Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει να γίνονται γνωστά τα ονόματα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί

Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει να γίνονται γνωστά τα ονόματα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί

Το Ισραήλ χορήγησε τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, ή σχεδόν στο ένα τρίτο των περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων

emvoliasmos34
Το ισραηλινό κοινοβούλιο εξουσιοδότησε το υπουργείο Υγείας να κοινοποιεί σε άλλες αρχές τις ταυτότητες των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, εγείροντας ανησυχίες για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των πολιτών που αρνούνται ένα εμβόλιο.

Νόμος που υιοθετήθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 13 κατά, δίνει στις τοπικές αρχές, στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας και σε ορισμένα μέλη του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνου των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο σκοπός αυτού του νόμου, που έχει ισχύ τριών μηνών ή έως ότου κηρυχθεί η λήξη της πανδημίας, είναι «να επιτρέπει σε αυτούς τους οργανισμούς να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιάζονται απευθυνόμενοι σε αυτούς προσωπικά», σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλίου.

Το Ισραήλ χορήγησε τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, ή σχεδόν στο ένα τρίτο των περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων.

Το εβραϊκό κράτος άνοιξε ξανά την Κυριακή τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα για ολόκληρο τον πληθυσμό στο πλαίσιο της χαλάρωσης της τρίτης καραντίνας του από την αρχή της επιδημίας Covid-19.

Παρότι, ορισμένα μέρη είναι ανοιχτά σε όλους, άλλα είναι προσβάσιμα μόνο σε άτομα που έχουν «πράσινη ταυτότητα», που σημαίνει ότι έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου πριν από τουλάχιστον μία εβδομάδα ή ότι έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Κλείσιμο
Αλλά αυτή η πολύτιμη ταυτότητα επικρίνεται από μερίδα του πληθυσμού που τη βλέπει ως μορφή διάκρισης κατά των μη εμβολιασμένων.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης σήμερα, η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Μεράβ Μιχαέλι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «αρνείται στους πολίτες το δικαίωμά τους στην εμπιστευτικότητα όσον αφορά τα ιατρικά τους δεδομένα».

Η ανακοίνωση της Κνεσέτ (κοινοβούλιο) αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από το να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Ο βουλευτής Χάιμ Κατζ, του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού, υπερασπίστηκε τον νόμο ως τρόπο προώθησης του εμβολιασμού.

Περισσότερα από 760.000 κρούσματα της Covid-19 έχουν καταγραφεί επίσημα στο Ισραήλ από την αρχή της πανδημίας, από τα οποία περισσότερα από 5.600 ήταν θανατηφόρα.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.913 τα νέα κρούσματα - 357 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι 

Κορωνοϊός: Στο 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική 

Αποκάλυψη: «Ηθοποιός-σκηνοθέτης μου είπε ότι εάν δεν κάνεις έρωτα με παιδί, δεν ξέρεις τι σημαίνει έρωτας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης