Βρετανία: Στόχος χάκερς - μέσω Pegasus - η Ντάουνινγκ Στριτ και το Φόρεϊν Όφις

Βρετανία: Στόχος χάκερς - μέσω Pegasus - η Ντάουνινγκ Στριτ και το Φόρεϊν Όφις

Αποκαλύψεις από το περιοδικό New Yorker και γνωστό εργαστήριο ψηφιακής ασφάλειας του Καναδά για κυβερνοκατασκοπεία στη βρετανική κυβέρνηση - Η απάντηση της ισραηλινής εταιρείας που αναπτύσσει το λογισμικό Pegasus

imagew-2-10
Σε συσκευή που ήταν συνδεδεμένη στο δίκτυο της βρετανικής κυβέρνησης, φέρεται να εντοπίστηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ Αμερικανού δημοσιογράφου, το ισχυρό κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει την 24ωρη παρακολούθηση μηνυμάτων, φωτογραφιών και τηλεφωνικών κλήσεων.

Η συγκεκριμένη παραβίαση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σημειώθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις 7 Ιουλίου 2020, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια στιγμή, ερευνητές από το εργαστήριο ψηφιακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Citizen Labs, εκτιμούν πως το κατασκοπευτικό λογισμικό που δημιουργήθηκε από το Ισραήλ, είχε, επίσης, «μολύνει» συσκευές που ήταν συνδεδεμένα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας (Φόρεϊν Όφις), έχοντας καταγραφεί τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις παραβίασης μεταξύ του Ιουλίου 2020 και του Ιουνίου του 2021.

Όλες οι παραπάνω παραβιάσεις συνδέονταν με φορείς εκμετάλλευσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Κύπρο και την Ιορδανία.

Η μόλυνση συσκευής του δικτύου της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύφθηκε από έναν ερευνητή δημοσιογράφο που εργάζεται για το περιοδικό New Yorker.

Το Pegasus αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group και έχει τη δυνατότητα να μολύνει δισεκατομμύρια τηλέφωνα που «τρέχουν» είτε το λειτουργικό σύστημα της Apple (iOS) είτε αυτό της Google (Android).

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος, ενώ για το ίδιο ζήτημα, η εταιρεία ανάπτυξης NSO Group ανέφερε στη Mail Online πως «οι πληροφορίες που διακινήθηκαν είναι, για άλλη μια φορά, ψευδείς και δεν θα μπορούσαν να σχετίζονται με προϊόντα της NSO. Η εταιρεία συνεχίζει να αποτελεί στόχο ορισμένων πολιτικά υποκινούμενων οργανώσεων υπεράσπισης, για την παραγωγή ανακριβών και ανυπόστατων αναφορών που βασίζονται σε ασαφείς και ελλιπείς πληροφορίες. Έχουμε επανειλημμένα συνεργαστεί για κυβερνητικές έρευνες, όταν υπήρχαν αξιόπιστοι ισχυρισμοί».


Ειδήσεις σήμερα:

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία επιχειρήσεων που αισχροκερδούν - Κατατέθηκε η τροπολογία

Ο δήμαρχος Μελιτόπολης μίλησε για την εξαήμερη απαγωγή του - «Μηδενική αξία οι ζωές των αμάχων για τους Ρώσους»

Η Ρούλα Πισπιρίγκου διάβαζε στο διαδίκτυο το «Εγχειρίδιο Επείγουσας Ιατρικής»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης