εποχή ανήκε στη ρωσική εταιρεία Lukoil.

«Η Βουλγαρία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ντίζελ στην Ουκρανία και κατά καιρούς κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βασίλεφ στη γερμανική εφημερίδα. Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή των γεγονότων με τον Κουλέμπα να παραδέχεται στην εφημερίδα Die Welt ότι η χώρα του κινδύνευε να ξεμείνει από πυρομαχικά τον περασμένο Απρίλιο.

«Ήταν ζήτημα "ζωής και θανάτου" εκείνη την εποχή», υπογράμμισε ο Κουλέμπα, διότι διαφορετικά οι Ρώσοι θα καταλάμβαναν περισσότερα χωριά και πόλεις, θα «σκότωναν, θα βασάνιζαν και θα βίαζαν» περισσότερους Ουκρανούς.

Ο ίδιος έσπευσε επίσης να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Πετκόφ που χρησιμοποίησε όλες τις πολιτικές του ικανότητες για να βρει μια λύση. Η ιστορία, είπε, ήταν απλή: «Ενώ ορισμένα μέλη του βουλγαρικού συνασπισμού συντάχθηκαν με τη Ρωσία, ο Πέτκοφ αποφάσισε να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό».

Μόλις μία ημέρα μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, σε μια άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πετκόφ τόνισε στους συνομιλητές του ότι ο Ζελένσκι έχει λιγότερες από 48 ώρες ζωής, ότι βρισκόταν στη λίστα θανάτου της Μόσχας και ότι το Συμβούλιο πρέπει να λάβει άμεσα σκληρές αποφάσεις για κυρώσεις.

Στη συνέχεια ο Βασίλεφ εκφώνησε μια ομιλία για το τι εννοούσε ο Πούτιν με την «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας». Ζήτησε και αυτός άμεσα ψηφίσματα και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επιβεβαίωσαν στη γερμανική εφημερίδα ότι ο Βούλγαρος υπουργός είχε αλλάξει τη διάθεση των συγκεντρωμένων αντιπροσώπων.

Δύο 24ωρα αργότερα, οι Βρυξέλλες εφάρμοσαν αυτά τα μέτρα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως βουλγαρική πρόταση. Λίγο πριν τη επίσκεψη Πετκόφ στο Κίεβο, ο Κουλέμπα είχε ταξιδέψει στη Σόφια βλέποντας ότι ο πόλεμος του χτυπά την... πόρτα. Τόνισε ότι δεν επρόκειτο για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη βουλγαρική κυβέρνηση απευθείας στην Ουκρανία, «αλλά μάλλον για την παροχή της δυνατότητας σε ουκρανικές εταιρείες και επιχειρήσεις από χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται ότι χρειαζόταν από βουλγαρικούς προμηθευτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσαν για τις προμήθειες. Ο Βασίλεφ θυμάται μια συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την άνοιξη. Εκεί, όπως υποστηρίζει λέει, ένας Ουκρανός αξιωματούχος του είπε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου είχαν ξεμείνει από καύσιμα.

Για άλλη μια φορά, οι προμήθειες από τοπικές εταιρείες διεκπεραιώθηκαν μέσω ξένων εταιρειών διαμεσολάβησης. Το Κίεβο επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι οι ουκρανικές εταιρείες έλαβαν βουλγαρικό ντίζελ σε αυτό το τόσο σημαντικό στάδιο.

«Φορτηγά και βυτιοφόρα πήγαιναν τακτικά στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις το καύσιμο φορτωνόταν επίσης σε εμπορικά τρένα», δήλωσε ο Βασίλεφ. Με τις μυστικές γραμμές εφοδιασμού της Ουκρανίας, ο Πετκόφ έπαιρνε μεγάλο ρίσκο.

Οι δημοσκοπήσεις στη Βουλγαρία έδειχναν ότι το 70% των πολιτών ανησυχούσαν μήπως παρασυρθούν στον πόλεμο και για το λόγο αυτό έλεγαν όχι στην υπερβολική υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστήριξε ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία θα γινόταν μέρος του πολέμου αν προμήθευε με όπλα το Κίεβο. Η κυβέρνηση της Σόφιας ζήτησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο την άδεια να εξάγει ντίζελ διυλισμένο από ρωσικό πετρέλαιο σε προορισμούς συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Δεν διέφυγε της προσοχής του Κρεμλίνου ότι η Βουλγαρία, υπό τον Πέτκοφ και τον Βασίλεφ, κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, η Βουλγαρία απέλασε περίπου 70 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια για κατασκοπεία. Η Μόσχα γνώριζε ότι η Βουλγαρία ήταν η χώρα της ΕΕ που εξαρτιόταν περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο και αποφάσισε να την τιμωρήσει.

Ήδη από τις 27 Απριλίου, η Gazprom επέλεξε τη Βουλγαρία ως την πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία θα διέκοπτε τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Αλλά η Σόφια δεν υποχώρησε. Μέσα σε μία ημέρα, ο πρωθυπουργός Πετκόφ παρουσίασε μια λύση που θα επέτρεπε στους σχεδόν 7 εκατομμύρια κατοίκους της Βουλγαρίας να τα βγάλουν πέρα χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Οργάνωσε δύο βυτιοφόρα με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες – στην ίδια τιμή ανά κυβικό μέτρο που χρέωνε η Gazprom.

Είχε επίσης ολοκληρώσει τη σύνδεση αγωγού με την Ελλάδα για να δώσει καταλυτική ώθηση σε εναλλακτικές λύσεις έναντι των ρωσικών γραμμών εφοδιασμού. Η κυβέρνηση του Πετκοφ ανατράπηκε με κοινοβουλευτική ψήφο δυσπιστίας το καλοκαίρι. Οι φιλορωσικές δυνάμεις έπαιξαν επίσης το ρόλο τους σε αυτό.

Μέχρι το φθινόπωρο, Πετκόφ και ο Βασίλεφ ήταν στην εξουσία μόνο προσωρινά. Έκτοτε, η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, αλλά η στάση απέναντι στην Ουκρανία έχει αλλάξει ως ένα βαθμό. Ο Πέτκοφ και ο Βασίλεφ έχουν ήδη γράψει ιστορία με την πρωτοφανή μυστική βοήθειά τους.

Με το κόμμα τους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», θέλουν να κατέβουν ξανά στις επόμενες εκλογές και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μια Βουλγαρία που θα αντιμετωπίζει τη διαφθορά της παλιάς τάξης πραγμάτων και θα αγκαλιάζει μια πιο δυτική πορεία προωθώντας το δόγμα ότι ο κόσμος μπορεί να μην έχει εξάρτηση και φόβο από τη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Γκέι ζευγάρι καταγγέλλει ότι διώχθηκε από ταβέρνα στο Ναύπλιο - «Ενοχλήθηκαν πελάτες» απαντά ο ιδιοκτήτης

Συνελήφθη η λογίστρια του Παντσέρι - Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος

«O πρίγκιπας Ουίλιαμ προτίμησε να βάλει ποδιά αντί να πάει στην κηδεία του Κωνσταντίνου» λένε οι Γερμανοί  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης