Ανακαλύφθηκε θεραπεία-ορόσημο στη μάχη κατά του AIDS;

Ανακαλύφθηκε θεραπεία-ορόσημο στη μάχη κατά του AIDS;

Ο νέος συνδυασμός φαρμάκων θεράπευσε πλήρως πιθήκους από τη «ζωική» έκδοση του ιού HIV - «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο και για τους ανθρώπους», αναφέρουν οι ερευνητές

Ανακαλύφθηκε θεραπεία-ορόσημο στη μάχη κατά του AIDS;
Ένας νέος συνδυασμός φαρμάκων που δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία σε πιθήκους με τη ζωική μορφή του ιού HIV, εξαφανίζοντας τον ιό από το σύστημά τους ακόμα και δύο χρόνια μετά τη διακοπή της λήψης του, ίσως αποτελέσει το «κλειδί» στην καταπολέμηση της ανθρώπινης «έκδοσης» της ασθένειας, ισχυρίζονται οι ερευνητές που το ανακάλυψαν.

Σύμφωνα με τον Independent, η συγκεκριμένη θεραπεία εξαφάνισε τον ιό  ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου (SIV) από το σύστημα των ζώων που συμμετείχαν στην δοκιμή μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες και 24 μήνες αργότερα παραμένουν απόλυτα υγιή.

Κλείσιμο
Η θεραπεία χρησιμοποιεί τυπικά φάρμακα κατά του HIV, γνωστά με τα αρχικά ART και τα συνδυάζει με ένα πειραματικό αντίσωμα, το οποίο περιλαμβάνεται σε υπάρχοντα φάρμακα για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. 

Με τις σωστές αναλογίες, το «κοκτέιλ» αυτό κατάφερε να εξαφανίσει τελείως κάθε ίχνος του SIV, γεγονός που ενθάρρυνε τις αμερικανικές αρχές να εγκρίνουν άμεσα την πιλοτική δοκιμή του (με την ονομασία vedolizumab) σε εθελοντές ασθενείς που έχουν μολυνθεί με HIV.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο και για τους ανθρώπους», αναφέρουν οι ερευνητές του ινστιτούτου ερευνών σε πρωτεύοντα της Λειψίας, που διεξήγαγαν τη δοκιμή στους πιθήκους, μιλώντας για θεραπεία ορόσημο στη μάχη κατά του AIDS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που καταπολεμούν αρκετά αποτελεσματικά τον ιό του HIV, η νέα θεραπεία δεν αναγκάζει το σώμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στον ιό, αλλά ενισχύει το ανοσοποιητικό μετά τη μόλυνση, βοηθώντας το να στοχεύσει τα λευκά αιμοσφαίρια που έχουν επηρεαστεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης