Βόρεια Μακεδονία: Επιφυλακτική η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος για τον Τόμο αυτοκεφαλίας που της χορήγησε η σερβική Εκκλησία

Βόρεια Μακεδονία: Επιφυλακτική η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος για τον Τόμο αυτοκεφαλίας που της χορήγησε η σερβική Εκκλησία

«Άνευ προηγουμένου» θεωρείται η χορήγηση αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Σερβίας, καθώς μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει τη δυνατότητα να το πράξει – Αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής αχρίδος θα επισκεφθεί επίσημα το Φανάρι στις 12 Ιουνίου

paradosi_tomou
Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, μέσω σημερινής ανακοίνωσης του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Στέφανου, χαρακτηρίζει τον Τόμο αυτοκεφαλίας που της χορήγησε χθες η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως «επίσημο έγγραφο με το οποίο ολοκληρώνεται η διαδικασία συμφιλίωσης» μεταξύ των εκκλησιών των δύο χωρών (Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας) και σημειώνει ότι το έγγραφο αυτό «αποτελεί ένα είδος σύστασης πως η αγία μας Εκκλησία παρουσιάζεται έτοιμη και άξια αυτοκεφαλίας».

Στην ιδιαίτερα προσεκτική αυτή ανακοίνωση του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος αποφεύγεται επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά περί χορήγησης «Τόμου αυτοκεφαλίας» από τη μεριά της σερβικής Εκκλησίας.

Σημειώνεται πως ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πορφύριος χορήγησε χθες Τόμο αυτοκεφαλίας στον προκαθήμενο της Εκκλησίας Αχρίδος, Αρχιεπίσκοπο Στέφανο. Η παράδοση του Τόμου έγινε μετά την τέλεση συλλείτουργου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Πορφύριου και με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Στέφανου και ιεραρχών των δύο Εκκλησιών, είχε ανακοινώσει χθες η σερβική Εκκλησία.

Στο Φανάρι αντιπροσωπεία στις 12 Ιουνίου

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, σε σημερινή της ανακοίνωση, γνωστοποιεί ακόμη ότι αντιπροσωπεία της θα πραγματοποιήσει ανήμερα της Πεντηκοστής (12 Ιουνίου) επίσημη επίσκεψη στο Φανάρι, κατά την οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «αναμένεται, με μεγάλη χαρά, η αποδοχή μας στην Πανορθόδοξη Λειτουργική και Κανονική Ενότητα».

Κατά την επίσκεψή της αυτή στο Φανάρι, η αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος θα ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη χθεσινή απόφαση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κλείνουν όλα τα διοικητικά ζητήματα μεταξύ των εκκλησιών των δύο χωρών.

«Εκφράζουμε πλήρη εκκλησιαστική ελπίδα στο προσεχές μέλλον να γίνουν ενέργειες προς την οριστική διευθέτηση του εκκλησιαστικού μας ζητήματος και με την έκδοση του καθολικά αναγνωρισμένου Τόμου εκ μέρους της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τη νομική και ιστορική δικαιοδοσία του» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε την κανονικότητα της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αναγνωρίζοντας την με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», ενώ στις 24 Μαΐου, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανήγγειλε ότι θα χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που έπραξε χθες.

«Άνευ προηγουμένου» η χορήγηση αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Σερβίας


Ο εξειδικευμένος σε εκκλησιαστικά ζητήματα ιστότοπος των Σκοπίων, «religija.mk» σχολιάζει πως η ενέργεια του Πατριάρχη Σερβίας να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Αχρίδος είναι «άνευ προηγουμένου», αφού με αυτόν τον τρόπο αμφισβητεί τον εκκλησιαστικό κανόνα που ορίζει πως μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να χορηγήσει Τόμο αυτοκεφαλίας σε μία ορθόδοξη Εκκλησία που αιτείται κάτι τέτοιου.

Ο ίδιος ιστότοπος σημειώνει πως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, «έτρεξε» να προλάβει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χορηγώντας ουσιαστικά στην Εκκλησία της Αχρίδος έναν «Τόμο ψευτοαυτοκεφαλίας», όπως τον χαρακτηρίζει.


Ειδήσεις σήμερα:

Εντολή Πούτιν για αποζημίωση 5 εκατ. ρουβλιών σε κάθε οικογένεια Ρώσου στρατιώτη που σκοτώνεται στην Ουκρανία



Bloomberg: Τουρκία και Ρωσία προωθούν συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών


Οι ρωσικές δυνάμεις είναι περισσότερες και ισχυρότερες από τις ουκρανικές στο Σεβεροντόνετσκ, λέει ο Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης