Ο «κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε
ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας,
Πάολο Τζεντιλόνι.
«
Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές», προειδοποίησε σε μια ομιλία στις Βρυξέλλες.
«
Ένας ορισμένος αριθμός σημάτων συναγερμού ανάβουν στο κόκκινο: οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται», είπε.
Οι
τιμές του αερίου ήταν στα τέλη Αυγούστου 15 φορές υψηλότερες εκείνων που ήταν πριν από την πανδημία της Covid-19 και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη του κέντρου Bruegel, ενώ το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Ρώσους είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«
Οι προοπτικές εξαρτώνται ουσιαστικά από την εξέλιξη των αγορών ενέργειας: υποβαθμίζονται σαφώς σε σχέση με το σενάριο αναφοράς μας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού σε ρωσικό αέριο», προειδοποίησε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 14 Ιουλίου τις προβλέψεις της για αύξηση 2,6% στην ευρωζώνη το 2022 και 1,4% το 2023. Οι προβλέψεις αυτές ήταν ήδη μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις (2,7% και 2,3% αντίστοιχα).
Ο Τζεντιλόνι υπενθύμισε πως ο πληθωρισμός κατέρριψε νέο ρεκόρ στην
ευρωζώνη τον Αύγουστο, φθάνοντας το 9,1%.
Ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στον δείκτη PMI που έδειξε μια μείωση της δραστηριότητας τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στις 19 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.
«
Οι συνθήκες χρηματοδότησης στενεύουν ταυτόχρονα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία 1:1 προς το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια και οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα δείχνουν πως η εξωτερική ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη», επέμεινε.
«Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ζοφερά», είπε ο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του έτους.
Η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε προς τα πάνω σήμερα τα ποσοστά ανάπτυξης για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο σε 0,7% και 0,8% αντίστοιχα στην ευρωζώνη.