Τόνι Μπλερ: «Τραγική και επικίνδυνη» η απόφαση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Τόνι Μπλερ: «Τραγική και επικίνδυνη» η απόφαση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Όπως είπε η Βρετανία έχει «ηθική υποχρέωση» να παραμείνει στο Αφγανιστάν μέχρι «να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης»

Μπλερ: Οι ηγέτες της ΕΕ προτίθενται να συμβιβαστούν στο ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών
«Ανιστόρητη». Αυτή τη λέξη χρησιμοποιεί χρησιμοποιεί σε άρθρο του στην κυριακάτικη Daily Mail, o Τόνι Μπλερ την απόφαση Μπάιντεν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό αυτή η κίνηση ήταν «τραγική, επικίνδυνη και περιττή», ενώ υποστήριξε ότι «ενθουσιάστηκε κάθε ομάδα τζιχαντιστών σε όλο τον κόσμο».

Ο άλλοτε αρχηγός των Εργατικών βρισκόταν στον πρωθυπουργικό θώκο όταν είχαν γίνει τα τρομοκρατικά χτυπήματα την 11η Σεπτεμβρίου και είχε στείλει βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.  Μάλιστα όπως είπε η Βρετανία έχει «ηθική υποχρέωση» να παραμείνει στο Αφγανιστάν μέχρι «να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης».

Παράλληλα προειδοποιεί τον Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι ο τρόπος που χειρίστηκαν οι ΗΠΑ την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την κορυφαία κατηγορία των διεθνών δυνάμεων. Μάλιστα αναφέρει πως η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο σκοτάδι αναφορικά με το πότε θα αποχωρήσουν από την Καμπούλ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. 

«Δεν το βλέπουμε ακόμη, αλλά κινδυνεύουμε να υποβιβαστούμε στη δεύτερη κατηγορία των παγκόσμιων δυνάμεων», τόνισε ακόμη ο Τόνι Μπλερ. Παράλληλα αναφερόμενος στη συμφωνία που έκαναν ΗΠΑ -Ταλιμπάν στη Ντόχα προέτρεψε να μην υπάρξει «καμία επανάληψη αυθαίρετων προθεσμιών».

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εκκένωση και να δώσουμε άσυλο σε εκείνους που μας βοήθησαν και στάθηκαν δίπλα μας. Έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν ότι θα είμαστε δίπλα τους», δήλωσε ακόμη.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να το τηρήσουμε μέχρι να απομακρυνθούν όλοι όσοι χρειάζεται να απομακρυνθούν. Και θα πρέπει να το κάνουμε όχι με κακία αλλά από βαθύ αίσθημα ανθρωπιάς και ευθύνης»,
 συμπλήρωσε.

Παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση για να σταλούν βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν ενώ συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα χρόνια που ακολούθησαν κάναμε λάθη. Κάποια από αυτά ήταν σοβαρά. Η αντίδραση όμως ήταν να κάνουμε και άλλα λάθη», είπε ακόμη.

«Πρέπει να καταρτίσουμε μια λίστα με κίνητρα, κυρώσεις, ενέργειες που μπορούμε να λάβουμε, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του άμαχου πληθυσμού, ώστε οι Ταλιμπάν να καταλάβουν ότι οι ενέργειές τους θα έχουν συνέπειες. Αυτό είναι επείγον. Όσα συνέβησαν τις προηγούμενες εβδομάδες πρέπει να αντικατασταθεί με ένα σχέδιο που είναι αξιόπιστο και ρεαλιστικό», υποστήριξε..

Τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ είναι τεταμένες, με τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να προειδοποιεί ότι «καμία χώρα δεν θα μπορέσει να βγάλει τους πάντες» από το Αφγανιστάν. Μάλιστα άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τόνισαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον σε ιδιωτικές του συζητήσεις χαρακτηρίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ «sleepy Joe» (έτσι αποκαλούσε και ο Ντόναλντ Τραμπ τον Τζο Μπάιντεν). 

Ακόμη ο Τζόνσον φέρεται να είπε ότι «ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα με τον Τραμπ». Ωστόσο όλες οι δηλώσεις διαψεύστηκαν από την Ντάουνινγκ Στριτ. 




Ειδήσεις σήμερα

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: «Έφυγε» και η μητέρα των δύο αδελφών που βρέθηκαν νεκροί στις αρχές Ιουλίου

Τραγωδία στο Τσιλιβή Ζακύνθου: 12χρονος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία ενώ έπαιζε

Fox News: Στόχος κυβερνοεπίθεσης έγινε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης