Τουρισμός: Προωθούν «μίνι Σένγκεν» οι χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Τουρισμός: Προωθούν «μίνι Σένγκεν» οι χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού των 27 στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης - Η θέση της Γερμανίας για το σχέδιο «μίνι Σένγκεν»

aerodromio-koronoios-arthro
Τηλεδιάσκεψη για θέματα τουρισμού προγραμματίζουν για το απόγευμα της Τετάρτης οι υπουργοί Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάση της ανταλλαγής απόψεων είναι ο οδικός χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων και οι συστάσεις της για τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, προκειμένου, παρά την πανδημία, να ξεκινήσει ο θερινός τουρισμός.

Για τις Βρυξέλλες είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους τουρίστες, τα ταξίδια των οποίων ακυρώθηκαν, να επιλέξουν ανάμεσα στην επιστροφή όλου του αντιτίμου και το voucher. Πολλές χώρες με καλοκαιρινό τουρισμό εξήγγειλαν ήδη το άνοιγμα των συνόρων τους. Για παράδειγμα η Ιταλία έθεσε ως ημερομηνία την 3η Ιουνίου ως ορόσημο για την υποδοχή τουριστών, η Αυστρία προγραμματίζει να ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία στις 15 Ιουνίου και η Ολλανδία την 1η Ιουλίου. Από τη δική της πλευρά η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει να άρει στις 15 Ιουνίου την ταξιδιωτική οδηγία για ταξίδια στον ευρωπαϊκό χώρο και να την αντικαταστήσει με οδηγία ανά χώρα.

Σχέδιο για «μίνι Σένγκεν» στην Ευρώπη

Ωστόσο, οι προσπάθειες συνεχίζονται. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας έχει τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από τις 9 όμορες χώρες της Γερμανίας για να ρυθμιστούν από κοινού θέματα χαλάρωσης των περιορισμών στα ταξίδια. Τα σύνορα με το Λουξεμβούργο έχουν ανοίξει πλήρως από το περασμένο Σάββατο, με τη Δανία θα γίνει τις επόμενες ημέρες, και μετά τις 15 Ιουνίου με τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία. Πώς θα διαμορφωθεί το ταξιδιωτικό καθεστώς με την Τσεχία και την Πολωνία δεν έχει διευκρινιστεί. Αντίθετα, με τις κατεξοχήν 10 χώρες της ΕΕ με τον μεγαλύτερο τουρισμό το καλοκαίρι συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άνοιγμα των συνόρων ήδη πριν την έναρξη της καυτής τουριστικής περιόδου. Εκτός όμως από συνεννοήσεις σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, συζητήσεις γίνονται και σε μικρότερο κύκλο. Αίφνης η Αυστρία με τις δικές της όμορες χώρες σχεδιάζει συντονισμένο άνοιγμα συνόρων από τα μέσα Ιουνίου, κάτι που επιθυμεί και η Γερμανία, διαμορφώνοντας ένα άτυπο μικρό Σένγκεν.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε χθες βράδυ μετά από τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από την Πράγα και την Μπρατισλάβα, Τόμας Πέτριτσεκ και Ιβάν Κορστσόκ: «Συμφωνήσαμε να συμπορευτούμε σε αυτόν τον δρόμο και να πάρουμε μαζί μας και την Ουγγαρία, θα εργαστούμε εντατικά με αυτές τις χώρες για να επιστρέψουμε στην πλήρη ελευθερία ταξιδίων, όπως υπήρχε πριν ξεσπάσει η επιδημία κορωνοϊού». Από την πλευρά του ο Τ. Πέτριτσεκ τόνισε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα Μαΐου θα δημιουργηθεί ένα μίνι Σένγκεν» σημειώνοντας ότι «η οριστική απόφαση ενδέχεται να ληφθεί ήδη την επόμενη εβδομάδα». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι λόγω της πανδημίας η Τσεχία αποφάσισε ήδη από μέσα Μαρτίου να επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε ξένους.

Θέσεις και προθέσεις για ταξίδια εκτός Γερμανίας

Θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Γερμανία σε αυτό το σχέδιο «μίνι Σένγκεν»; Οι δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, αμέσως μετά την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς από την Πολωνία, την Σλοβακία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, ήταν πολύ προσεκτικές. «Θα μπορεί να γίνει μόλις το επιτρέψουν οι εξελίξεις της πανδημίας». Η Άνγκελα Μέρκελ είχε την ευκαιρία να συζητήσει διμερώς με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις για θέματα εμβάθυνσης της συνεργασίας στα κοινά σύνορα. Και οι δύο, κατά δήλωση του Στέφεν Ζάιμπερτ, ακολουθούν τον στόχο άρσης των περιορισμών για πολίτες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεθοριακές περιοχές, μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Γερμανία κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο «υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα από χώρες μεγάλου ρίσκου, όπως η Γαλλία».

Παρόλα αυτά ο Τσέχος πρωθυπουργός από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, «έτσι ώστε στις 15 Ιουνίου να ανοίξουν τα σύνορα από κοινού με τη Γερμανία, την Αυστρία, και όπως ελπίζω, με την Σλοβακία», όπως δήλωσε στο τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK. Απομένει να δούμε την ετοιμότητα των Ευρωπαίων να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να επιλέξουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Κλείσιμο
Οι Γερμανοί πάντως φαίνεται να έχουν ξεγράψει για την ώρα διακοπές στην Ευρώπη. Αυτό καταγράφει τουλάχιστον σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Civey, που έγινε για τον διαδικτυακό ιστότοπο t-online.de. Το 67,7% των ερωτηθέντων, δηλαδή πάνω από τα 2/3, απάντησε ότι δεν κάνει σχέδια για ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ποσοστό 15,5% αντίθετα απάντησε ότι έχει τέτοια πρόθεση «σε κάθε περίπτωση».

Πηγή: dw.com /dpa/ afp

Ειδήσεις σήμερα

Δημοσκόπηση MRB: «Νταμπλ σκορ» σε πρόθεση ψήφου και καταλληλότητα για ΝΔ και Μητσοτάκη

Οι θεωρίες συνωμοσίας για βιοτσίπ επιστρέφουν

Reuters: Τα βασικά σημεία του γαλλογερμανικού σχεδίου των 500 δισ. ευρώ - Πώς θα μοιραστεί το ποσό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης