«Θερίζουν» τα εμφράγματα: 7.000 θάνατοι ετησίως από καρδιακό επεισόδιο

«Θερίζουν» τα εμφράγματα: 7.000 θάνατοι ετησίως από καρδιακό επεισόδιο

Το έμφραγμα πλέον πλήττει ολοένα περισσότερο και τις γυναίκες - 24.000 άνθρωποι εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου - Η πρώτη αιτία αναπηρίας στην Ελλάδα το εγκεφαλικό

Χτύπημα στην καρδιά –κυριολεκτικά όμως- αποτελεί για τους Έλληνες ο σύγχρονος τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων που δημιουργεί η οικονομική κρίση: τουλάχιστον 7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που στην πλειοψηφία τους αφορούν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, 30.000 άνθρωποι εκδηλώνουν ετησίως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω κολπικής μαρμαρυγής ή αρρύθμιστης υπέρτασης, και περίπου 24.000 άνθρωποι εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. 

Μάλιστα, το έμφραγμα πλέον πλήττει ολοένα περισσότερο και τις γυναίκες που θεωρούνταν ότι έχουν πιο…δυνατή καρδιά, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση των σχετικών περιστατικών στο γυναικείο πληθυσμό.

Αύξηση επίσης καταγράφεται κατά τους ειδικούς, και στα εμφράγματα που εκδηλώνονται σε ανασφάλιστους, παρότι αυτοί έχουν πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή.
 
Πρόκειται για μερικές από τις επισημάνσεις που έγιναν την Τρίτη, από το προεδρείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ), με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του 38ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου. 

Το συνέδριο, που συμπίπτει με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι αφιερωμένο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και του αιφνίδιου θανάτου. 

Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.500 καρδιολόγων και άλλων εξειδικευμένων γιατρών που υπηρετούν την καρδιαγγειακή ιατρική.
 
Το εγκεφαλικό επεισόδιο 1η αιτία αναπηρίας στην Ελλάδα

 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναφέρθηκε σε νέα δεδομένα που αφορούν το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο όσον αφορά την πρόληψη μέσω σωστής αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής και της αρτηριακής υπέρτασης, όσο και της άμεσης παρέμβασης τις πρώτες ώρες μετά το επεισόδιο.

«Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνονται 1,8 εκατ. νέα περιστατικά εγκεφαλικών που σχετίζονται με 624.000 θανάτους. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες 0.563 δις ευρω και έμμεσες δαπάνες 1 δισ. ευρώ. 

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τα εγκεφαλικά που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι τα πιο σοβαρά, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και μόνιμων αναπηριών» σημείωσε ο κ. Τσιούφης, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα δεδομένα για  τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά (απιξαμπάνη, νταμπιγκατράνη, ριβαροξαμπάνη) θεωρούνται «σταθμός» στην αντιμετώπιση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.

Στον τομέα της θεραπείας του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κερδίζει έδαφος η έγκαιρη θρομβόλυση και η επεμβατική αντιμετώπιση με τη μηχανική θρομβεκτομή, που σε εξειδικευμένα κέντρα δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.
 
Το οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και η αντιμετώπισή του

 
«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με τους θανάτους από καρδιακά αίτια να αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες» επισήμανε ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, γενικός γραμματέας της Ε.Κ.Ε.
 
 Ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε, επικεντρώθηκε στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, του οποίου η πρόληψη και η αντιμετώπιση αποτελεί ακόμα πρόκληση, παρά τις έως τώρα επιστημονικές προσπάθειες.

«Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περίπου 7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, που στην πλειοψηφία τους αφορούν οξύ στεφανιαίο  επεισόδιο, το οποίο επιπλέκεται με θανατηφόρο αρρυθμία και προκαλεί καρδιακή ανακοπή.  Με το 60% των ατόμων να μην έχουν γνωστό καρδιαγγειακό ιστορικό, ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των περιστατικών είναι η χρήση εξωτερικού απινιδωτή. Η Ε.Κ.Ε είναι πρωτεργάτης στην εκπαίδευση των νέων ιατρών αλλά και του κοινού σχετικά με το ζήτημα αυτό, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στα Ιωάννινα, έχει ξεκινήσει μία εντυπωσιακή προσπάθεια από την Περιφέρεια, με την τοποθέτηση πάνω από 60 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στην πόλη και στα περίχωρα» ανέφερε ο κ. Γουδέβενος.
 
Ο τ. Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., κ. Στέφανος Φούσας, εστίασε στα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα (ΟΣΣ): 
«Πρόκειται για επείγουσες καταστάσεις στις οποίες υπάρχει διαταραχή στην αιμάτωση του μυοκαρδίου, που οδηγεί στη νέκρωση  του. Ειδικά όταν πρόκειται για απόφραξη στεφανιαίου αγγείου, η κύρια θεραπεία, είναι η αποκατάσταση της βλάβης  άμεσα, με πρωτογενή αγγειοπλαστική στο αιμοδυναμικό, γιατί χαμένος χρόνος, σημαίνει χαμένο μυοκάρδιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα σε μεγάλες πόλεις της χώρας (δίκτυο stent for life) η πρωτογενής αγγειοπλαστική φτάνει στο 80% και σώζει ζωές ή προλαμβάνει αναπηρίες (καρδιακή ανεπάρκεια). Το ζητούμενο πάντα σε Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα είναι να μειωθεί ο χρόνος ισχαιμίας,  δηλαδή να μειωθεί ο χρόνος από την έναρξη του πόνου του εμφράγματος, μέχρι να φτάσει ο ασθενής  στο νοσοκομείο.
 
Ωστόσο, με βάση άλλα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ειδικός το 70% των ανθρώπων που εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου επισκέπτονται τον γιατρό με καθυστέρηση, καθώς υποτιμούν ή αγνοούν τα συμπτώματα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του εμφράγματος περιλαμβάνουν: πόνο στο στήθος που μοιάζει με σφίξιμο, πόνο σε άλλα μέρη του σώματος, ιδίως αριστερό χέρι, λαιμό, σαγόνι, δύσπνοια, ναυτία, εμετό, αρρυθμίες, εφίδρωση, ανησυχία. Στις γυναίκες τα πιο συχνά συμπτώματα είναι δύσπνοια, αδυναμία, δυσπεψία, κόπωση. Το έμφραγμα δεν είναι πάντα ξαφνικό, αλλά προειδοποιεί, υπογράμμισαν οι επιστήμονες της ΕΚΕ, και κάλεσαν τους ασθενείς να καλούν το 166 (ΕΚΑΒ) ή το 112 (Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης) όταν εκδηλώσουν τα συμπτώματα.
 
Προληπτική καρδιολογία
 
Η Προληπτική Καρδιολογία αφορά άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως, μεταξύ άλλων, οι καπνιστές, τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα αλλά και άτομα με ήδη εκδηλωμένο καρδιαγγειακό πρόβλημα.
 
«Όσον αφορά το κάπνισμα, σύσταση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί η άμεση διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή κάθε μορφής εξάρτησης, ενώ ως προς την παχυσαρκία, και με δεδομένη μάλιστα την αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην παιδική παχυσαρκία, βασικός κανόνας παραμένει η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής και η ισορροπημένη διατροφή» ανέφερε ο κ. Χαράλαμπος Γράσσος, Μέλος του Δ.Σ της ΕΚΕ.

Ο κ. Ευάγγελος Μάτσακας, επίσης Μέλος του Δ.Σ, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις όσον αφορά την Καρδιακή Ανεπάρκεια, ενώ ο  κ. Στυλιανός Χαντανής, Μέλος του Δ.Σ της Ε.Κ.Ε., μίλησε σχετικά με τις επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στην καρδιακή λειτουργία, τονίζοντας ότι οι διαβητικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν διπλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Βασίλης

Όταν τρως σαβούρες πιτόγυρους και γενικά κόκκινο κρέας κάθε μέρα, ελάχιστα φυτικά τρόφιμα και έχεις κρεμάσει από την παχυσαρκία και την παντελή έλλειψη γυμναστικής, αυτά συμβαίνουν. Η μεσογειακή διατροφή έχει μπει στο ντουλάπι πλέον.

Με αγάπη ,στα μοσχαρια μου.

Πολλά από τα ιατρικα συνέδρια που γίνονται ανεβαίνουν στο διαδίκτυο. Να τα βλέπετε,να μαθενετε πέντε πράγματα. Βόδια είστε,δε ξέρω τι θα καταλάβετε,αλλά μια προσπάθεια ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

κοκκινος μαης

τα στατιστικα αυτα στοιχεια ειναι περασμενων ετων επι ΣΑΜΑΡΑ και ΤΣΙΡΙΔΑ...ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ=ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ του ΚΟΣΜΑΚΗ

Ευρωλαγνος

Ευρώ να έχω κι ας πεθάνω ρε.Οσο τσεπωνουμε τα ευρώ μη σας νοιάζει τίποτα.Αχ ρε ανεγκεφαλοι αχ ρε ανεγκεφαλοι ραγιάδες.Συνεχιστε έτσι και θα φάτε καλά.

Γιάννης

Πρώτη φορά αριστερά με τέτοια στεναχώρια και ανεργεία λογικό μου ακούγεται

Η απο καρδιακο ή απο αυτοκτονια

Η μιζερια, το αγχος, η ανασφαλεια σκοτωνουν σαν να ειχαμε πολεμο. Τωρα στις επομενες εκλογες θα ψηφισουμε μια απο τα ιδια κομματα για να αυτοκτονησουμε.

roussel

Όλοι από Κ.Κ.Ε θα πάμε !!! (καρκίνος - καρδιά - εγκεφαλικό)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης