Εισβολή στην Ουκρανία - Φινλανδία: Συζητείται σήμερα στη βουλή η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ

Εισβολή στην Ουκρανία - Φινλανδία: Συζητείται σήμερα στη βουλή η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ

Μεταστροφή των Φινλανδών πολιτών σε σύγκριση με μερικούς μήνες πριν, καθώς η πλειοψηφία ζητά, πλέον, ένταξη στη Συμμαχία, με αφορμή τη ρωσική επιθετικότητα

sanna_marin
Σήμερα θα ξεκινήσει στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση της χώρας την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, έπειτα από μια δημοσκόπηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και η οποιά έδειξε μια ιστορική αλλαγή στην στάση των Φινλανδών πολιτών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις «απειλές» που εκτόξευσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter τo βράδυ της Δευτέρας ότι η προγραμματισμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο την επόμενη μέρα (Τρίτη) θα κάλυπτε την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν προοριζόταν ως «μια ευρύτερη συζήτηση για την πολιτική της Φινλανδίας σχετικά με τη στρατιωτική ή μη ευθυγράμμισή της».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η αίτηση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο το ενταξιακό συγκέντρωσε τις απαραίτητες 50.000 υπογραφές, «είναι λογικό να ακούσουμε τις απόψεις των υπόλοιπων κομμάτων για τον χειρισμό του ζητήματος».

Η αναφορά, η οποία ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και έφτασε τις 50.000 έως το τέλος της εβδομάδας.

Κλείσιμο
Η συζήτηση έρχεται επίσης μετά από μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε χθες από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle, η οποία δείχνει ότι οι περισσότεροι Φινλανδοί τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική αλλαγή στη στάση τους σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως το 53% των Φινλανδών υποστήριξε την ένταξη της χώρας τους στη στρατιωτική συμμαχία, το 28% ήταν αντίθετο και το 19% δεν ήταν σίγουρο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, το ΝΑΤΟ είπε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εντός 24 ωρών μετά την έγκριση του φινλανδικού κοινοβουλίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των βενζινοπωλών

Αυξάνεται η πίεση στη Ρωσία: Ακόμα και η Ελβετία «έσπασε» την ουδετερότητα για να συνταχθεί με τις δυτικές κυρώσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης