Ο Μπάιντεν πρόεδρος: Πώς αντέδρασε η διεθνής κοινότητα στην αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν πρόεδρος: Πώς αντέδρασε η διεθνής κοινότητα στην αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ

«Ανακουφισμένος» δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος με την αλλαγή ηγεσίας στην Ουάσινγκτον - «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν

Joe-Biden-sworn
Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ, απόντος του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας σπεύδουν να συγχαρούν τον 46ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλοί χωρίς να κρύψουν μάλιστα την ανακούφισή τους για το τέλος της εποχής Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμα στο Twitter έστειλε συγχαρητήρια τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. «Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας», αναφέρει στα αγγλικά ο πρωθυπουργός.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε στη δική της ανάρτηση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Για να ξανασυνδεθεί με έναν παλιό και έμπιστο εταίρο, να δώσουμε νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Τζο Μπάιντεν»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε: «Έύχομαι στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν & την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις τα καλύτερα, καθώς προσπαθούν να θεραπεύσουν τη χώρα τους και να βγάλουν τον αμερικανικό λαό από την πανδημία. Ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε την πίστη και την κοινή λογική και να αναζωογονήσουμε τη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει θιασώτης της ανάπτυξης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο Πούτιν ήταν είναι και θα είναι θιασώτης της ανάπτυξης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, επειδή χωρίς κανονικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για έναν σταθερό κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Δυστυχώς, η πρόθεση αυτή του Πούτιν κατά την διάρκεια των τελευταίων πολλών ετών δεν βρίσκει ανταπόκριση πέραν του ωκεανού»,  πρόσθεσε.

«Welcome back»: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έστειλε τις «καλύτερες ευχές του για επιτυχία» στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και χαιρέτισε την απόφασή του να επιστρέψει η Ουάσινγκτον στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία είχαν αποχωρήσει οι ΗΠΑ έπειτα από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. «Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του καιρού μας» ανέφερε.
Κλείσιμο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ανάληψη της αντιπροεδρίας. Η αμερικανική ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για να θέματα που μας αφορούν όλους, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την Covid και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μπάιντεν».

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι η σημερινή «είναι μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία» δηλώνοντας «ανακουφισμένος» από το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. «Ξέρω ότι πολλοί στη Γερμανία συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «η (εκλογική) νίκη του Μπάιντεν συνιστά νίκη της δημοκρατίας επί της άκρας δεξιάς και των τριών μεθόδων της: της μαζικής εξαπάτησης, του εθνικού διχασμού και της κατάχρησης, ακόμη και με βίαια μέσα, των δημοκρατικών θεσμών». Και συνέχισε: «Πριν από πέντε χρόνια πιστεύαμε ότι ο Τραμπ ήταν ένα κακόγουστο αστείο, αλλά πέντε χρόνια αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι έθετε σε κίνδυνο την ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τρίτη, είπε και αυτός ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν. «Έχουμε μια ισχυρή, κοινή ατζέντα, από την αποτελεσματική πολυμέρεια που επιθυμούμε και οι δύο, μέχρι την κλιματική αλλαγή, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την πολιτική της κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Από το Δουβλίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, χαιρέτισε τον Μπάιντεν, έναν «πραγματικό φίλο» της Ιρλανδίας, υπενθυμίζοντας την ιρλανδική καταγωγή του. «Ενώ ορκίζεται, ξέρω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αισθάνεται το βάρος της ιστορίας, την παρουσία των Ιρλανδών προγόνων του που έφυγαν από το Μάγιο και το Λάουθ την εποχή του λιμού, σε αναζήτηση της ελπίδας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι θέλει «να εμβαθύνει τη συνεργασία» των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Μπάιντεν και την Χάρις. «Πρόεδρε Μπάιντεν, εσείς κι εγώ έχουμε μια θερμή προσωπική φιλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, την κορυφαία εκ των οποίων συνιστά το Ιράν».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε: «Συγχαίρουμε θερμά τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων τους και εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας για κάθε επιτυχία στη διάρκεια της θητείας τους. Επιθυμούμε για άλλη μια φορά να επαναλάβουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ, προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μας, με βάση το κοινό μας όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις υπογραμμίζοντας ότι «ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αφού κανείς από εμάς δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι προσεύχεται στον Θεό να καθοδηγήσει τις προσπάθειές του ώστε να φέρει συμφιλίωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και μεταξύ όλων των χωρών. Σε μήνυμα που έστειλε λίγο μετά την ορκωμοσία του δεύτερου προέδρου των ΗΠΑ που είναι καθολικός, ο Φραγκίσκος ανέφερε επίσης πως ελπίζει ότι ο Μπάιντεν θα εργαστεί για μια κοινωνία που θα χαρακτηρίζεται από αληθινή δικαιοσύνη, ελευθερία και σεβασμό για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα των φτωχών, των ευάλωτων και όσων δεν έχουν φωνή.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας συνεχάρη σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την ανάληψη των καθηκόντων τους. «Συγχαρητήρια πρόεδρε Τζο Μπάιντεν και αντιπρόεδρε Κάμαλα Χάρις για την ορκωμοσία σας σήμερα. Για έναν υγιέστερο, δικαιότερο, ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.



Ειδήσεις σήμερα:

Μόσιαλος: Όλα όσα θα πρέπει να ξέρουν για το εμβόλιο οι μεταμοσχευμένοι

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «τρολάρει» τον Τραμπ: Ένας πολύ ευτυχισμένος ηλικιωμένος άνδρας

Ντόναλντ Τραμπ: Η μοναδική παράδοση που τήρησε - το σημείωμα στον Τζο Μπάιντεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης