LIVE

Κορωνοϊός

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Μην ρίχνεις... λάδι στη φωτιά, λέει ο Πούτιν στον Ερντογάν

putin-erdogan34

«Οποιεσδήποτε δηλώσεις περί κάποιας στρατιωτικής υποστήριξης ή στρατιωτικής δραστηριότητας αναμφίβολα ρίχνουν λάδι στη φωτιά» λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ - Καλεί την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει πολιτικά και διπλωματικά μέσα, προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κρίσης

Το... αυτί του Ερντογάν «τραβάει» ο Πούτιν για τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πιο συγκεκριμένα, δια του εκπροσώπου του, το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι δηλώσεις περί ενδεχόμενης στρατιωτικής υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που βρίσκονται σε διένεξη εξαιτίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», θεωρώντας ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να πεισθούν να επιστρέψουν στα πολιτικά και διπλωματικά μέσα διευθέτησης της διένεξης.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι έχει συνεχείς επαφές με το Ερεβάν, το Μπακού και την Άγκυρα, ενώ παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην περιοχή, για να διαμορφώσει την στάση του.

«Το Κρεμλίνο ξεκινάει πρωτίστως από το ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει το ταχύτερο κατάπαυση του πυρός και τερματισμός των εχθροπραξιών. Οποιεσδήποτε δηλώσεις περί κάποιας στρατιωτικής υποστήριξης ή στρατιωτικής δραστηριότητας αναμφίβολα ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Είμαστε κατηγορηματικά εναντίον αυτής της προσέγγισης και δεν συμφωνούμε με μία τέτοια τοποθέτηση του ζητήματος» δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες, αλλά και την εταίρο της Ρωσίας, την Τουρκία, να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα της πειθούς, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, για να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες.

«Καλούμε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που είναι εταίροι μας, όπως η Τουρκία, να κάνουν το παν ώστε να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στην ειρηνική διευθέτηση αυτής της παλιάς διένεξης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία από την περιοχή που διαδραματίζεται η σύγκρουση, παρακολουθεί όλες τις σχετικές ειδήσεις, αναλύει την κατάσταση και αξιοποιεί αυτές τις γνώσεις για να διαμορφώσει την μελλοντική της στάση και τα περαιτέρω της βήματα μαζί με τους εταίρους της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μαίνονται οι μάχες - Γιατί η Τουρκία ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Εν τω μεταξύ, οι μάχες συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, καθώς πλέον απειλείται γενικευμένη ανάφλεξη μιας σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

Civilians, soldiers killed in Nagorno-Karabakh fighting


Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αντίπαλες δυνάμεις αποπειράθηκαν να ανακτήσουν εδάφη που απώλεσαν, εξαπολύοντας αντεπιθέσεις στη Φουζούλι, στην Τζεμπραέλ, στην Άγντερε και στην Τάρταρ. Οι ολοένα φονικότερες μάχες μαίνονταν χθες, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε την Αρμενία, εντείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης.

Από προχθές Κυριακή, δυνάμεις των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την Αρμενία, εμπλέκονται στις φονικότερες εχθροπραξίες με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν από το 2016. Χθες βράδυ, οι Αρχές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι 26 αρμένιοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στις μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, ο Αρτσρούν Χοβανισιάν, έκανε λόγο για «μαζική» επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, για πλαγιοκόπηση στο νότιο και το βορειοανατολικό πλευρό της γραμμής του μετώπου.

Ο απολογισμός, που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν έως χθες το βράδυ σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά. Ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βαρύς. Τα δύο μέρη διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές του εχθρού.

Fighting escalates in Nagorno-Karabakh, sparking fears of regional conflict


Το Αζερμπαϊτζάν, τουρκόφωνη χώρα με σιιτική πλειοψηφία, απαιτεί να επιστρέψει στον έλεγχό του το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ορεινή επαρχία όπου κατοικούν κατά πλειονότητα χριστιανοί Αρμένιοι, η απόσχιση της οποίας το 1991 δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σε περίπτωση που γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα στο Ερεβάν και το Μπακού, απειλείται αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου, ειδικά εάν επέμβουν η Τουρκία και η Ρωσία, περιφερειακές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες Δευτέρα από την Αρμενία να βάλει τέλος σε αυτή που αποκαλεί «κατοχή» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκει στο πλάι της «αδελφής και φίλης» της χώρας, του Αζερμπαϊτζάν, «με όλη της την καρδιά και με όλα τα μέσα», παροτρύνοντας το Μπακού να «πάρει τα πράγματα στα χέρια του».

Άλλες δυνάμεις -η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράν, η ΕΕ, ο ΟΗΕ- κάλεσαν να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας

Η αιφνίδια αναζωπύρωση ενός παγωμένου πολεμικού μετώπου με αζέρικη πρωτοβουλία δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τους σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητες της Άγκυρας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συνδέεται και με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι πιθανόν ο Ερντογάν να επιδιώκει να «πουλήσει» στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ ότι, όταν το θέλει, μπορεί να στριμώξει τη Ρωσία και πως η Τουρκία συνεχίζει να είναι ανάχωμα στη ρωσική κάθοδο προς Νότο.

Η Άγκυρα ανοίγει το νέο αυτό μέτωπο σε μία περίοδο που βρίσκεται εκτεθειμένη σε πολλά μέτωπα στον περίγυρό της και επιπροσθέτως έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στις δυτικές πρωτεύουσες, παρότι δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για διπλωματική απομόνωση. Είναι ενδεικτικό ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει την ραγδαία καθοδική πορεία της, υποχωρώντας σε επίπεδο-ρεκόρ.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έκανε βουτιά 1,5%, έχοντας πλέον ισοτιμία 7,79 λίρες ανά δολάριο. Οι δε τιμές των κρατικών ομολόγων σε δολάρια που έχουν εκδώσει το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υποχώρησαν κατά 3-4 σεντς.

Παρά τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, η οικονομία της έχει γονατίσει και τα μέτωπα στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, η στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη, οι πειρατικές ενέργειές της στην Κύπρο και στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ επιβαρύνουν το κλίμα. Εκτός κι αν η Δύση σπεύσει να «αγοράσει» αυτό που προσπαθεί να της «πουλήσει» ο Ερντογάν, οπότε το σήριαλ θα έχει κι άλλα ενδιαφέροντα επεισόδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι μπράβοι που σκοτώνουν στη Μύκονο

Premier League: Λίβερπουλ-Άρσεναλ 3-1- Ανατροπή πρωταθλήτριας - Δείτε τα γκολ

Χαμός στην Κυψέλη: Στήνουν αυτοσχέδιους αγώνες μποξ τα βράδια - Εξοργισμένοι οι κάτοικοι - Βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ο Πούτιν δεν τραβήξει

το αφτί, αλλά τα ... φρύδια του ερντογάν. Προσπάθησε να κάνει λυκοφιλίες με τον παράφρονα, και προσπαθεί να τον μαζέψει. Πούλα του οπλικά συστήματα ρώσε, και τρέχα τώρα. Αλλά και η γελοιότητα, να μιλάνε για δικαιώματα των αζέρων, αυτοί που αιματοκύλησαν τη Κύπρο, και κανείς διεθνής παράγοντας να μη τους βάζει στη θέση τους. Ξεφτίλα .

ΤΕΛΑΜΩΝ

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ <<.ΛΑΔΩΝΕΙ.>> ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ Η.Π.Α. ΡΩΣΙΑ ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ ,ΓΙΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ . ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ <<.ΛΑΔΩΣΕΙ..>> ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΡΟΝ ,ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ..

Ψεκασμενος Ρωσολαγνος

Τραβάει το αυτί στον Σουλτάνο ο πρώην καγκεμπιτης. Όπως το 2015 που οι μισθοφόροι του Ταγιπ έριξαν ολόκληρο μαχητικό του κοντούλη και έσφαξαν και τους 2 Ρώσους πιλότους.Και για "τιμωρία" του πουλησε S-400 θα του φτιάξει εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενεργειας και ακόμη ένα κάρο εμπορικές συμφωνίες. Μια χαρά σύμμαχος το Ξανθό Γένος είναι με τον Σουλτάνο.

Marco

Όλοι αυτοί οι αναλυταδες που παρελαύνουν καθημερινά και όλοι οι φοβικοι δημοσιογραφοι, για την υψηλή στρατηγική της Τουρκίας καθώς και την ευφυΐα του βλακα που την κυβερνάει, αλήθεια δεν βλέπουν πόσο γελοίοι είναι οι μογγολοι? Τίποτα δεν έχουν κάνει σωστά! Πιο ντενεκεδες από αυτούς δεν υπάρχουν. Νομίζουν ότι η διπλωματία είναι στον 18 αιωνα. Εκεί Μείνανε. Στα απομεινάρια του τέρατος που ονόμαζαν αυτοκρατορία. Καθώς είχαν κυριεύσει όλους τους παρηκμασμενους. Είναι τόσο χοντρόκομμένοι τόσο κρετινοι τόσο ανίκανοι, που ειλικρινά δεν θα ξανά έχουμε κανένα πρόβλημα μαζι τους. Όπως με τον Έβρο. Εξαφανίστηκαν. Μιλάμε για τις μεγαλύτερες κότες που γέννησε ποτέ η φύση. Πολεμάνε δια αντιπροσώπων. Ακαπνοι για 100 χρόνια. Και ακριβώς για αυτό μιλάνε πολύ. Κλασική εικόνα κουραδομαγκα!

Δημητρης Θεσσαλονικη

Δεν ριχνει λαδι Βλαδιμηρε, αεροσκαφη Αρμενικα και Ρωσικα ριχνει αν καταλαβες.

ZZ

Το Σοβιετικό σύστημα δημιούργησε στην γέννηση του πολλά ναρκοπέδια ΚΑΙ άφησε ΑΛΛΑ πολλά μετά την διάλυση του ,έχει ενώσει περιοχές που εξ αρχής είχαν προβλήματα εθνολογικού χαρακτήρα , δεν φρόντισε με την δημιουργία δημοκρατιών να καθορήσει μια και έξω μετά από συζητήσεις με συνταγματικές ρυθμίσεις σε ποιους ανήκουν διάφορες αμφιλεγόμενες περιοχές ,αυτά και πολλά αλλά βαραίνουν ΚΑΙ τον (Νομπελίστα) του κώλου Γκορμπατσόβ (του έδωσαν Νόμπελ γιατί διάλυσε την χώρα του) . Η Ρωσσία βρίσκεται σε δύσκολη θέση δεν μπορεί να πάρει την μεριά κανενός διότι και η δυο λαοί της είναι ίδιο κοντά ,και από τους δυο λαούς στρατιώτες πολέμησαν στον 2ΠΠ και έδωσαν το αίμα τους για ένα κοινό μέλλον .Εκείνο που μπορεί να κάνει η Ρωσσία είναι να Βάλη φρένο στην Τουρκία μέσο Αρμενίας με τελευταίου τύπου οπλισμό ,δηλαδή να στοχεύουν αποκλειστικά Τουρκικά συμφέροντα να της κόψουν τον βήχα μια και έξω στον Καύκασο ,εάν γίνει αυτό το Αζερμπαιντζαν θα κάνει πίσω και θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μηδενική θέση βάση διεθνώς αναγνωρισμένων νόμων , αναγνωρίζοντας ότι άνω του 90% των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι Αρμένιοι , πρέπει ναν γίνει δημοψήφισμα με παρατηρητές από το εξωτερικό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι αποφασίσει ο λαός όπως στο Κόσσοβο και Κριμαία , δεν μπορεί η Δύση να λειτουργεί με δύο μέτρα και δυο σταθμά .

Σαμιώτης

"Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες Δευτέρα από την Αρμενία να βάλει τέλος σε αυτή που αποκαλεί «κατοχή» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ". Και μείς απαιτούμε χρόνια τώρα να βάλεις τέλος σ' αυτό που αποκαλούμε κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου κ. Χίτλερ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης