Ισραήλ: Δικηγόροι διαδήλωσαν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Νετανιάχου για μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη

Ισραήλ: Δικηγόροι διαδήλωσαν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Νετανιάχου για μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη

Το σχέδιο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Νετανιάχου δίνει τη δυνατότητα στην εκτελεστική εξουσία να αναστέλλει την εκτέλεση αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου

Netanyahu
Εκατοντάδες Ισραηλινοί δικηγόροι διαδήλωσαν την Πέμπτη έξω από δικαστήριο του Τελ Αβίβ κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί η νέα κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο απειλεί όπως υποστηρίζουν τη δημοκρατία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιό του που στοχεύει στην ενίσχυση της εξουσίας των βουλευτών έναντι αυτής των δικαστών.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την εισαγωγή «ρήτρας παρέκκλισης» που επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να αναστέλλει την εκτέλεση αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με απλή πλειοψηφία, και την τροποποίηση της διαδικασίας διορισμού δικαστών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα διορίζονται από πολιτικούς αξιωματούχους.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο μάς προστατεύει όλους», έγραφαν πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές έξω από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ, με δικηγόρους να φωνάζουν «Ντροπή, ντροπή!» και «Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κλείσιμο
«Ο διορισμός δικαστών θα γίνει πολιτικός. Τα δικαστήρια δεν θα είναι ανεξάρτητα αλλά θα ελέγχονται από τους πολιτικούς», τόνισε η δικηγόρος Όρνα Σερ, 66 ετών.

«Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί η σκέψη των πολιτικών καθοδηγείται από τα συμφέροντα των κομμάτων τους και όχι όλου του πληθυσμού», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον μη διαχωρισμό των εξουσιών που είναι ωστόσο «απαραίτητος στη δημοκρατία».

Σε ανοιχτή επιστολή που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα, πρώην εισαγγελείς δηλώνουν «σοκαρισμένοι» από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το σχέδιο δεν θα επιτρέψει τη βελτίωση του (δικαστικού) συστήματος αλλά απειλεί να το καταστρέψει», έγραψαν οι 11 δικαστές.

Η μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο (ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία), έρχεται καθώς ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δικάζεται για διαφθορά σε μια σειρά υποθέσεων.

Πρωθυπουργός από το 1996 έως το 1999 και στη συνέχεια από το 2009 έως το 2021, ο «Μπίμπι» σχημάτισε την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ στα τέλη Δεκεμβρίου με τους υπερορθόδοξους και ακροδεξιούς συμμάχους του, αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στους 200 οι καλεσμένοι στη Μητρόπολη - Ποιοι θα παραστούν στην κηδεία

Συναλλαγές e-banking: Αποζημίωση στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα δίνουν οι τράπεζες

Τροχαίο στη Βούλα: «Δεν πρόλαβα να σταματήσω», υποστηρίζει η οδηγός που παρέσυρε τη 15χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης