Μέρκελ, Άρντερν, Μαρίν και Σία: Πώς η γυναικεία ηγεσία νικά τον κορωνοϊό

Μέρκελ, Άρντερν, Μαρίν και Σία: Πώς η γυναικεία ηγεσία νικά τον κορωνοϊό

Σε αντίθεση με πολλούς άνδρες συναδέλφους τους, κάποιες γυναίκες ηγέτιδες χωρών χειρίστηκαν με αξιοθαύμαστη μαεστρία την κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού - Η ιδιαίτερη αναφορά του Guardian στον Κυριάκο Μητσοτάκη

marin-ardern-solberg-merkel
Η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, η Τζασίντα Άρντερν στη Νέα Ζηλανδία, η Τσάι-Ινγκ Γουέν στην Ταϊβάν, η Έρνα Σόλμπεργκ στη Νορβηγία, η Σάνα Μαρίν στη Φινλανδία έχουν κάτι κοινό. Πέραν των προφανών ιδιοτήτων τους, ότι δηλαδή είναι όλες γυναίκες ηγέτιδες κρατών, έχουν όλες τους επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας. Η καθεμία στην πατρίδα της κατάφερε να προστατεύσει αποτελεσματικά το λαό της. Τα κρούσματα και οι νεκροί στις ως άνω χώρες είναι συγκριτικά ελάχιστα σε σχέση με τα γειτονικά κράτη αλλά και τον παγκόσμιο μέσον όρο.
merkel
Άνγκελα Μέρκελ

Πρόκειται για σύμπτωση ή μήπως τα χαρακτηριστικά του φύλου σχετίζονται αιτιακά με τις επιτυχίες των προαναφερθεισών; Πρόκειται για ένα ερώτημα εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθεί απευθείας. Όσοι τείνουν να πιστεύουν ότι οι γυναίκες διαθέτουν επιπλέον προσόντα, αντιστρέφουν τη συλλογιστική, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι υπήρξαν πολλοί άντρες πολιτικοί που τα έκαναν θάλασσα στην επιδημία του κορωνοϊού. Όπως υπήρξαν, όπως παρατήρησε ο βρετανικός Guardian «άντρες ηγέτες που τα πήγαν περίφημα προφυλάσσοντας τους συμπολίτες τους από τα χειρότερα του Covid-19, όπως πχ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, της Αυστραλίας, του Βιετνάμ κ.α.»
ardern
Σάνα Μαρίν

Αντίθετα, σχεδόν καμία γυναίκα ηγέτιδα δεν υπέπεσε σε σφάλματα τύπου Τραμπ, Τζόνσον, Μπολσονάρου κ.λπ. Επ' αυτού, βέβαια, υπάρχει μια ένσταση και αφορά στην Κάρι Λαμ, την επικεφαλής στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία επικρίνεται σφοδρότατα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πέραν αυτής, όμως, σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι χώρες όπου το πηδάλιο βρίσκεται σε γυναικεία χέρια, έχουν εντυπωσιακά καλή επιδημιολογική εικόνα.
solberg
Έρνα Σόλμπεργκ

Κλείσιμο
Το ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει προϋπηρεσία ως φυσικός και διαθέτει επιστημονική κατάρτιση, ενώ πχ ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι σε θέση να προφέρει σωστά ούτε την υδροξυχλωροκίνη, δηλαδή το φάρμακο που ο ίδιος -εντελώς αυθαίρετα- συνέστησε στον αμερικανικό λαό σαν πανάκεια. Αλλά και χωρίς επιστημονική παιδεία, δεν υπήρξαν πολλοί ομόλογοι του Τραμπ που να ενθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν ενέσεις με απολυμαντικό όπως έκανε εκείνος. Στην περίπτωση αυτή, είναι η στοιχειώδης σοβαρότητα και όχι η ταυτότητα του φύλου, ανδρικού ή γυναικείου που συγκρατεί έναν επικεφαλής κράτους από την καθαρή ανοησία.
marin
Τζασίντα Άρντερν

Παρόλ' αυτά, η επιτυχία των γυναικών, ειδικά στην πανδημία του Covid-19, απασχολεί ορισμένους ειδικούς επιστήμονες, από κοινωνική και ψυχολογική άποψη. Μια πρώτη παρατήρηση, η οποία ενδεχομένως κρύβει και μια προσέγγιση στην εξήγηση του φαινομένου, εντοπίζεται στη συμπεριφορά των γυναικών. Διότι οι ηγέτιδες δεν διακατέχονται από το σύνδρομο του ανδρισμού, δεν νιώθουν υποχρεωμένες να επιδείξουν υπερβολική ανδρεία, όπως τείνουν να κάνουν ενστικτωδώς τα αρσενικά, σε οποιαδήποτε βαθμίδα κοινωνικής ή πολιτικής οργάνωσης.

«Οι άντρες επηρεάζονται πολύ περισσότερο όταν τους κατηγορούν ότι φαίνονται αδύναμοι σε κρίσιμες στιγμές όπως η έξαρση της πανδημίας» λέει η καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης Φαρίντα Γιαλαλζάι στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα των ΗΠΑ. «Αντιθέτως, οι γυναίκες δεν φοβούνται να φανούν ευάλωτες. Οπότε, όταν απευθύνονται στο λαό τους, με ταπεινότητα και ειλικρίνεια, γίνονται πιο πειστικές. Και ίσως αυτό να είναι το πλεονέκτημά τους».

Ειδήσεις σήμερα: 

SOS από τις υγειονομικές αρχές για την κοσμοσυρροή σε παραλίες της Ευρώπης

«Με κοίταξε στα μάτια και αμέσως μου πέταξε το βιτριόλι» - Δείτε τα 75'' της φρίκης σε βίντεο

Τη δάγκωσε  ο σκύλος του γείτονα - Με 32 ράμματα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης