Ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός διόρισε αριθμό ρεκόρ γυναικών στη νέα κυβέρνηση

Ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός διόρισε αριθμό ρεκόρ γυναικών στη νέα κυβέρνηση

Τα δέκα από τα 23 μέλη της κυβέρνησης είναι γυναίκες - Στο νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνονται μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων αλλά και αυτόχθονες

AUSTRALIA
Ορκίστηκε σήμερα Τετάρτη το νέο υπουργικό συμβούλιο της Αυστραλίας με τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι να διορίζει αριθμό ρεκόρ γυναικών, επιλέγοντας να περιλάβει στο κυβερνητικό σχήμα μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά και αυτόχθονες.

Τα δέκα από τα 23 μέλη της κυβέρνησης είναι γυναίκες, έναντι επτά που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού των Φιλελεύθερων και του Εθνικού Κόμματος υπό τον Σκοτ Μόρισον.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Εντ Χούσικ και υπουργός Νεολαίας Αν Αλί έγιναν οι πρώτοι μουσουλμάνοι ομοσπονδιακοί υπουργοί της Αυστραλίας, σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Καμπέρα, ενώ η Λίντα Μπέρνεϊ φορώντας έναν μανδύα από δέρμα καγκουρό έγινε η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που ανέλαβε το υπουργείο για τους Γηγενείς Πληθυσμούς της Αυστραλίας.

Ο Αλμπανέζι σχημάτισε ένα προσωρινό υπουργείο με τη συμμετοχή τεσσάρων μελών της κυβέρνησης, δύο ημέρες μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά και των ηγετών της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρίτσαρντ Μαρλς, που συμμετείχε στο προσωρινό υπουργείο, ήταν υπεύθυνος για τα ζητήματα άμυνας, μαζί με την Πένι Γουόνγκ (θέματα εξωτερικής πολιτικής) τον Τζιμ Τσάλμερς (υπουργείο Οικονομικών) και την Κέιτι Γκάλαχερ (υπεύθυνη για τα χρηματοοικονομικά).

Ο Ντον Φάρελ είναι ο νέος υπουργός Εμπορίου και η Τάνια Πλάιμπερσεκ είναι η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ η Κλερ Ο' Νιλ θα είναι υπεύθυνη για τα εσωτερικά θέματα, με τον Κρις Μπόουεν να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια.

Κλείσιμο
Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Μπιλ Σόρτεν θα είναι υπουργός, υπεύθυνος για τις υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Ο Αλμπανέζι δήλωσε χθες ότι οι Εργατικοί θα κυβερνήσουν αυτοδύναμα, καθώς διεκδικούν 77 έδρες στην κάτω βουλή, επί συνόλου 151 εδρών, και κατά συνέπεια θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας και δεν θα χρειαστούν την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο κλίμα, αλλά και των Πράσινων.

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας, μειώνει την ανάγκη διαπραγμάτευσης των Εργατικών με 16 ανεξάρτητους βουλευτές και κόμματα μειοψηφίας, προκειμένου να ψηφίσουν το νομοθετικό τους έργο, παρά το γεγονός ότι πρέπει να κερδίσουν επιπλέον υποστήριξη για την ψήφιση νομοθεσίας από την άνω βουλή.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία σήμερα, βροχές στα βόρεια και ανατολικά

Οι πέντε «ντάμες» που επιστρατεύει ο Τσίπρας στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές

Ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς, μάχες στον νότο και αμερικανική οπλική βοήθεια με αστερίσκους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης