LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πότε είναι πιθανότερα τα περιστατικά υπερμετάδοσης

party-wedding

Το λάθος άτομο τη λάθος στιγμή στο λάθος χώρο μπορεί να μολύνει δεκάδες άτομα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να μεταδώσουν σε πολλούς άλλους τον κορωνοϊό, αλλά οι λιγοστοί που βρίσκονται στο λάθος σημείο στη λάθος στιγμή της λοίμωξης, είναι αρκετοί για να κάνουν ευρύτερη «ζημιά», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όλες οι εκτιμήσεις από διάφορες χώρες συνηγορούν ότι μόνο το 10% έως 20% των κρουσμάτων ευθύνονται για το 80% περίπου των νέων λοιμώξεων.

Μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον ειδικό στη μαθηματική-επιδημιολογική μοντελοποίηση δρα Τζόσουα Σίφερ του Αντικαρκινικού Κέντρου Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αναφέρει ότι ένα περιστατικό υπερμετάδοσης πιθανότατα θα συμβεί όταν συνδυαστούν δύο πράγματα: ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε τέτοια φάση κορύφωσης της λοίμωξης Covid-19, ώστε ο οργανισμός του διαθέτει μεγάλο ιικό φορτίο που διαχέει στο περιβάλλον, βρεθεί σε ένα χώρο όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, ιδίως χωρίς μάσκα.

Ο κορωνοϊός, ο οποίος εκχέεται από το στόμα και από τη μύτη του φορέα (από όπου επίσης εισδύει στους άλλους ανθρώπους), μπορεί να εκτοξευθεί σε αρκετά μέτρα απόσταση και επίσης να αιωρείται στον αέρα για ώρες. Ένας άνθρωπος μπορεί έτσι να κολλήσει δεκάδες -ή και εκατοντάδες- άλλους μέσα σε μερικές ώρες που θα περάσει σε ένα γάμο, ένα πάρτι, ένα πανηγύρι κ.α.

«Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων φαίνεται πως μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους», τόνισε ο δρ Σίφερ, σύμφωνα με το μοντέλο του οποίου το πιο επικίνδυνο «παράθυρο» για υπερμετάδοση είναι πολύ σύντομο χρονικά, μια περίοδος μίας έως δύο ημερών μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την αρχική λοίμωξη ενός ατόμου, όταν δηλαδή η παρουσία του ιού SARS-CoV-2 βρεθεί στο «φόρτε» της μέσα στο σώμα του.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και πέρα από αυτό το χρονικό «παράθυρο», συνεπώς είναι αναγκαίο να τηρούνται σχολαστικά μέτρα όπως η τήρηση των φυσικών αποστάσεων και η χρήση μάσκας. Όσο περισσότερο πάντως παρατείνεται η διάρκεια της λοίμωξης Covid-19, τόσο μειώνεται η πιθανότητα ο ασθενής να κολλήσει άλλους γύρω του.

Η δυσκολία είναι να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται στην πιο μολυσματική χρονική φάση τους, ώστε να απομονωθούν ή να αυτοαπομονωθούν, ιδίως από τη στιγμή που μερικοί άνθρωποι αργούν πολλές μέρες -ακόμη και εβδομάδες- να εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με τον Σίφερ, είναι συχνό να κορυφώνεται το ιικό φορτίο σε έναν άνθρωπο και, παρόλα αυτά, αυτός να μην εμφανίζει ακόμη κανένα σύμπτωμα.

Αλλά και στους συμπτωματικούς, η περίοδος επώασης του ιού -από την αρχική λοίμωξη έως τα πρώτα συμπτώματα- διαφέρει αρκετά από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε τέτοιο σημείο που μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πριν καν αρρωστήσει αυτός που τους μετέδωσε τον ιό. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια με την πιο προβλέψιμη γρίπη, η οποία σχεδόν πάντα προκαλεί συμπτώματα μέσα σε λίγες μέρες.

Πέρα από την κακή συγκυρία, ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν -για άγνωστο λόγο- μεγαλύτερη βιολογική προδιάθεση να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, κάτι που «αποτελεί μυστήριο», κατά τον δρα Σίφερ. Όπως είπε, από τις τρεις παραμέτρους της υπερμετάδοσης (φάση κορύφωσης του ιικού φορτίου, συνωστισμός σε χώρους και βιολογική προδιάθεση), τελικά οι υγειονομικές αρχές μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τη δεύτερη παράμετρο, δηλαδή να μειώσουν την πιθανότητα συνωστισμού μέσω απαγορεύσεων και περιορισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα: 

Κρατήρα βάθους... 43 μέτρων φέρεται να δημιούργησε η έκρηξη στον Λίβανο

Φθιώτιδα: Αστυνομικός πυροβόλησε επειδή τον ενοχλούσε ο θόρυβος!

Ινδία: Επτά νεκροί σε πυρκαγιά σε ξενοδοχείο φιλοξενίας ασθενών με Covid-1
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Αχα

Τι έγινε και σήμερα βάρδια ; αν είναι το 80 με 90% ασυμπτωματική και δεν έχουν πρόβλημα Δηλαδή θα θα κλειστούν μέσα το 90% για να γλιτώσει το 10 % που είναι ευάλωτοι και φέρνουν βόλτες αριστερά δεξιά

Midian

Πάντα ένα 20% κάνει τη ζημιά στο 80% του συνόλου. Αναλογία Pareto. Ένα 20% που ενώ έχει γενικότερα πλήρη άγνοια, ενεργεί επιθετικά με θράσος, για να καλύψει τις κομπλεξικές του ανασφάλειες. Το έχουμε δει στα πολιτικά, τα θρησκευτικά και τα κοινωνικά ζητήματα. Τώρα και σε θέματα υγείας.

Αγύριγο κεφάλι

Εδώ, το ...80% έχει ΠΛΗΡΗ ...άγνοια, το 10% εν μέρει γνώση και μόλις το 10% είναι ενημερωμένο καλά!.._______Οπότε;_____Ανεφάρμοστη η ...θεωρία!

Νικος

Αν κοιτάξει κανείς την αύξηση των κρουσμάτων, οδηγούμαστε μαθηματικά σε δεύτερο λόκ ντάουν.

Αλήθειες

Η θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό, ή δεν θα μάθουμε... εφόσον δεν μπορεί να γίνει lockdown σε όλο τον πλανήτη, τοπικά lockdown δεν είναι λύση εφόσον με τις μετακινήσεις του πληθυσμού ασυμπτωματικοί φορείς μπορούν να προκαλέσουν νέα κύματα.

Αγύριγο κεφάλι

Φυλαχτείτε σύμφωνα με τις υποδείξεις των ιατρών, διότι είναι ΠΡΩΤΟ-ΓΝΩΡΟ (παρά τα τόσα ιατρικά μέσα που υπάρχουν σήμερα) αυτό που συμβαίνει με ΑΥΤΟΝ τον ιό.____Δεν είναι μόνο ο καθημερινά αποκαλυπτόμενος ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ο οποίος διακατέχει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ εν σχέσει με την βάση των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου ιού, ούτε μόνο ο κίνδυνος ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΑΚΟΜΗ αριθμού θανάτων που μπορεί να επιφέρει ο ιός, ΑΛΛΑ:__1. Θα ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ την Παιδεία μιά γενιάς ολόκληρης (της παρούσας που είναι στα σχολεία) και ακόμη ___2. Απειλεί η όλη περιρρέουσα κατάσταση με την μη έγκυρη ΥΠΕΡ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ της παρούσας εποχής μας να στρέψει τους νέους στον αν-ορθολογισμό, στην ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ, χειραγωγούμενη από κάθε ΑΠΑΤΕΩΝΑ που "ρίχνει" στο τραπέζι κάθε ανόητη θεωρία συνωμοσίας, όχι μόνο γιά τον ιό αυτόν, αλλά ΚΥΡΙΩΣ και γιά άλλα θέματα της Ζωής, την οποία "θεωρία" κινδυνεύει (ελλείψει ΠΑΙΔΕΙΑΣ) να ακουλουθεί σαν αγέλη του λοιπού μέγα μέρος του κόσμου!..

Αγύριγο κεφάλι

Φυλαχτείτε ιατρικώς, διότι είναι ΠΡΩΤΟ-ΓΝΩΡΟ (παρά τα τόσα ιατρικά μέσα που υπάρχουν σήμερα) αυτό που συμβαίνει με ΑΥΤΟΝ τον ιό.____Δεν είναι μόνο ο καθημερινά αποκαλυπτόμενος ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ο οποίος διακατέχει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ εν σχέσει με την βάση των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου ιού, ούτε μόνο ο κίνδυνος ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΑΚΟΜΗ αριθμού θανάτων που μπορεί να επιφέρει ο ιός, ΑΛΛΑ:__1. Θα ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ την Παιδεία μιά γενιάς ολόκληρης (της παρούσας που είναι στα σχολεία) και ακόμη ___2. Απειλεί η όλη περιρρέουσα κατάσταση με την μη έγκυρη ΥΠΕΡ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ της παρούσας εποχής μας να στρέψει τους νέους στον αν-ορθολογισμό, στην ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ, χειραγωγούμενη από κάθε ΑΠΑΤΕΩΝΑ που "ρίχνει" στο τραπέζι κάθε ανόητη θεωρία συνωμοσίας, όχι μόνο γιά τον ιό αυτόν, αλλά ΚΥΡΙΩΣ και γιά άλλα θέματα της Ζωής, την οποία "θεωρία" κινδυνεύει (ελλείψει ΠΑΙΔΕΙΑΣ) να ακουλουθεί σαν αγέλη του λοιπού μέγα μέρος του κόσμου!..

από την αρχή ήταν γνωστά αυτά

Ο ανηψιός όμως έδωσε πρώτος το καλό παράδειγμα με τα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας. Ο Σκορδαλιάς πήγε άνετος κι ωραίος στον Ζαχαράτο. Και η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε πως μέσα στα εμπορικά κέντρα δεν χρειάζεται μάσκα. Μην τα ρίχνετε στους πολίτες, η ίδια η κυβέρνηση ειναι ένας ατέλειωτος χαβαλές στον κόσμο της. Μην αρχισετε τα λοκνταουν τώρα, θα σας παρει και θα σας σηκωσει.

Αγύριγο κεφάλι

Όλα όσα λες είναι ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!___Ή, συνέβησαν στην αρχή.____Τώρα είναι ΓΕΝΙΚΩΣ επιβαλλόμενη πλέον η αντιμικροβιακή ΜΑΣΚΑ!____Και παρακαλώ ... ήρεμα!___Δεν θέλω ..."αιματοχυσίες"!..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης