Ο ΟΗΕ θα διευκολύνει την επίσκεψη της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια αν συμφωνούν Ρωσία και Ουκρανία

Ο ΟΗΕ θα διευκολύνει την επίσκεψη της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια αν συμφωνούν Ρωσία και Ουκρανία

Και οι δύο χώρες έχουν πει ότι θέλουν μια επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη

zaporizia
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για να στηρίξουν μια επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, εάν και η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνήσουν, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να εμποδίσει ή να ακυρώσει οποιοδήποτε δραστηριότητα της ΙΑΕΑ», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Ο Ντουζαρίτς απάντησε στην κατηγορία της Ρωσίας ότι η ασφάλεια του ΟΗΕ εμπόδισε επίσκεψη των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης, ο οποίος από τον Μάρτιο τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σε στενή επαφή με την ΙΑΕΑ, η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών έχει αξιολογήσει ότι διαθέτει στην Ουκρανία την ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για να μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε αποστολή της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από το Κίεβο».

Ωστόσο και η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Και οι δύο χώρες έχουν πει ότι θέλουν μια επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ο επικεφαλής της, ο Ραφαέλ Γκρόσι, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας αποστολής και κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνεργαστούν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Σανγκάη - Χάος σε Ikea: Πελάτες τρέχουν στις εξόδους όταν ανακοινώθηκε «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού

Κόλλησε κορωνοϊό και ο Μπουρλά: «Έχω λάβει τέσσερις δόσεις και κάνω αγωγή με Paxlovid»

Ουκρανία: Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης ενώ κολυμπούσαν στην Οδησσό - Δείτε το βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης