Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το Κίεβο έχει προσελκύσει 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη» είπε η Ζαχάροβα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το Κίεβο έχει προσελκύσει 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη» είπε η Ζαχάροβα

Νέες απειλές από Ζαχάροβα προς Φινλανδία και Σουηδία: «Ξέρετε πού θα οδηγήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ» - «Έχουμε στείλει προσχέδιο συμφωνίας στο Κίεβο από τις 15 Απριλίου και δεν έχουμε απάντηση ακόμα» τόνισε και  κατηγόρησε το ΝΑΤΟ πως «με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία», καθυστερεί την εξέλιξη της ρωσικής επιχείρησης

zacharova-main1
Οι αρχές του Κιέβου εμποδίζουν την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, ο ρωσικός στρατός ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους που επιτρέπουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές. «Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να αρνείται να εκκενώσει τους αμάχους προς τη Ρωσία».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε επίσης η Ουκρανία έχει προσελκύσει περίπου 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το καθεστώς του Κιέβου έχει προσελκύσει στην Ουκρανία, μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 7.000 ξένους μισθοφόρους από 63 κράτη», ανέφερε η Ζαχάροβα.

«Έχουμε στείλει προσχέδιο συμφωνίας στο Κίεβο από τις 15 Απριλίου και δεν έχουμε απάντηση ακόμα»

Αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη. «Οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία συνεχίζονται με στόχο τη διασφάλιση του ουδέτερου και μη πυρηνικού καθεστώτος της», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αρνούμενοι να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση σε θέματα προτεραιότητας.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Μόσχα παρέδωσε στις 15 Απριλίου στην Ουκρανία προσχέδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από την πλευρά του Κιέβου. «Η Ρωσία δεν έχει ποτέ δηλώσει ότι αρνείται να διαπραγματευτεί... Η Ρωσία συμφώνησε στο σχετικό αίτημα του καθεστώτος του Κιέβου για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και ξεκίνησε εποικοδομητικές εργασίες. Σήμερα έγινε γνωστό από τους Ρώσους διαπραγματευτές ότι οι προτάσεις μας παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του Κιέβου και θα ήθελα απλώς να αποκαλύψω την ημερομηνία κατά την οποία παραδόθηκαν αυτές οι προτάσεις: ήταν η Παρασκευή (15 Απριλίου). Και σήμερα είναι Τετάρτη. Μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ακολούθως, κατηγόρησε εκ νέου το ΝΑΤΟ για τις ενέργειές του στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Σε αντίθεση με τις δηλώσεις ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό, οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν την εξέλιξη της επιχείρησης», αυξάνοντας την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, ωθώντας έτσι «το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίσει την επιθετικότητα κατά των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, και να διαπράττει νέα νεοναζιστικά εγκλήματα πολέμου».

Νέες απειλές από Ζαχάροβα προς Φινλανδία και Σουηδία: «Ξέρετε πού θα οδηγήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Νέες απειλές εξαπολύει το Κρεμλίνο προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Σε νέα δήλωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε για τις συνέπειες της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Έχουμε εκδώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών», δήλωσε η Ζαχάροβα στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Russia-24.

«Το γνωρίζουν [η Σουηδία και η Φινλανδία], δεν θα έχουν κάποια έκπληξη, έχουν ενημερωθεί για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει [η ένταξη στο ΝΑΤΟ]», σημείωσε.

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα ξεκινήσει σήμερα συζήτηση για το αν θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε αύξηση της πολιτικής και δημόσιας υποστήριξης για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

Το 57% των Σουηδών υποστηρίζει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Μια αυξανόμενη πλειοψηφία Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση, καθώς αξιωματούχοι, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, εξετάζουν αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας.

Κλείσιμο
Δημοσκόπηση της Demoskop που παραγγέλθηκε από την εφημερίδα Aftonbladet έδειξε ότι 57% των Σουηδών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, από 51% που ήταν το Μάρτιο. Αυτοί που αντιτίθενται στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24% ενώ οι αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.

Η δημοσκόπηση του Μαρτίου ήταν η πρώτη που είχε δείξει ότι μια πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα και έχει οικοδομήσει την πολιτική ασφαλείας της στη «μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες».

Ωστόσο, όπως και στη Φινλανδία, η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε μια ριζική επανεξέταση. Αμφότερες οι χώρες θεωρείται τώρα πολύ πιθανό να ενταχθούν στην 30μελή συμμαχία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας και μια σχετική έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος Μαΐου ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Η δημοσκόπηση της Demskop, η οποία αποτελείται από 1.177 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 Απριλίου ως τις 19 Απριλίου, έδειξαν επίσης αυξανόμενη υποστήριξη της ένταξης μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, όπου σημαντικά περισσότεροι υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία απ' ό,τι αντιτίθενται σ' αυτή.

Ειδήσεις σήμερα:

Tεστ DNA για τη Μαλένα και την Ίριδα θα ζητήσει o Μάνος Δασκαλάκης

Γιατρός-ήρωας γίνεται «ασπίδα» για τραυματισμένη Ουκρανή στο Χάρκοβο - Δείτε βίντεο

Μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά F-16 πάνω από Ζουράφα, Παναγιά και Οινούσσες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης