Το «ποδαρικό»

podariko01

Στον απόηχο της Πρωτοχρονιάς θα μας απασχολήσει σήμερα μια από τις πιο διαδεδομένες προλήψεις του λαού μας: Το Ποδαρικό...

«Όλες οι άλλες προλήψεις και δεισιδαιμονίες που ακολουθούν σαν μακρυά ουρά δια μέσου των ετών τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς είνε μηδέν μπροστά στο «ποδαρικό»! Αυτό κατέχει την πρωτεύουσανθέσιν εις την θρησκείαν του προληπτικού.

Όλο το χρόνο έχει το καρδιοχτύπι μήπως του κάνει κανείς γρουσούζης «ποδαρικό» την Πρωτοχρονιά. Κι’ όταν πια ζυγώνουν οι μέρες ανησυχεί ολόκληρος η οικογένεια:
podariko02

-Πρόσεξε Μαρία, ποιος θα μας κάνη ποδαρικό!

-Το νου σου Μαρία!

-Τα μάτια σου δεκατέσσερα!

Από το πρωί της παραμονής εφιστάται η προσοχή της υπηρετρίας. Και αρχίζει το «αναμνηστικόν» να δίδηπολυτίμους πληροφορίας:

-Ο γαλατάς είνε πολύ γρουσούζης. Πέρυσι μπήκε πρώτος στο σπίτι και μας πήγαν όλα τύφλα και μούντζα!

-Αμ’ ο καρβουνιάρης πρόπερσι; Φοβερό πράμμα!

-Μωρ’ καλά λες! Πρόπερσι δεν ήτανε που έκανε την κατάχρηση ο Νίκος και τον διώξανε απ’ την Τράπεζα;

-Πρόπερσι, πρόπερσι!

-Το νου σου Μαρία τον καρβουνιάρη!

-Και το γαλατά!... Θυμόσαστε πέρυσι που χάναμε όλο το χρόνο στις κούρσες;

-Ναι, ναι, και το γαλατά Μαρία !... Μην τον αφήσης να μπη γιατί καήκαμε! Κλείστου την πόρτα στα μούτρα!

Οι εντολές δίδονται λεπτομερώς και σοβαρώτατα. Η οικογένεια πιστεύει ακραδάντως ότι η αιτία που εδιώχτηκε από την Τράπεζα ο Νίκος, ο οποίος είχε κάνη κατάχρησι ήταν ο ατυχής καρβουνιάρης! Και ακόμη ότι έφταιγε ο αθωότατος πλανόδιος γαλατάς επειδή πέρυσι δεν εκέρδιζαν στις κούρσες!
podariko03

Ξέρω μια κυρία που εχώρισε με τον άντρα της διότι συνελήφθη επ’ αυτοφώρω απιστούσα. Το απέδωσε σ’ ένα φίλο του σπιτιού που της είχε κάνη ποδαρικό την Πρωτοχρονιά! Γνωρίζω επίσης άνθρωπον ο οποίος ανέβαλε όλες τις σοβαρές δουλειές του και μεταξύ αυτών και τον γάμον του για έναν ολόκληρο χρόνο επειδή του έκανε ποδαρικό κάποιος γνωστός του θεωρούμενος «γρουσούζης».

Ξέρω ακόμη άλλον ο οποίος επερίμενε έξω από την πόρτα του σπιτιού του ολόκληρη νύχτα για να ξημερώση και να περάση κανένα παιδάκι να το μπάση μέσα, επειδή φοβότανε ότι ο εαυτός του είχε κακό ποδαρικό!

Ξέρω τέλος άλλον που έφερνε την ξαδέρφη του απ’ τηΘεσσαλονίκη κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς ειδικώς για να μπή πρώτη στο σπίτι μόλις αλλάξη ο χρόνος επειδή τη θεωρούσε «γουρλίδισσα»!

Ο προληπτικός είνε δυστυχής θνητός την Πρωτοχρονιά. Ακούει κουδουνι και πάει η ψυχή του στην Κούλουρη! Τρέμει ακόμη μήπως του χυθή λάδι, αλάτι ή μελάνη, μήπως δη μαύρη γάτα, ή μήπως δεν του πή «καλημέρα» και «χρόνια πολλά» ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήση.Καιείνε ικανός αν δή το πρωί της Πρωτοχρονιάς κανένα παπά να δέση κόμπο στο μαντήλι του!».

(«ΕΘΝΟΣ», 1939, «ΕΥ»)
Άλλη μια φορά ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
Διαβάστε κι άλλες ιστορίες για την Παλιά Αθήνα στην ιστοσελίδα www.paliaathina.com

ΣΧΟΛΙΑ (2)

η

παλιά καλή Αθήνα δεν υπάρχει πιά ρομαντικέ αθηναιογράφε μας. Κατελήφθη πλέρια απο βρωμιάρηδες του τέταρτου κόσμου.

κωστασ

ωραιες ιστοριες γραφεται παντα για την παλια αθηνα ωραια χρονιααααα τοτε !!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rentzaioi_art

Ανακρίσεις, συλλήψεις και δίκη για τη ληστεία της Πέτρας- Η φυγή των Ρεντζαίων στο εξωτερικό - Η περιπετειώδης σύλληψή τους στη Βουλγαρία- Η δίκη και η εκτέλεσή τους- Ήταν οι Ρεντζαίοι οι δολοφόνοι του στρατηγού Τελίνι;

st-0

Πώς «βγήκαν» στην παρανομία – Οι εγκληματικές τους ενέργειες – Η αμνήστευσή τους – Η ληστεία της Πέτρας – Η φυγή τους στο εξωτερικό  – Η σύλληψή τους και η δίκη τους – Η καταδίκη τους σε θάνατο και η εκτέλεσή τους – Ποιος ήταν ο ρόλος των Ρεντζαίων στη δολοφονία Τελίνι (1923)

6
gym_40xronia_art

«Φαντάζομαι ότι όταν ο συγχωρεμένος ο Διογένης εζητούσε με το φανάρι τον άνθρωπον εις τας Αθήνας, θα ήτο καλοκαίρι, και μάλιστα καλοκαίρι σαν το εφετεινό.

nomikiii

Ο Κοσμήτορας Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας μιλά για το σεβασμό που χαίρει η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στον ελληνικό νομικό κόσμο

lesbos_chandrinos

Η μεταφορά των νέων Ελδυκάριων με το «Λέσβος» και η επιβίβαση σ' αυτό των παλιών - Η τουρκική εισβολή και η επιστροφή του «Λέσβος» στην Κύπρο - Ο βομβαρδισμός των τουρκικών θέσεων στην Πάφο - Η επάνοδος του «Λέσβος» στην Ελλάδα - Η σύγχυση των Τούρκων, η βύθιση πλοίων και η  κατάρριψη αεροπλάνων τους από τους ίδιους - Ο Λ. Χανδρινός στην Άγκυρα - Το περίεργο τροχαίο που τον άφησε παράλυτο

45
napoleon3

Ο Δικαίος Βαγιακάκος - Πώς έγινε η μετανάστευση των Μανιατών στην Κορσική - Ποια ήταν η σχέση του Ναπολέοντα με την Ελλάδα; - Τι γράφουν ο Δικαίος Βαγιακάκος και ο Νικόλαος Φαρδύς

63
slavoi_crete_art

Η απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες (961)- Ο Νικηφόρος Φωκάς- Αμυντικά και οχυρωματικά έργα στη μεγαλόνησο- Διοικητική οργάνωση- Τα 12 αρχοντόπουλα- Η Εκκλησία της Κρήτης κατά τη Β’ Βυζαντινή περίοδο- Έφτασαν οι Σλάβοι στην Κρήτη ως τα χρόνια της ενετοκρατίας;

32