Επικίνδυνες βρεφικές τροφές, με ψηλά επίπεδα αρσενικού, στις ΗΠΑ

Επικίνδυνες βρεφικές τροφές, με ψηλά επίπεδα αρσενικού, στις ΗΠΑ

Ανάκληση προϊόντων και 80 αγωγές για βλάβες σε παιδιά με αυτισμό.

baby_large
Πάνω απο 80 αγωγές έχουν κατατεθεί εναντίον εταιρειών, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, το Φεβρουάριο, με την κατηγορία της ύπαρξης εξαιρετικά επικίνδυνων επιπέδων αρσενικού και άλλων δηλητηρίων στις παιδικές τροφές.

            Η έκθεση, που ζητήθηκε από ομοσπονδιακούς νομοθέτες από τον Νοέμβριο του 2019, εξέτασε τέσσερα τοξικά βαρέα μέταλλα: ανόργανο αρσενικό, μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα έχουν κηρύξει επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για τα μωρά και τα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στις νευροτοξικές επιδράσεις. Ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με την έκθεση.

            Μετά από αναφορές υψηλών επιπέδων τοξικών βαρέων μετάλλων στις παιδικές τροφές, η Υποεπιτροπή Οικονομικής και Πολιτικής των Καταναλωτών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ζήτησε εσωτερικά έγγραφα και αποτελέσματα δοκιμών από ορισμένους από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές βρεφικών τροφών στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών βιολογικών και συμβατικών προϊόντων. Το αρσενικό υπήρχε σε παιδικές τροφές από όλες τις εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Κογκρέσου για τον έλεγχο.

           Οι κατασκευαστές που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν το Beech-Nut, το Best Organic της Γης, το HappyBABY, το Happy Family Organics, το Gerber, το Parent's Choice, το Plum Organics και το Sprout Organic Foods.

           Τον Μάρτιο, οι ενάγοντες υπέβαλαν αίτημα για ενοποίηση των αξιώσεών τους εναντίον των κατασκευαστών βρεφικών τροφών ενώπιον δικαστή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, όπου εκκρεμεί η πλειονότητα των υποθέσεων.

            «Σε γενικό επίπεδο, αυτές οι ενέργειες είναι παρόμοιες. Όλοι οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι κατηγορούμενοι πούλησαν εν γνώσει τους παιδικές τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα χωρίς να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Δεν αμφισβητείται, ωστόσο, ότι κάθε εναγόμενος κατασκευάζει, εμπορεύεται και διανέμει τα δικά του παιδικά προϊόντα που υπόκεινται σε διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής, προμηθευτές και διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου», ανέφερε η δικαστική επιτροπή.

Κλείσιμο
              Μερικές από τις αγωγές περιλαμβάνουν ομάδες γονέων που υποστηρίζουν ότι οι τοξίνες που βρέθηκαν στην παιδική τροφή οδήγησαν στην ανάπτυξη διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD) στα παιδιά τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης