Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αντίποινα» της Ρωσίας στις ΗΠΑ - «Θα εγκαταλείψουμε στο διάστημα τον Αμερικανό αστροναύτη»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αντίποινα» της Ρωσίας στις ΗΠΑ - «Θα εγκαταλείψουμε στο διάστημα τον Αμερικανό αστροναύτη»

Εάν τελικά οι Ρώσοι αρνηθούν να φέρουν τον Αμερικανό αστροναύτη, τότε θα διαταράξουν όλο το πρόγραμμα αλλαγής των πληρωμάτων στον ISS -  Ο Αμερικανός Mark Vande Hei κατέχει ήδη το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαστημικής πτήσης καθώς σε τρεις εβδομάδες θα έχει συμπληρώσει 355 ημέρες στο διάστημα

amerikanos-astronaytis-arthro
Στο διάστημα κινδυνεύει να μείνει ένας Αμερικανός αστροναύτης καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν εκνευρίσει σε τέτοιο βαθμό τους Ρώσους που εκτοξεύουν απειλές ακόμη για την ειρηνική συνεργασία Μόσχας- Ουάσινγκτον στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σε περίπου τρεις εβδομάδες από σήμερα , ο Αμερικανός αστροναύτης Mark Vande Hei είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στη Γη και να προσγειωθεί στην έρημο του Καζακστάν με δύο Ρώσους κοσμοναύτες με τη βοήθεια ρωσικής διαστημικής κάψουλας. Μέχρι τώρα, η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ρωσία στο διάστημα είχε μείνει μακριά από τις συγκρούσεις των δύο υπερδυνάμεων . Τώρα όμως, με τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, η αγαστή μέχρι τώρα συνεργασία Μόσχας- Ουάσιγκτον φαίνεται να απειλείται.

Σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», Ντμίτρι Ρογκόζιν, μετά τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι πολύ πιθανό η επικείμενη αποστολή πίσω στη Γη του ρωσικού σκάφους Soyuz να μην περιλαμβάνει τον Αμερικανό αστροναύτη. Εάν τελικά οι Ρώσοι αρνηθούν να φέρουν τον Αμερικανό αστροναύτη, τότε θα διαταράξουν όλο το πρόγραμμα αλλαγής των πληρωμάτων στον ISS.
Επιπλέον, η επιστροφή του Mark Vande Hei θα πρέπει να γίνει με αμερικανικό διαστημικό σκάφος.
nasa-astronautes


Κλείσιμο
«Όταν βρίσκεσαι στο διάστημα και πετάς γύρω από τη Γη με 17.500 μίλια την ώρα και σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον, η συνεργασία είναι το πιο σημαντικό πράγμα», επισημαίνει ο Αμερικανός πρώην αστροναύτης Σκοτ Κέλι σχολιάζοντας τις ρωσικές απειλές. «Τα τελευταία 24 χρόνια, ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάστηκαν για την κατασκευή και τη συντήρηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), όπου η έρευνα οδήγησε σε ορισμένες οι σημαντικότερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα. Tώρα όμως τα πράγματα περιπλέκονται», προσθέτει.
iss059e092644


Την περίοδο αυτή, συνολικά επτά αστροναύτες βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εκ των οποίων, οι τέσσερι Αμερικανοί, ο ένας Γερμανός και οι δύο Ρώσοι. Ο Αμερικανός Mark Vande Hei κατέχει ήδη το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαστημικής πτήσης. Σε τρεις εβδομάδες θα έχει συμπληρώσει 355 ημέρες στο διάστημα και σύμφωνα με το πρόγραμμα , είναι η σειρά του να επιστρέψει στη Γη.
25142007042_2d2377001b_k
 
25142007042_2d2377001b_k
 

Για την Aμερικανίδα Cady Coleman, πρώην αστροναύτη της NASA, «Το διάστημα είναι σκληρό και επικίνδυνο. Και από την εμπειρία μου... με τους Ρώσους εταίρους μας πρέπει να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας. Ήμουν εκεί ψηλά με τους τρεις Ρώσους κοσμοναύτες. Mοιραστήκαμε και μοιραζόμαστε έναν στόχο, να εξερευνήσουμε το διάστημα ... και αυτός ο στόχος δεν αλλάζει είτε είμαστε στη Γη είτε ζούμε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», πρόσθεσε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας. «Οι περικοπές αυτές θα υποβαθμίσουν την αεροδιαστημική βιομηχανία των Ρώσων , συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τους προγράμματος», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το Οβάλ Γραφείο στις 24 Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης