Η εταιρεία των Bayraktar θα δωρίσει drone που αγοράστηκε με χρήματα των Λιθουανών για την Ουκρανία

Η εταιρεία των Bayraktar θα δωρίσει drone που αγοράστηκε με χρήματα των Λιθουανών για την Ουκρανία

Μέσα σε λίγες ημέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από  5 εκατ. ευρώ - Η Τουρκία αποφάσισε να δωρίσει το drone και να διατεθούν τα χρήματα  σε ανθρωπιστική βοήθεια

bayraktar_0
Η τουρκική εταιρεία κατασκευής οπλισμένων drone Bayraktar θα προσφέρει στη Λιθουανία ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από την κινητοποίηση Λιθουανών να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να αγοράσουν drone που θα το δώριζαν στην Ουκρανία στη μάχη της εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Η εταιρεία Baykar, με επικεφαλής τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ και τον αδερφό του, Χαλούκ, πρότεινε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από Λιθουανούς να σταλούν στους Ουκρανούς ως ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ο λαός της Λιθουανίας έχει συγκεντρώσει με αξιότιμο τρόπο κεφάλαια για να αγοράσει ένα Bayraktar για την Ουκρανία. Μόλις το πληροφορήθηκε αυτό, η Baykar αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν ένα Bayraktar TB2 στη Λιθουανία και ζητά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν να σταλούν στην Ουκρανία ως μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας», ανακοίνωσε η εταιρεία στο Twitter.

Κλείσιμο
Οι Λιθουανοί συγκέντρωσαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρεισήμισι ημέρες.

Από την πλευρά του, το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι «θα διασφαλίσουμε ότι το drone είναι πλήρως οπλισμένο πριν την μεταφορά του στην Ουκρανία».

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι ο υφυπουργός του, Βίλιους Σεμέσκα, συμφώνησε για αυτό την Τετάρτη στην Άγκυρα με την Τουρκική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (SSB). «Πήγαμε στην Τουρκία για να συμφωνήσουμε τους όρους για την αγορά του drone, αλλά μας ετοίμασαν την πιο ευχάριστη δυνατή έκπληξη», ανέφερε ο Σεμάσκα.

Η Λιθουανία επιζητεί επίσης να αγοράσει ένα Bayraktar ή ένα παρόμοιο drone για τον δικό της στρατό, συμπλήρωσε ο Σεμάσκα στο Reuters. «Ψάχνουμε για ένα TB2, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα TB3 ή άλλο drone οπλισμένο με πυραύλους», είπε.

Η Baykar θα παραδώσει το drone μέσα σε λίγες εβδομάδες. Θα είναι βαμμένο στα χρώματα της σημαίας της Λιθουανίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με το λιθουανικό υπουργείο.

Η Τουρκία απέχει μέχρι στιγμής από το να ανακοινώσει δημόσια τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στο Κίεβο. Η Άγκυρα, η οποία έχει καλούς δεσμούς τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, δεν είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που έχουν στείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Τουρκικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Ουκρανία, αναπτύχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της ρωσικής εισβολής και, σύμφωνα με το Κίεβο όπου ένα τραγούδι τα τιμά, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα τρομακτικά στις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κίεβο έχει αγοράσει στο παρελθόν δεκάδες από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους σε συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη.

«Δυσκολευόμαστε αυτή τη στιγμή να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος για τα Bayraktar, χωρίς να σχολιάσει τη δωρεά, την ώρα που η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αυτή η απόφαση της τουρκικής εταιρείας προς όφελος της Λιθουανίας, κράτους μέλους του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του αρχηγού του κράτους.

Η δωρεά έρχεται εν μέσω των αντιθέσεων της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.


Ειδήσεις σήμερα

Στο φως το e-mail που έστειλε ο γυμναστής πριν αυτοκτονήσει - «Καίει» τη γυναίκα-«αράχνη» και για το πάρτι που πήγε η Γεωργία Μπίκα

Πρωτοδικείο: Aπαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν ρήτρα αναπροσαρμογής

Πώς θα εξελιχθεί η καριέρα του Τζόνι Ντεπ, μετά τη δικαστική του νίκη εναντίον της Άμπερ Χερντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης