Κορωνοϊός - Βρετανία: Έρχονται «λωρίδες υψηλής ταχύτητας» στο Χίθροου για τους πλήρως εμβολιασμένους

Κορωνοϊός - Βρετανία: Έρχονται «λωρίδες υψηλής ταχύτητας» στο Χίθροου για τους πλήρως εμβολιασμένους

Το πιλοτικό πρόγραμμα των εταιρειών «British Airways» και «Virgin Atlantic» θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο

heathrow
Tο αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, θα δημιουργήσει «λωρίδα υψηλής ταχύτητας» για τους εμβολιασμένους που φθάνουν από το εξωτερικό. Όπως αναφέρει το BBC, δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, «British Airways» και «Virgin Atlantic», θα δοκιμάσουν «λωρίδες ταχείας διαδρομής» στο αεροδρόμιο του Χίθροου για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες από ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα, οι επιβάτες από ορισμένες χώρες θα μπορούν προτού επιβιβαστούν, να δηλώσουν το καθεστώς του εμβολιασμού τους και εφόσον έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, θα μπορούν να ταξιδέψουν. Το πιλοτικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών «British Airways» και «Virgin» Atlantic έρχεται καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών ζητά από την κυβέρνηση του Λονδίνου να πραγματοποιούνται ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες με χαμηλότερη επικινδυνότητα χωρίς να χρειαστεί οι Βρετανοί πολίτες να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, αναμένεται να ανακοινώσει ένα τέτοιο πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα. Η πρωτοβουλία των δύο βρετανικών αεροπορικών εταιρειών στο Χίθροου έρχεται τρία 24ωρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου Covid θα αρθούν από τις 19 Ιουλίου.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί διακοπών βρίσκονται επί του παρόντος στην «πορτοκαλί λίστα», γεγονός που σημαίνει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να απομονωθούν έως και 10 ημέρες κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το BBC, το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο και θα επιτρέψει τα αεροπορικά ταξίδια σε επιβάτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ταξιδεύουν σε επιλεγμένες πτήσεις- προς Χίθροου από Αθήνα, Λος Άντζελες, Κόλπο Μοντέγκο (Τζαμάικα) και Νέα Υόρκη. Για τις δύο βρετανικές εταιρείες, το πιλοτικό πρόγραμμα με τις «λωρίδες υψηλής ταχύτητας», θα «διαβεβαιώσει» την κυβέρνηση του Λονδίνου ότι οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση του εμβολιασμού των ταξιδιωτών μακριά από τα βρετανικά σύνορα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα αποδέχεται διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων της εφαρμογής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), του πιστοποιητικού του Κέντρου ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC), της ψηφιακής πιστοποίησης σε πολιτειακό επίπεδο των ΗΠΑ και του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ.

Κλείσιμο
Ο John Holland-Kaye, διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθροου δήλωσε στο BBC: «Προς το παρόν, το κύριο εμπόδιο σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είναι να μπορούν να αποδείξουν στην βρετανική κυβέρνηση ότι μπορούμε να ελέγξουμε ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως». «Το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινάμε στο τέλος της εβδομάδας, θα μας επιτρέψει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια 100% πραγματοποιώντας ελέγχους για να διαπιστώνουμε ότι μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο».

Από την πλευρά του, ο Sean Doyle, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της «British Airways», εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία. Ο Shai Weiss, διευθύνων σύμβουλος της «Virgin Atlantic», υποστήριξε ότι, το πιλοτικό πρόγραμμα θα αποδείξει την ετοιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας να «θέσει γρήγορα σε λειτουργία τη νέα πολιτική και να συνεργαστεί με την βρετανική κυβέρνηση και τις αρχές για να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή της υποστηρίζοντας το άνοιγμα του διατλαντικού διαδρόμου».

Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο βρετανικές αεροπορικές εταιρείες τόνισαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ήταν πρωτοπόρο στο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολίων», αλλά πρόσθεσαν ότι «απέτυχε να αποκομίσει τις οικονομικές ανταμοιβές άλλων χωρών που δέχονται πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες».

Τη ίδια ώρα, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, από τις 19 Ιουλίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες, που θα καταφθάνουν από τις χώρες που έχουν συμπεριληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα» της Βρετανίας, όπως η Ελλάδα, θα αποφεύγουν την καραντίνα. Βρετανοί υπουργοί θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα για να ολοκληρώσουν την κατάρτιση μιας πολιτικής που θα επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδεύουν από «πορτοκαλί προορισμούς», χωρίς να χρειάζεται να απομονώνονται επί δέκα ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times».

Aπό την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει εκφράσει την ελπίδα ότι οι εμβολιασμοί κατά της νόσου Cοvid θα επιτρέψουν περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό. Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες που καταφθάνουν από μία χώρα που συγκαταλέγεται στην «πορτοκαλί λίστα», απαιτείται να μπαίνουν σε απομόνωση μόλις φθάνουν στη Βρετανία.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς θα δημοσιοποιήσει αύριο την αλλαγή των κανόνων, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», η οποία ανέφερε επίσης ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ πριν επιστρέψουν στη Βρετανία και ένα μοριακό τεστ τη δεύτερη ημέρα από την άφιξή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εμπορική ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων στη Βρετανία (ABTA), που εκπροσωπεί 4.300 εμπορικές επωνυμίες τουριστικών επιχειρήσεων, παρότρυνε την κυβέρνηση να εφαρμόσει προτάσεις για τη χαλάρωση των κανόνων της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, που επισκέπτονται χώρες που έχουν συμπεριληφθεί στην πορτοκαλί λίστα, όπως, η χώρα μας , η Ισπανία και η Γαλλία.


Ειδήσεις σήμερα

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό τις δύο τελευταίες μέρες

Εμβόλια mRNA: Μια σπάνια και ήπια επιπλοκή στους νέους, η μυοκαρδίτιδα

Δουλεύουμε 179 ημέρες το χρόνο για... φόρους και εισφορές!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης