Kinder: H Ferrero εντόπισε την προέλευση της επιδημίας σαλμονέλας

Kinder: H Ferrero εντόπισε την προέλευση της επιδημίας σαλμονέλας

Ποιες χώρες έχουν ανακαλέσει προϊόντα - Τουλάχιστον 134 περιπτώσεις κρουσμάτων έχουν αναφερθεί κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών

ferrero_factory
Αρκετά προϊόντα σοκολάτας Kinder, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς σοκολατένιου αβγού, ανακαλούνται σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία λόγω επιδημίας σαλμονέλας.

Η Ferrero λέει ότι κατάφερε να εντοπίσει την προέλευση της επιδημίας σαλμονέλας σε ένα φίλτρο στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Arlon του Βελγίου. Το φίλτρο, στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών, έχει πλέον αφαιρεθεί.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το θέμα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αρχές για τη συνεχιζόμενη συνεργασία και τις συστάσεις. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των τροφίμων και κάθε βήμα που έχουμε κάνει καθοδηγείται από τη δέσμευσή μας στη φροντίδα των καταναλωτών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον 134 περιπτώσεις κρουσμάτων έχουν αναφερθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων , κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

«Το ξέσπασμα χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια. Με βάση συνεντεύξεις με ασθενείς και αρχικές αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες, συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας έχουν εντοπιστεί ως η πιθανή οδός μόλυνσης. Οι προσβεβλημένες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί μέσω προηγμένων τεχνικών μοριακής τυποποίησης. Καθώς αυτή η μέθοδος δοκιμής δεν εκτελείται τακτικά σε όλες τις χώρες, ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην εντοπιστούν», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Περαιτέρω έρευνες διεξάγονται από τις αρχές δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα, για να εντοπιστεί η αιτία και η έκταση της μόλυνσης και να διασφαλιστεί ότι τα μολυσμένα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά.

Κλείσιμο
Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια ακολούθησαν Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.

kinder11


Η Ιταλία ελέγχει επίσης εάν ορισμένα από τα αναλυτικά αποτελέσματά της συνδέονται με τη μονοφασική επιδημία Salmonella Typhimurium, ενώ προϊόντα της Ferrero ανακάλεσε και ο Καναδάς.

Στις χώρες που έχουν ανακαλέσει τα προϊόντα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr βρίσκεται και η Ελλάδα. H Ferrero Rocher ανακοίνωσε ότι αποσύρει και από την ελληνική αγορά παρτίδα προϊόντων της Kinder, ύστερα από την εμφάνιση κρουσμάτων σαλμονέλας σε συνολικά οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

κιντερ_ελλας


«Η Ferrero έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ, για το θέμα μίας ενδεχόμενης σύνδεσης με αναφερθείσες περιπτώσεις κρουσμάτων σαλμονέλας σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας. Αν και κανένα από τα προϊόντα μας Kinder που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχει βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα, ούτε και έχουμε λάβει παράπονα από καταναλωτές, αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό με ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς η προστασία του καταναλωτή αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα. Σαν μέτρο πρόληψης, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε από την ελληνική αγορά τα προϊόντα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr με τους κατωτέρω αναφερομένους αριθμούς παρτίδας, που έχουν σαν χώρα παραγωγής το Βέλγιο. Όλα τα άλλα προϊόντα Ferrero, περιλαμβανομένων όλων των υπολοίπων προϊόντων Kinder μεταξύ των οποίων και τα Πασχαλινά Αυγά Kinder, δεν επηρεάζονται από αυτή την αυτόβουλη ανάκληση», εξήγησε η σοκολατοβιομηχανία Ferrero Rocher.

Χθες ακολούθησαν και οι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, οι οποίες επίσης ανακάλεσαν τα Kinder Easter Basket,120 γρ (6 x 20 γρ), Kinder Mini Eggs Φουντούκι, 100 γρ, Kinder Surprise Maxi ,100 γρ και Kinder Surprise Maxi, Natoons, 100 γρ.

κιντερ_αυστραλ


Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσε ότι γνωρίζει την ανάκληση. "Αναλύουμε τα δεδομένα αποστολής για να προσδιορίσουμε εάν το επηρεασμένο προϊόν εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε εκπρόσωπος της FDA.  Λίγο αργότερα η FDA ανακοίνωσε ότι «Η Ferrero ανακαλεί εθελοντικά τη συλλογή σοκολάτας Kinder® Happy Moments και το καλάθι με σοκολατένιες λιχουδιές Kinder® Mix λόγω πιθανού κινδύνου για την υγεία». Τα προϊόντα ανακαλούνται επειδή κατασκευάζονταν σε εγκαταστάσεις όπου εντοπίστηκε Salmonella typhimurium . Αν και δεν υπάρχουν αναφορές για ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα, η Ferrero ανακαλεί οικειοθελώς τα προϊόντα λόγω των αναφερόμενων περιπτώσεων σαλμονέλας σε καταναλωτές που κατανάλωναν προϊόντα στην Ευρώπη που κατασκευάζονταν στην ίδια εγκατάσταση.

Το ECDC και η EFSA αξιολογούν τα διαθέσιμα δεδομένα από αυτές τις χώρες και προετοιμάζουν μια αξιολόγηση που θα δημοσιευτεί την 11η Απριλίου 2022.



Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Αστυνομικοί ακινητοποιούν με γκλοπ όχημα με ληστές που μόλις είχαν «χτυπήσει» κατάστημα - Δείτε βίντεο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα είναι «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούτσα, λέει ο Ζελένσκι

The Masked Singer: Η… αποκάλυψη της Μέλισσας και το «μωρό» που ήθελε να πάρει αγκαλιά τον Σάκη Ρουβά – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης