Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ: Αμερικανοί στρατιώτες έριξαν πυρά - Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ: Αμερικανοί στρατιώτες έριξαν πυρά - Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πυροβόλησαν απευθείας εναντίον Αφγανών ή οποιουδήποτε άλλου - Η ανακοίνωση των Ταλιμπάν

kaboul-aerodromio
Αμερικανοί στρατιώτες που φυλάσσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έριξαν πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα πλήθη, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πυροβόλησαν απευθείας εναντίον Αφγανών ή οποιουδήποτε άλλου.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ ανήλθε σε περίπου 4.500 σήμερα και αναμένονται μερικές εκατοντάδες ακόμη τις επόμενες 24 ώρες.

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση, ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν ανέφερε πως διοικητές των Ταλιμπάν και στρατιώτες πυροβόλησαν σήμερα στον αέρα προκειμένου να διαλύσουν τα πλήθη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τραυματίσουμε κανέναν», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Το χάος συνεχίζεται έξω από το αεροδρόμιο, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, κατηγορώντας τις δυτικές δυνάμεις για ένα «χαοτικό σχέδιο απομάκρυνσης» πολιτών από το Αφγανιστάν.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των Αφγανών πολιτών εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις χθεσινές εξαγγελίες των Ταλιμπάν. Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει να εγκαταλείψουν τη χώρα με κάθε κόστος (χάνοντας, ακόμα και τις ζωές τους).

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ από νωρίς την Τετάρτη, με τους Ταλιμπάν να ζητούν να δουν έγγραφα πριν αφήσουν τον κόσμο να επιβιβαστεί στα αεροσκάφη. Πολλοί φάνηκαν να μην έχουν διαβατήρια και κάθε φορά που η πόρτα του αεροδρομίου άνοιγε έστω και λίγο, δεκάδες προσπαθούσαν να «τρυπώσουν». Οι Ταλιμπάν απάντησαν, ρίχνοντας περιστασιακά προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να τους διαλύσουν.

Παράλληλα, στην Καμπούλ, ομάδες μαχητών της οργάνωσης, περιπολούσαν συνεχώς σε μια ευκατάστατη γειτονιά της πρωτεύουσας, που φιλοξενεί πολλές πρεσβείες καθώς και αρχοντικά της αφγανικής ελίτ.

Στο μεταξύ, περί τους 11.000 Αμερικανούς πολίτες, εξακολουθούν να παραμένουν στο Αφγανιστάν, ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους, που αποτελούν κυρίως μέλη του διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη. Επιπλέον, σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις και μεταφέρονται στις ΗΠΑ.

Πάνω από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι πολίτες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με στρατιωτικές πτήσεις, ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές πηγές, ενώ την Τετάρτη αφίχθη στο Παρίσι η πρώτη πτήση, που μετέφερε Αφγανους πρόσφυγες και Γάλλους πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν στην Καμπούλ. Και η Τουρκία κατάφερε να μεταφέρει 22 πολίτες της στην Άγκυρα, ενώ άλλοι 20 μεταφέρθηκαν στο Πακιστάν κι από εκεί θα επιστρέψουν στα τουρκικά εδάφη.

Συνολικά, εκτιμάται ότι 550.000 Αφγανοί εκριζώθηκαν κατά την προέλαση των Ταλιμπάν προς την Καμπούλ.

Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτες οι φλόγες - Αλλάζουν συνεχώς φορά οι άνεμοι - Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού

Αφγανιστάν: Καταφύγιο στα Εμιράτα βρήκε ο Γάνι την ώρα που η λαϊκή οργή στη χώρα μεγαλώνει

Κορωνοϊός: Στα 3.442 τα κρούσματα - 25 νεκροί, 282 οι διασωληνωμένοι


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης