Πρίγκιπας Φίλιππος: Το λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό σκέπασε το φέρετρο

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό σκέπασε το φέρετρο

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου θα τελεστεί το απόγευμα του Σαββάτου στις 17:00 ώρα Ελλάδος - Η λίστα των 30 προσκεκλημένων - Ο «ειρηνοποιός» Πίτερ Φίλιπς και η στενή «φίλη», κόμισσα του Μαουντμπάτεν

dawda
Ο θάνατος του 99χρονου πρίγκιπα Φίλιππου άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, που επί 73 χρόνια μοιράστηκε μαζί του τα προβλήματα της οικογένειάς τους αλλά και τα βάρη του Στέμματος. Η κηδεία του βασιλικού συζύγου θα τελεστεί το απόγευμα του Σαββάτου (στις 15.00 τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδος) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Στον ίδιο χώρο είχε τελεστεί στις 19 Μαΐου του 2018 ο λαμπερός γάμος του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ.

Το φέρετρο του δούκα του Εδιμβούργου θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι μέσα σε μια τροποποιημένη ειδικά για αυτή την ημέρα Land Rover (η αγαπημένη μάρκα αυτοκινήτου του πρίγκιπα), στον σχεδιασμό της οποίας είχε συμμετάσχει και ο ίδιος ο βασιλικός σύζυγος. Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συνοδεύσει πεζή το φέρετρο καθώς θα οδεύει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου ενώ η βασίλισσα θα επιβαίνει σε μια κρατική Bentley. Με αυτοκίνητα θα οδηγηθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από το Κάστρο του Ουίνδσορ τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας και οι λιγοστοί προσκεκλημένοι.


Το λάβαρο του πρίγκιπα Φίλιππου με τον ελληνικό σταυρό θα σκεπάζει το φέρετρο

Το φέρετρο του Φίλιππου θα καλύπτεται από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο Βασιλικό Ναυτικό. Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα. Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

philip_standard_and_coffin



Στρατιωτικά αγήματα θα αποτίσουν τιμές στον δούκα του Εδιμβούργου. Τα αγήματα θα προέρχονται από όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων με τα οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος διατηρούσε στενούς δεσμούς. Στα εδάφη του Κάστρου του Ουίνδσορ θα βρίσκονται παρατεταγμένα αγήματα του Βασιλικού Ναυτικού, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), του 4ου Βασιλικού Τάγματος της Σκωτίας, του Βασιλικού Ιππικού, των Στρατιωτικών Ιπποτών του Ουίνδσορ και η Φρουρά του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Πίτερ Φίλιπς: Ο λόγος που η βασίλισσα τον έβαλε ανάμεσα σε Ουίλιαμ και Χάρι

Κλείσιμο
Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι θα συμμετέχουν στην πομπή έχοντας ανάμεσα τους τον 43χρονο εξαδέλφο τους, Πίτερ Φίλιπς. Μετά την «συνέντευξη - βόμβα» του Χάρι και της Μέγκαν στην Όπρα στις 7 Μαρτίου, η βασίλισσα αποφάσισε να βάλει ανάμεσα στα δύο αδέρφια τον «ειρηνοποιό» Πίτερ Φίλιπς, γιο της πριγκίπισσας Άννας, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τους δύο γιους του πρίγκιπα Κάρολου και πάντα ήταν για εκείνους ο «μεγαλύτερος αδελφός». Καθώς ο Φίλιπς είναι μεν γαλαζοαίματος, αλλά χωρίς τίτλο - σύμφωνα με απόφαση της μητέρας του - μπορεί να καταλάβει καλύτερα και τον Ουίλιαμ αλλά και τον Χάρι.


Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα συνοδεύσουν «πεζή» το φέρετρο

Κατά σειρά στην πομπή θα συμμετάσχουν: πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον. Στο πίσω μέρος το πομπής θα ακολουθούν ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φίλιππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειάς του και 4 άτομα που εργαζόταν στην υπηρεσία του.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου θα είναι μια κηδεία εντελώς διαφορετική από τις κηδείες άλλων γαλαζοαίματων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά και επειδή ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία στην κηδεία του να μη γίνει «φασαρία» και να προσκληθούν μέλη της οικογένειάς του από τη Γερμανία, όπου είχαν παντρευτεί οι αδελφές του.


Οι προσκεκλημένοι θα είναι μόνο 30, όλοι θα φορούν μάσκες και θα κρατούν τις αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο κοινό. Στην είσοδο του ναού το φέρετρο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.

philip_chapel_pn


Η νεκρώσιμη ακολουθία θα αρχίσει με ενός λεπτού σιγή σε όλη την επικράτεια. Η βασίλισσα αναμένεται να καθίσει μόνη της αλλά υπάρχουν δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο που υποστηρίζουν πως εντός του αυτοκινήτου που θα την μεταφέρει στο παρεκκλήσι θα βρίσκεται στο πλάι της και η Άντζελα Κέλι, ενδυματολόγος και πιστή φίλη της Ελισάβετ για πολλά χρόνια. Όλοι, όσοι συμμετείχαν στην πομπή προς το παρεκκλήσι δεν θα εισέλθουν στο εσωτερικό του, παρά μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και ο ιδιαίτερος γραμματέας του δούκα. Η νεκρώσιμη ακολουθία αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 50 λεπτά. Τέσσερις άντρες θα ψάλλουν τον εθνικό ύμνο. Στον χώρο θα έχουν τοποθετηθεί 9 μικρά μαξιλάρια στα οποία είναι ραμμένα όλα τα μετάλλια που έλαβε κατά την διάρκεια της ζωής του ο βασιλικός σύζυγος.

Εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε πως η πομπή και η νεκρώσιμη ακολουθία θα μεταδοθούν από την τηλεόραση (BBC και ITV) «ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν στην τελετή, να θρηνήσουν μαζί μας και να γιορτάσουν μια αληθινά εξαιρετική πορεία ζωής».

phillip_funeral


Ο Μπόρις Τζόνσον κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατέθεσε ένα στεφάνι με λευκά τριαντάφυλλα έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ την Παρασκευή. Ένα ιδιόχειρο σημείωμα έγραφε: «Με ευγνωμοσύνη στη μνήμη ενός άντρα που το έθνος του χρωστάει πολλά περισσότερα από όσα οι λέξεις μπορούν να πουν. Σταλμένο εξ ονόματος όλου του έθνους. Από τον πρωθυπουργό». Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα παρακολουθήσει την κηδεία από την πρωθυπουργική κατοικία καθώς έχει δηλώσει πως παραχωρεί την θέση του σε μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Στον ίδιο χώρο στεφάνι κατέθεσε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ενώ συγκινεί το μήνυμα στο στεφάνι του Βασιλικού Ναυτικού, όπου ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε υπηρετήσει για χρόνια μέχρι την παραίτησή του, όταν η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο το 1952. «Ούριοι άνεμοι και ήρεμες θάλασσες», έγραφε η αφιέρωση στο στεφάνι του Βασιλικού Ναυτικού.

a_wreath


Η λίστα με τους 30 προσκεκλημένους στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε σε δίλημμα καθώς αναγκάστηκε να επιλέξει μόνο 30 άτομα για να παραστούν στην κηδεία του αγαπημένου της συζύγου. Έτσι, το «παρών» θα δώσουν εκτός από την 94χρονη μονάρχη, ο πρίγκιπας Κάρολος με την δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρίγκιπας Άντριου, οι δύο του κόρες, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία με τους συζύγους τους, Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι και Τζακ Μπρούκσμπανκ, αντίστοιχα. Η πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της, Σερ Τίμοθι Λόρενς, τα δύο της παιδιά, Ζάρα Τιντάλ και Πίτερ Φίλιπς και ο Μάικ Τιντάλ, σύζυγος της Ζάρα. Επίσης, παρόντες θα είναι ο πρίγκιπας Εδουάρδος με την σύζυγό του Σόφι, κόμισσα του Ουέσεξ, την 17χρονη κόρη τους, λαίδη Λουίζ και τον 11χρονο γιο τους, Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα παραβρεθεί μαζί με την Κέιτ Μίντλετον, ο Χάρι χωρίς τη Μέγκαν, που αναμένεται να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους - ένα κοριτσάκι - αρχές του καλοκαιριού.

Επίσης, παρόντες θα είναι τρεις συγγενείς του πρίγκιπα Φίλιππου από τη Γερμανία καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει στην κηδεία του να παραβρεθούν και οι εξ αίματος συγγενείς του. Πρόκειται για τον 50χρονο πρίγκιπα Βερνάρδο του Μπάντεν, εγγονό της αδελφής του Φίλιππου, Θεοδώρας, τον 51χρονο πρίγκιπα Φίλιππο του Χοχενλόχε Λάντενμπεργκ, εγγονό της μεγαλύτερης αδελφής του πρίγκιπα Φίλιππου, της Μαργαρίτας και τον 54χρονο πρίγκιπα Δονάτο της Έσσης.

Έτσι, δεν υπάρχει χώρος για όλα τα πρώτα ξαδέλφια της βασίλισσας και οι δούκες του Κεντ και του Γκλόσεστερ θα δώσουν το «παρών» χωρίς τις συζύγους τους, αν και αρχικά εθεωρείτο πιθανόν να βρίσκονται και αυτές στη λίστα των καλεσμένων. Παρούσα θα είναι η 84χρονη πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, εξαδέλφη της βασίλισσας εκ πατρός αλλά και του πρίγκιπα Φίλιππου, αφού είναι κόρη της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και της Δανίας. Στη λίστα των καλεσμένων συμπεριλαμβάνονται τα δύο παιδιά της μικρότερης αδελφής της βασίλισσας, της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, που έφυγε από τη ζωή το 2002. Είναι τα δύο αγαπημένα ανίψια της Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, η λαίδη Σάρα Τσάτο με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ Τσάτο και ο αδελφός της, κόμης του Σνόουντον.

a_prince-elizabeth



Στη λίστα των καλεσμένων και η στενή «φίλη» του Φίλιππου κόμισσα του Μαουντμπάτεν

Πρόσκληση για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου έλαβε και η επί δεκαετίες στενή του «φίλη» Πένι Μπραμπούρν, γνωστή ως λαίδη Ρόμσι και αργότερα ως κόμισσα του Μαουντμπάτεν. Η 67χρονη ξανθιά αριστοκράτισσα είναι σύζυγος του Νόρτον Νάτσμπαλ, εγγονού του λόρδου Μαουντμπάτεν, αγαπημένου θείου του Φίλιππου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα του IRA το 1979. Η Πένι και ο δούκας του Εδιμβούργου τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει αχώριστοι καθώς μοιράζονταν την αγάπη τους για την οδήγηση άμαξας με άλογα. Μετά την παραίτηση του πρίγκιπα από τα επίσημα καθήκοντα το 2017 εκείνη τον επισκεπτόταν συχνά στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ.

Η κόμισσα, 32 χρόνια μικρότερη από τον Φίλιππο, ανέπτυξε στενές σχέσεις με την βασίλισσα και τον σύζυγό της μετά τον θάνατο της κόρης της Ελεονώρας από καρκίνο σε ηλικία, μόλις, 5 ετών, το 1991. Το 1994 ο Φίλιππος ξεκίνησε να κάνει μαθήματα οδήγησης άμαξας με άλογα στην Πένι. Είναι κοινό μυστικό πως το προσωπικό στο παλάτι της είχε δώσει το προσωνύμιο «και αυτή επίσης», επειδή σε όλες τις εκδηλώσεις ο σύζυγος της Ελισάβετ επέμενε να είναι παρούσα και η καλή του «φίλη».

Εκτός λίστας η Σάρα Φέργκιουσον, γιατί δεν ήθελε να τη βλέπει ο πρίγκιπας Φίλιππος

Εκτός λίστας η Σάρα Φέργκιουσον, πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Άντριου. Το ζευγάρι αν και πήρε επίσημα διαζύγιο το 1996 διατηρεί άριστες σχέσει και μένει μαζί στο Royal Lodge στα εδάφη του Κάστρου του Ουίνδσορ. Όμως, ο Φίλιππος δεν ήθελε να βλέπει την πρώην νύφη του, μετά τις τόπλες φωτογραφίες της που κυκλοφόρησαν το 1992 στα βρετανικά ταμπλόιντ από τις διακοπές της στη Νότιο Γαλλία, παρέα με Τεξανό επιχειρηματία. Ο Άντριου και η Σάρα είχαν ανακοινώσει τον χωρισμό τους τον Μάρτιο του 1992 και 5 μήνες αργότερα ξέσπασε σκάνδαλο με τις φωτογραφίες της δούκισσας του Γιορκ σε βίλα στο Σεν Τροπέ. Ο Τεξανός εκατομμυριούχος Τζον Μπράιαν φιλούσε και έγλειφε τα δάχτυλα των ποδιών της Φέργκι στις επίμαχες φωτογραφίες, που είχαν ανάψει «φωτιές» στο παλάτι.

a_guide



Ειδήσεις σήμερα

Έρευνα: Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρέχουν μειωμένη προστασία σε ασθενείς με καρκίνο στο αίμα

Έληξε η κατάληψη στο ΑΠΘ - Με... πυρσούς και πυροτεχνήματα έφυγαν οι φοιτητές

Φονικές συγκρούσεις στην Υεμένη: 96 νεκροί από επίθεση καμικάζι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης