Σάρλοτ Μπέλλις: Ποια είναι η θαρραλέα δημοσιογράφος που κοίταξε κατά πρόσωπο τους Ταλιμπάν

Σάρλοτ Μπέλλις: Ποια είναι η θαρραλέα δημοσιογράφος που κοίταξε κατά πρόσωπο τους Ταλιμπάν

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ παρούσες ήταν μόνο τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι - Η «τολμηρή» ερώτηση της Σάρλοτ Μπέλις για την τύχη των γυναικών στο νέο ισλαμικό καθεστώς - Η διευκρίνηση στο Twitter για την συμμετοχή γυναικών δημοσιογράφων στην συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν

bellis3
Μόνο τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι τόλμησαν να παραστούν στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ακραίους Ισλαμιστές και την χωρίς αντίσταση είσοδό τους στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.

Το απόγευμα της Τρίτης η αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου ήταν κατάμεστη από δημοσιογράφους τοπικών και διεθνών μέσων, που περίμεναν ανυπόμονα από τον πρωτοεμφανιζόμενο δια ζώσης εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμων ερωτήσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και για το μέλλον του ταλαιπωρημένου λαού.

Πρώτη τον λόγο πήρε η 35χρονη δημοσιογράφος Σάρλοτ Μπέλλις, με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία, που ζει στην Καμπούλ και εργάζεται για το δίκτυο Al Jazeera. Η Μπέλις δεν δίστασε να «στριμώξει» τον εκπρόσωπο Τύπου των Ταλιμπάν με την ερώτηση που του υπέβαλε για την μοίρα των γυναικών στην χώρα από δω και πέρα.

«Θα ήθελα να ρωτήσω για τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των κοριτσιών, αν οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται και αν τα κορίτσια θα έχουν ακόμα το δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο. Τι διαβεβαιώσεις δίνετε εσείς στις γυναίκες και στα νεαρά κορίτσια ότι τα δικαιώματά τους θα προστατευτούν;», ρώτησε η δημοσιογράφος τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν. Ο Μουτζαχίντ τόνισε και στην ίδια αλλά και αργότερα σε άλλους δημοσιογράφους που έθεσαν παρόμοια ερωτήματα πως «το ισλαμικό εμιράτο θα δώσει στις γυναίκες δικαιώματα υπό το πρίσμα του νόμου της Σαρία».

«Οι γυναίκες θα έχουν όλα τα δικαιώματα. Είτε αυτά αφορούν την εργασία ή άλλες δραστηριότητες επειδή οι γυναίκες είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Εγγυόμαστε όλα τα δικαιώματά τους εντός των ορίων του Ισλάμ», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, ο οποίος μίλησε στη μητρική του γλώσσα και είχε στο πλευρό του μεταφραστή αγγλικών.

Μόνο τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν

Η ερώτηση της Μπέλις είναι ερώτηση που θα ήθελαν να κάνουν πολλές Αφγανές, που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν φοβούνται πως η ζωή τους δεν θα είναι πια η ίδια. Η δημοσιογράφος του Al Jazeera είχε καλύψει με μαντίλα το κεφάλι ενώ οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει αν θα επιβάλλουν την μπούργκα ή αν η μαντίλα αρκεί.

Καθώς ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Μπέλις ήταν η μόνη γυναίκα δημοσιογράφος που τόλμησε να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν, η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει στο Twitter: «Για την ακρίβεια δεν υπήρχε μόνο έγκριση για μία γυναίκα δημοσιογράφο. Όλοι οι δημοσιογράφοι ήταν προσκεκλημένοι στην συνέντευξη Τύπου - άνδρες και γυναίκες. Υπήρχαν, επίσης, δύο γυναίκες δημοσιογράφοι από το Αφγανιστάν - γυναίκες πολύ πιο θαρραλέες από εμένα».
Κλείσιμο

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο τραπέζι η τρίτη δόση εμβολίου - Ποιες κατηγορίες ευπαθών ομάδων αφορά

Ο ανεμβολίαστος Τσιτσιπάς «προσέχει τον εαυτό του και τους γύρω του» - Τι έγραψε στο Instagram μετά τον σάλο

Κορωνοϊός: «Μίνι» lockdown και στο Ρέθυμνο - Παράταση σε Ηράκλειο και Χανιά - Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης