Η κρυφή ζωή των moderator του Facebook: Η βία, το ακραίο στρες, τα ναρκωτικά και το σεξ με συναδέλφους!

Οι καταπιεστικές συνθήκες εργασίας των συντονιστών που προσλαμβάνονται από συνεργάτες της δημοφιλούς πλατφόρμας απέχει «έτη φωτός» από τις συναρπαστικές δουλειές της Σίλικον Βάλεϊ

Τις τραυματικές εμπειρίες πολλών χαμηλόμισθων εργαζομένων του Facebook, που είναι επιφορτισμένοι να κρατούν τη βία, τη ρητορική μίσους και τη σεξουαλική χυδαιότητα μακριά από την πλατφόρμα, έφερε πρόσφατα στο προσκήνιο ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Verge.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 15.000 και πλέον ατόμων που εργάζονται ως συντονιστές του Facebook απασχολούνται από συνεργαζόμενες εταιρείες της πλατφόρμας, και οι συνθήκες εργασίας τους απέχουν «έτη φωτός» από το στερεότυπο της προσοδοφόρας και συναρπαστικής δουλειάς στη Σίλικον Βάλεϊ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Verge, οι συντονιστές του Facebook πληρώνονται από έναν εξωτερικό συνεργάτη 15 δολάρια την ώρα και εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο τηλεφωνικό κέντρο, παρά την πρώτη γραμμή μιας εταιρείας αξίας 500 δισ. δολαρίων!

Κάνουν μικρά, αυστηρά προκαθορισμένα διαλείμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές σε μικροσκοπικές τουαλέτες. Οι καταπιεστικοί κανόνες για την ταχύτητα της εργασίας και την επίτευξη «της βέλτιστης δυνατής απόδοσης» εμποδίζουν τους εργαζόμενους να αφιερώνουν παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα σε κάθε εξεταζόμενο λογαριασμό.

Έτσι διαχειρίζονται εκατοντάδες σελίδες καθημερινά, παρόλο που το περιθώριο λάθους είναι πολύ μικρό, και εάν το ξεπεράσουν απειλούνται με απόλυση.

Επιπλέον, για «λόγους ασφαλείας», όχι μόνο απαγορεύεται να φέρνουν το κινητό τους στο γραφείο τους, αλλά δεν μπορούν καν να κουβαλάνε στην τσέπη τους χαρτιά ή... τσίχλες, αφού περιλαμβάνονται στη λίστα με τα απαγορευμένα αντικείμενα.

face-2


Αρκετοί moderators αποκάλυψαν επίσης στο Verge ότι εμφανίζουν συμπτώματα τύπου PTSD (διαταραχής μετατραυματικού στρες) λόγω της φύσης της δουλειάς τους, που περιλαμβάνει την παρακολούθηση εξαιρετικά βίαιων ή σεξουαλικών βίντεο και φωτογραφιών, προκειμένου να αποφανθούν αν αφαιρέθηκαν σωστά από τη σελίδα.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτό το ακραίο στρες οι εργαζόμενοι ποικίλλει. Κάποιοι ομολόγησαν ότι ανταλλάζουν νοσηρά ανέκδοτα για την αυτοκτονία και «μαστουρώνουν» στα διαλείμματα, ενώ άλλοι παραδέχτηκαν ότι έχουν καν σεξ στο χώρο εργασίας τους, σε απομονωμένες γωνιές ή σε κάποια σκάλα.

Όπως εξηγούν, η μυστικότητα που τους επιβάλλει το συμβόλαιό τους έχει ως αποτέλεσμα να σφυρηλατούν ασυνήθιστα στενούς δεσμούς με τους συναδέλφους τους: «Αν δεν σου επιτρέπεται να μιλάς με τους φίλους ή την οικογένειά σου για τη δουλειά σου, αυτό δημιουργεί κάποια απόσταση. Νιώθεις πιο κοντά στους συνεργάτες σου. Μπορεί να μοιάζει με συναισθηματικό δέσιμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά μια τραυματική εμπειρία που σας ενώνει».

Άλλοι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι, διαβάζοντας καθημερινά εκατοντάδες αναρτήσεις για θεωρίες συνωμοσίας στην πλατφόρμα, έχουν αρχίσει να επηρεάζονται. Έτσι καταλήγουν να πιστεύουν σε πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έβρισκαν παράλογα ή ηθικά απαράδεκτα. Για παράδειγμα, ένας συντονιστής είπε στους ρεπόρτερ του Verge ότι πλέον δεν πιστεύει ότι «η 11η Σεπτεμβρίου ήταν τρομοκρατική επίθεση». Ένας άλλος έχει ενστερνιστεί για τα καλά την ιδέα ότι η Γη είναι επίπεδη, ενώ ένας τρίτος «έχει αρχίσει να αμφισβητεί ορισμένες πτυχές του Ολοκαυτώματος».

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες του Facebook επιτρέπουν στους moderator να κάνουν δύο «διαλείμματα ευεξίας» διάρκειας εννέα λεπτών κάθε μέρα, προκειμένου να απομακρυνθούν λίγο από τον υπολογιστή τους. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν κάποιοι εργαζόμενοι, σε αυτά τα διαλείμματα τους επιβάλλεται να μένουν σε έναν συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να κάνουν τίποτα, και δεν μπορούν καν να πάνε στην τουαλέτα - ακόμα κι αν δεν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν στο επίσημό τους διάλειμμα.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, το Facebook δήλωσε ότι οι συμβάσεις με τους εξωτερικούς συνεργάτες του «εξασφαλίζουν ρητά καλές εγκαταστάσεις, διαλείμματα ευεξίας για τους εργαζόμενους και ψυχολογική υποστήριξη» και εξήγησε γιατί χρειάζεται τη βοήθεια των εξωτερικών συνεργατών ώστε να μπορεί να διευρύνει ταχέως την ομάδα των moderators του.

Ο Τζάστιν Οσόφσκι, αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Facebook, δήλωσε: «Αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικές επειδή μας επιτρέπουν να συνεργαζόμαστε με εδραιωμένες εταιρείες που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία σε αυτό το είδος εργασίας και μπορούν προσφέρουν ταχύτατη γλωσσική υποστήριξη. Μπορούν να διαχειρίζονται με άνεση ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό και να αναφέρουν με αποδοτικό τρόπο τυχόν προβλήματα ή κινδύνους. Επίσης έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές μας και να συντονίζονται με τις ανάγκες της κοινότητας και των προϊόντων μας, που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου».

Ο Οσόφσκι επισήμανε επίσης ότι η εταιρεία ενθάρρύνει τους «υπαλλήλους συνεργατών» της να εκφράζουν τυχόν ανησυχίες τους στις ομάδες HR των εργοδοτών τους ή να καλούν την ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών που έχει δημιουργήσει το Facebook για ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Δείτε βίντεο: Facebook: Η βία, το ακραίο στρες, τα ναρκωτικά και το σεξ με συναδέλφους!
Facebook: Η βία, το ακραίο στρες, τα ναρκωτικά και το σεξ με συναδέλφους!

ΣΧΟΛΙΑ (67)

Αντισυριζαία

Οι moderators του fb είναι νεοταξίτικα τσουλάκια πληρωμένα από τον soros που κυνηγούν στοχευμένα. Πολιτικές πατριωτικές αναρτήσεις είναι αυτές που μπλοκάρονται. Ούτε τα ξεκοιλιασματα του isis ούτε οι ανώμαλοι πειράζονται από αυτά τα αληταριά. Στο fb αλωνίζεις ελεύθερα εάν είσαι ή χαζοχαρούμενη καλημερατζού ή Ταλιμπάν ισλαμιστής.

Anonymous

Παλι ψεματα λετε ;.....

ΑΝΕΡΓΟΣ

πώς μπορεί κάποιος να δουλέψει σε αυτή τη θέση; με ενδιαφέρει. Εχω ψαξει facebook content moderator, διαχειριστής περιεχομένου αλλά δε μου βγάζει τίποτα.????

Κλειστε το επιτελους

Ποτε θα ΚΛΕΙΣΕI αυτο το ρημαδι to Facebook ολα ανωμαλοι, προστυχες παιδεραστες και ολα τα κατακαθια του κοσμου μπαινουν εκει μεσα

Κλειστο επιτελους

Ποτε θα το κλεισεις εσυ και μερικοι σαν και εσενα, μπας και γλυτωση ο πλανητης απο την μποχα σας.

@

Ενώ εσείς οι ψυχικά διαταραγμένοι που μαζεύεστε ρε φίλε;

Tsopanis

120 δολάρια την ημέρα x 22 ημέρες 2640 $ τον μήνα για να κάνουν κάτι που η Σούλα από το Χαλάνδρι που περνάει καθημερινά 10 ώρες στο fb το κάνει τζάμπα . Not bad

Μάλλον δεν εχεις δει ποτέ πως δουλεύουν οι συγκεκριμένοι mods

Αν η Σουλα μπορεί να αντέξει τα ξεκοιλιασματα ,τους αποκεφαλισμους ,και την κακοποίηση ανηλίκων που βλεπουν σε καθημερινή βαση οι moderators του φβ ,τοτε ας πάει . Ο μισθός ταιριάζει απόλυτα ,δεδομένων των ωρών ψυχανάλυσης που χρειάζονται πολλοί απο τους εργαζόμενους

Δημήτρης

Επειδή όλα αυτά φαντάζουν μακρινά και δεν μας αγγίζουν, να ενημερώσω ότι υπάρχει τέτοια εταιρεία στην Ελλάδα... Με χιλιάδες υπαλλήλους με αυτές τις συνθήκες που περιγράφει το άρθρο.... Και ναι τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα....

YYZ

Μόνο μία; Οι περισσότερες έτσι είναι και πληρώνουν "μισθό" 380€ μεικτά.

koroidaa

ακομα υπαρχει fb???

katerina

ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ! ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑ... ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕΣΑ...

lily

Η πλάκα με όλο αυτό είναι ότι στα δικά μας αυτιά ακούγεται αστείο. Οταν εδώ οι συνθηκες εργασιας είναι χειρότερες και πιο κακοπληρωμένες. Εδώ γκαρσόνι δουλεύεις και δεν σου επιτρέπουν να μιλήσεις στο τηλ., πωλήτρια και δεν σου επιτρέπουν να καθήσεις σε καρέκλα στο ωράριο σου, σε SM και αν θελήσεις να πιείς νερό πρέπει να το αγοράσεις...... και απο συμπεριφορά πρς τους εργαζόμενους πάλι τι να πω..... Και στο τελος αν θέλουν σε πληρώνουν....

TE

Πόσο αληθινά τα όσα αναφέρεις...

Oti leei

Βέβαια μιλάει για τις συνθήκες εργασίας ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ του Facebook, ΟΧΙ για το ίδιο το Facebook. Αλλά έχετε δίκιο ότι σε αρκετές εταιρείες τεχνολογίας οι συνθήκες εργασίας είναι απίστευτες - βέβαια απίστευτες είναι και οι ώρες εργασίας επίσης, να τα λέμε όλα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bb_king

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Αμερικανό μπλουζ κιθαρίστα και τραγουδοποιό  - Διαβάστε για τη ζωή του και ακούστε τραγούδια του  - Με ένα βίντεο - doodle, η Google τιμά σήμερα τον διασημότερο εκπρόσωπο των μπλουζ B.B. King 

google__1_

Γαλλία και Google συμφώνησαν στο ποσό για να κλείσει η έρευνα περί φοροδιαφυγής που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια – Ο συμβιβασμός ανοίγει τον δρόμο και για άλλες εταιρείες, υποστηρίζει η γαλλική πλευρά

facebook_sxolia

Πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι του ανδρικού φύλου που προσπάθησαν να γνωρισθούν με τη γυναίκα που απαθανατίζεται σε πίνακα του 19ου αιώνα, όπου παριστάνεται το γυμνό μοντέλο του μετά το μπάνιο - Ο πίνακας είχε αναρτηθεί αρχικά στη σελίδα του Facebook για την τέχνη World Paintings και κατόπιν έγινε viral

6