Μπάιντεν και Κισίντα χαιρετίζουν την ισχυρή συμμαχία ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μπάιντεν και Κισίντα χαιρετίζουν την ισχυρή συμμαχία ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον στον τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας που επιδιώκει να ενισχύσει μακροχρόνιες συμμαχίες εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας της χώρας του για αυξανόμενες περιφερειακές απειλές

biden_kisida
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε θερμά τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στον Λευκό Οίκο και είπε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σθεναρά προσηλωμένες στη συμμαχία τους με την Ιαπωνία, χαιρετίζοντας παράλληλα την «ιστορική αύξηση» των ιαπωνικών αμυντικών δαπανών.

Ο Κισίντα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον στον τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας του στις βιομηχανικές δυνάμεις της G7 και επιδιώκει να ενισχύσει μακροχρόνιες συμμαχίες εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας στην Ιαπωνία για αυξανόμενες περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, την οποία ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη στιγμή» στη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι τα δύο έθνη ποτέ δεν βρίσκονταν πιο κοντά.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως και ολοκληρωτικά δεσμευμένες στη συμμαχία», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε τον Κισίντα για την ισχυρή ηγετική του στάση στη στενή συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας και οικονομίας.

Ο Κισίντα ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για το έργο των ΗΠΑ για την περιφερειακή ασφάλεια και είπε: «Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή το πιο απαιτητικό και περίπλοκο περιβάλλον ασφάλειας στην πρόσφατη ιστορία». Είπε ότι το Τόκιο έχει διαμορφώσει τη νέα αμυντική του στρατηγική, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα «για να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή».

Ο Κισίντα τόνισε στην αρχή μιας συνάντησης που είχε νωρίτερα με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ότι τα θέματα των συνομιλιών του στην Ουάσινγκτον περιελάμβαναν τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας καθώς και «την εγκαθίδρυση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», μια αναφορά που χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές για να περιγράψουν τις προσπάθειες να απωθήσουν την Κίνα.

Η Χάρις είπε ότι η σχέση ΗΠΑ-Ιαπωνίας είναι «αδιάρρηκτη» και ότι οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνία για διαστημική συνεργασία αργότερα μέσα στην ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρούλα Πισπιρίγκου προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους χειρισμούς δικαστών και εισαγγελέων

Επεισόδιο με τον Λαγό στη δίκη της ΧΑ - Επιτέθηκε στη Μάγδα Φύσσα

Τη Δευτέρα στις 12:00 η κηδεία του Κωνσταντίνου - Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης η σορός 6 με 10:30
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης