Κομισιόν: Προτείνει πλαφόν στο φυσικό αέριο και ανώτατο όριο στα έσοδα εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος

Κομισιόν: Προτείνει πλαφόν στο φυσικό αέριο και ανώτατο όριο στα έσοδα εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος

Τα 5 μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η εισήγηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ursula-vd-leyen-arthro
Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, μια παρόμοια διαδικασία για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτές είναι οι προτάσεις που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που το Κρεμλίνο απειλεί με πλήρη διακοπή στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Συμφωνα με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν «αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Η ενότητά μας και η αλληλεγγύη μας θα εξασφαλίσουν ότι θα επικρατήσουμε! Αυξήσαμε την ετοιμότητά μας και αποδυναμώσαμε τη εξάρτησή μας από την Ρωσία στον ενεργειακό μας εφοδιασμό μέσω της μείωσης της ζήτησης – η οποία επέτρεψε να έχουμε αποθήκευση φυσικού αερίου στο 82%. Μέσω της διαφοροποίησης των εισαγωγών έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις LNG ή φυσικού αερίου αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από τη Ρωσία. Και πραγματοποιούμε τεράστιες επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU».

Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το δίχτυ αλληλεγγύης που είναι σημαντικό για τα κράτη μέλη, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το φυσικό αέριο θα ρέει όπου χρειάζεται. Και αυτό το έργο ήταν απαραίτητο επίσης για να έχουμε άλλους προμηθευτές να μας παρέχουν το απαραίτητο αέριο ώστε να μην εκβιαζόμαστε πια από τη Ρωσία. Το έχετε δει τον τελευταίο μήνα. Η Ρωσία πάντα προσπαθούσε να μας εκβιάσει καθώς, όπως μόλις είπα, 13 κράτη-μέλη έχουν ήδη αποκοπέι μερικώς ή ολικώς από το ρωσικό αέριο. Επομένως, δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για τις ανακοινώσεις της Ρωσίας».

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε επίσης ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς. Ως εκ τούτου, θα υποβάλουμε μια σειρά από άμεσα μέτρα που θα προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν.

Πρώτον, Έξυπνη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι σπάνιος. Αυτό απαιτεί έξυπνη μείωση της ζήτησης. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την ισοπέδωση των κορυφών που οδηγεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Και θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό.

Δεύτερον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. Είναι πλέον καιρός οι καταναλωτές να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επομένως, θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν.

Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Τέταρτον, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ενέργειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Έτσι, θα βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της υποστήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρείες ενέργειας. Θα ενημερώσουμε το προσωρινό μας πλαίσιο για να επιτρέψουμε την ταχεία παράδοση των κρατικών εγγυήσεων. Και πέμπτον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Και τώρα η δουλειά μας αποδίδει! Στην αρχή του πολέμου, το αέριο του αγωγού της Ρωσίας ήταν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου αερίου.

Σήμερα έχει μειωθεί μόνο στο 9% των εισαγωγών μας φυσικού αερίου. Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι. Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι».

Πούτιν: Τέλος στο ρωσικό φυσικό αέριο αν μπει πλαφόν στις τιμές

Η Ρωσία θα ξεκινήσει εκ νέου να παρέχει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1, μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ως όπλο το φυσικό αέριο.

Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στο Βερολίνο αλλά και στις δυτικές κυρώσεις για τη μη λειτουργικότητα του αγωγού, προειδοποιώντας ότι η διαρροή πετρελαίου στον αγωγό ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά. «Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», είπε.

Μιλώντας στο Βλαδιβοστόκ, όπου διεξάγεται το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, κατηγόρησε την Ουκρανία και την Πολωνία ότι αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν άλλους αγωγούς που μετέφεραν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1

«Ο Nord Steam 1 είναι ουσιαστικά κλειστός τώρα», είπε ο Πούτιν καλώντας τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του αγωγού, το οποίο θα επέτρεπε στη Ρωσία να ξεκινήσει εκ νέου να διοχετεύει αέριο.

«Υπάρχει μια διαρροή πετρελαίου εκεί. Πιθανόν η κατάσταση είναι εκρηκτική, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», είπε ο Πούτιν.

«Μπλόκο» στο φυσικό αέριο αν μπει πλαφόν στις τιμές

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του θα σταματήσει να διοχετεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας, σημείωσε ο ίδιος.

Στο ίδιο πλαίσιο, επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για το πλαφόν, μιλώντας για μια κίνηση «ανόητη» και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Πλεόνασμα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένει φέτος η Ρωσία

Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη.

Σημείωσε δε ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Μάλιστα, ως προς την οικονομία της χώρας ο Πούτιν είπε ο προϋπολογισμός της χώρας θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μικρής συρρίκνωσης για τον χρόνο αυτόν.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα φθάσει στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά «περίπου 2% ή και λίγο παραπάνω», κατέληξε ο Πούτιν.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τη σπατάλη στο Δημόσιο: «Κλείνουμε φώτα και υπολογιστές, συντηρούμε τα κλιματιστικά»

Ατύχημα στο Allou Fun Park: Στο μικροσκόπιο το βαγόνι στο οποίο βρίσκονταν οι 4 τραυματίες

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης