«Φοβάμαι να απομακρυνθώ από το σπίτι μου, τι να κάνω;»

«Φοβάμαι να απομακρυνθώ από το σπίτι μου, τι να κάνω;»

Το άγχος ή η κοινωνική αποφυγή μπορεί να συνδέεται με μία γενικευμένη κοινωνική φοβία

woman-home
Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγοραφοβίας είναι ο φόβος να βρεθώ μόνος/η έξω από την κατοικία μου. Είναι σύνηθες αυτή η φοβία να συνοδεύεται και από άλλες κοινωνικές φοβίες που σχετίζονται με την αποφυγή άλλων συγκεκριμένων τόπων ή κοινωνικών καταστάσεων.

Το άτομο άλλοτε επιδιώκει να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις π.χ. την έξοδο από την κατοικία του και άλλοτε, όταν για διάφορους λόγους δεν μπορεί να τις αποφύγει, τις υφίσταται με μία έντονη αγωνία και οδύνη, ή ακόμη με τον φόβο μιας κρίσης πανικού, εξαιτίας του οποίου νιώθει έντονη την ανάγκη μίας συνοδείας.

Το άγχος ή η κοινωνική αποφυγή μπορεί να συνδέεται με μία γενικευμένη κοινωνική φοβία, μία ειδική φοβία (π.χ. η πάση θυσία αποφυγή περίκλειστων χώρων όπως τα ασανσέρ), μία εμμονική διαταραχή (π.χ. η αποφυγή βρώμικων επιφανειών λόγω ενός έντονου άγχους μόλυνσης), μία κατάσταση μετατραυματικού στρες (π.χ. αποφυγή ερεθισμάτων που συνδέονται με έναν παράγοντα πολύ έντονου στρες) ή τέλος, μία αγχώδη διαταραχή χωρισμού (είτε αυτός αφορά την έξοδο από τον οικείο χώρο της κατοικίας, είτε τον χωρισμό από κάποιο μέλος της οικογένειας).

Διάβασε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης