ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Φοιτητές άφησαν το Πανεπιστήμιο και έγιναν στρατιώτες - Εκπαιδεύτηκαν μέσα σε τρεις μέρες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φοιτητές άφησαν το Πανεπιστήμιο και έγιναν στρατιώτες - Εκπαιδεύτηκαν μέσα σε τρεις μέρες

Οι νεαροί άνδρες μόλις κηρύχθηκε η επιστράτευση έτρεξαν να δηλώσουν το παρών στην προστασία της πατρίδας τους

075_filigheddu-notitle220313_npN68
Αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η κυβέρνηση Ζελένσκι κήρυξε επιστράτευση για τους άνδρες ηλικίας 18 - 60 ετών ενώ ταυτόχρονα τους απαγόρευσε να φύγουν από τη χώρα. Ο δημοσιογράφος του BBC Τζέρεμι Μπόουεν που βρίσκεται στο μέτωπο του πολέμου παρακολούθησε από κοντά την πορεία δύο νεαρών Ουκρανών οι οποίοι αποφάσισαν να αφήσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για τον 19χρονο φοιτητή βιολογίας Maksym Lutsyk και τον 18χρονο Dmitro Kisilenko. O Lutsyk τόνισε πως «αισθάνομαι πολύ πιο σίγουρος από ό,τι πριν, γιατί έχουμε αρκετές γνώσεις στην τακτική, στις πολεμικές τέχνες, στην ιατρική και στο πώς να κάνουμε κάτι στο πεδίο της μάχης». Μάλιστα δεν δίστασε να αστειευτεί λέγοντας πως θα ήθελε να δει την ουκρανική σημαία να κυματίζει στο Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του ο Dmitro Kisilenko, φοιτητής οικονομικών στο ίδιο πανεπιστήμιο με τον Lutsyk δήλωσε πως «συνήθισα το όπλο μου. Έμαθα πώς να πυροβολώ και πώς να ενεργώ στη μάχη. Επίσης έμαθα πολλά άλλα πράγματα που θα είναι πολύ κρίσιμα στον αγώνα με τους Ρώσους».



Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος του BBC, όλοι οι νεοσύλλεκτοι φορούσαν επιγονατίδες που έμοιαζαν πολύ μικρές, κάποιοι άλλοι είχαν υπνόσακους, ενώ ένας άλλος είχε μαζί του ένα χαλάκι που το χρησιμοποιεί για να κάνει γιόγκα. Όλοι τους κρατούσαν και από ένα καλάσνικοφ. Ακόμη ο Μπόυεν προσθέτει πως το κυρίαρχο ερώτημα είναι εάν έρχεται η μάχη στο Κίεβο. «Είναι πιθανό», λέει ο Dmitro και προσθέτει πως «πρέπει απλώς να τους σταματήσουμε εδώ, γιατί αν φτάσουν στο Κίεβο αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει».

Κλείσιμο
Οι δύο νεαροί κατάγονται από την ίδια πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα τα οποία βρίσκονται κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς, Οι οικογένειές τους βρίσκονται ακόμη. Όταν ο δημοσιογράφος τους ρώτησε για την αντίδραση που είχαν οι γονείς τους όταν τους ανακοίνωσαν ότι θα καταταγούν στον στρατό ο Lytsuk επεσήμανε αστειευόμενος πως η μητέρα του του είπε να μείνει σε ένα καταφύγιο και να γίνει εθελοντής μάγειρας. Από την πλευρά τους οι γονείς του Kisilenko ήξεραν τι έκανε. Μάλιστα είχε ξεκινήσει να φτιάχνει εθελοντικά βόμβες μολότοφ και μετά από λίγες μέρες τηλεφώνησε στον πατέρα του και του είπε ότι θα παρουσιαστεί στον στρατό. 

«Οι γονείς μου», είπε ο Ντμίτρο, «είναι περήφανοι για αυτό που κάνω». Όταν ο Μπόουεν τον ρώτησε για το εάν ένιωθε φόβο για αυτό που έρχεται σημείωσε πως «όχι πολύ, αλλά είναι στη φύση του ανθρώπου να νιώθεις φόβο, και φυσικά βαθιά στην ψυχή μου νιώθω λίγο φοβισμένος, καθώς κανείς δεν θέλει να πεθάνει, ακόμα κι αν είναι για τη χώρα σου. Άρα, ο θάνατος δεν είναι επιλογή για εμάς». Τέλος οι δύο νεαροί μίλησαν για τα όνειρα που κάνουν για το μέλλον μακριά από τη φρίκη του πολέμου.



Ειδήσεις σήμερα:

Κανονικά, αλλά εξ αποστάσεως, ασκεί τα καθήκοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε θετικός στην Covid

Inventing Anna: Πώς σχολίασε η απατεώνισσα Άννα Σόροκιν την ερμηνεία της Τζούλια Γκάρνερ


Καιρός: Πρόσκαιρη βελτίωση και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Νέα κακοκαιρία από την Πέμπτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης