Σοφία Κοκοσαλάκη: Η «Κοκό» της υψηλής ραπτικής αγα πάει την πατρίδα της και από μακριά

Σοφία Κοκοσαλάκη: Η «Κοκό» της υψηλής ραπτικής αγα πάει την πατρίδα της και από μακριά

Η σπουδαία και διεθνώς αναγνωρισμένη σχεδιάστρια μόδας μιλά για τις χολιγουντιανές σταρ που ντύνει, τον σκληρό χώρο της μόδας, αλλά και τη μητρότητα. Πηγή έμπνευσής της και μόνιμο σημείο αναφοράς στη δουλειά της η Ελλάδα - της οποίας είναι, άτυπα αλλά ουσιαστικά, πρέσβειρα σε όλο τον κόσμο

Σοφία Κοκοσαλάκη: Η «Κοκό» της υψηλής ραπτικής αγα πάει την πατρίδα της και από μακριά
Είναι ευγενική, απλή, ντροπαλή και απίστευτα προσγειωμένη. Η Σοφία Κοκοσαλάκη είναι σχεδιάστρια ρούχων υψηλής ραπτικής και έχει καταφέρει να εδραιωθεί στον διεθνή χώρο της μόδας, ενώ τα ρούχα της ξεχωρίζουν για τη χειροποίητη φινέτσα και το εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα στυλ τους. Η Κοκοσαλάκη ντύνει σταρ του Χόλιγουντ όπως οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Κριστίνα Ρίτσι, Κέιτ Χάντσον, Νταϊάν Κρούγκερ, Κάμερον Ντίαζ και πολλές άλλες, ενώ έχει αποκτήσει φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο. Είναι μια από τις Ελληνίδες της οποίας η υπογραφή είναι συνώνυμο της επιτυχίας - και σοβαρός λόγος για να μας κάνει εθνικά υπερήφανους.

- Πριν από λίγες εβδομάδες, με αφορμή τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ που για πρώτη φορά γιορτάστηκαν στην Ελλάδα, η βρετανική πρεσβεία τίμησε ανθρώπους που διαπρέπουν στην Αγγλία όπως εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτή την τιμητική αναγνώριση;
Ηταν μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση διότι αναγνωρίστηκε κατά κάποιον τρόπο η προσφορά μου σε δύο κουλτούρες, σε δύο χώρες. Τόσα χρόνια τώρα προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου να συμφιλιώσω και να εκσυγχρονίσω δύο διαφορετικές και ακραίες αισθητικές προσεγγίσεις, την κλασική και την παραδοσιακή ελληνική, έναντι του βρετανικού street culture που βασιλεύει στο Λονδίνο. Εκτός των άλλων, ήταν μια ωραία βραδιά την οποία οργάνωσε ένας πολύ κοινωνικός και ευφυής πρέσβης, ο Τζον Κίτμερ, ο οποίος μιλά άπταιστα ελληνικά.
Κλείσιμο



- Ετοιμάζετε κάτι καινούριο αυτό τον καιρό; Μόλις μου ανατέθηκε μέσω διαγωνισμού ο σχεδιασμός των καινούριων στολών του προσωπικού της Aegean, μια πολύ απαιτητική δουλειά, η οποία όμως, θεωρώ, προσθέτει κύρος στο όνομά μου. Φυσικά αυτό ισχύει λόγω και της πολύ καλής εικόνας της Aegean, καθώς την επιλέγουν οι περισσότεροι τουρίστες όταν επισκέπτονται τη χώρα μας το καλοκαίρι. Για κάποιον λόγο από μικρή είχα εμμονή και ονειρευόμουν κάποια στιγμή να σχεδιάσω στολές για μια αεροπορική εταιρεία. Ισως γιατί τότε το να ταξιδεύεις με αεροπλάνο ήταν σπάνιο και γινόταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Θυμάμαι ότι ο κόσμος ντυνόταν καλά για να ταξιδέψει, ενώ οι αεροσυνοδοί είχαν την αίγλη των σημερινών μοντέλων.

- Πώς πηγαίνει ο οίκος μόδας σας στο Λονδίνο; Πέρασα μια περίεργη περίοδο όταν έφυγε ο Ιταλός επενδυτής, αλλά κατάφερα και εξαγόρασα το όνομά μου και τώρα σιγά-σιγά επανερχόμαστε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς. Αυτή η περίοδος όμως μας έκανε καλό. Επικεντρώθηκα στα ρούχα μου και γίναμε πιο ευέλικτοι ως επιχείρηση.

- Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας για την τελευταία σας συλλογή; Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζω μια πολύ μεγάλη και εκτενή συλλογή ανά έτος. Ακολούθησα λίγο το παράδειγμα του μεγάλου σχεδιαστή Alaia, ο οποίος βγάζει συλλογή όποτε είναι έτοιμος και τη δείχνει σε όποιους επιλέγει εκείνος. Φυσικά, επ’ ουδενί δεν λέω ότι είμαστε το ίδιο με τον Αlaia. Στην αρχή ανησύχησα μήπως αυτή η μέθοδος είναι πολύ επικίνδυνη, αλλά εξεπλάγην ευχάριστα όταν ανακάλυψα ότι, εάν έχεις πιστούς αγοραστές, η τακτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει τέλεια. Και, όντως, καλώ το κοινό μου όταν εγώ είμαι έτοιμη. Βοηθά, βεβαίως, ότι τα ρούχα δεν είναι trendy αλλά διαχρονικά. Επίσης, πολλά είναι σχεδόν υψηλής ραπτικής και δεν αγοράζονται μόνο για μία σεζόν. Οσον αφορά στην έμπνευσή μου, είναι αδύνατο να προσδιορίσω την αφετηρία. Πολλές φορές απλώς χρησιμοποιώ τα χέρια μου και αυτά με οδηγούν.



- Εχετε δώσει σημαντικό μέρος της προσοχής σας και στα νυφικά. Ποια είναι η ιδιαιτερότητά τους και ποια η πηγή έμπνευσής σας; Πάντα ήθελα να κάνω υψηλή ραπτική, αλλά αυτό είναι τελείως άτοπο στην εποχή μας. Ωστόσο, τα νυφικά έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα και μπορώ να προσθέσω σε αυτά περισσότερη τέχνη και εργασία - υπάρχει λόγος, εφόσον υπάρχει και η γυναίκα που θα τα φορέσει. Γενικά όμως τα νυφικά μου δεν είναι πολυφορεμένα ή τυποποιημένα. Απευθύνομαι σε κοπέλες που έχουν σύγχρονη αισθητική άποψη και δεν θέλουν να φορέσουν τις γνωστές γαμήλιες «τούρτες». Χαίρομαι που υπάρχουν αρκετές που δεν έχουν την παλιά νοοτροπία.

- Ποιες επώνυμες σταρ έχετε ντύσει και ποιες είναι οι αγαπημένες σας;
Τις περισσότερες νομίζω - νέες και μεγαλύτερες γυναίκες. Αγαπημένες μου είναι η Ρέιτσελ Βάις, η Τίλντα Σουίντον και η Νταϊάν Κρούγκερ.

- Ποια σας έχει δυσκολέψει; Δεν με έχει δυσκολέψει καμία. Αν το ρούχο είναι σωστά φτιαγμένο και τους ταιριάζει, τότε είναι όλες χαρούμενες.

- Γιατί δεν βρίσκουμε ρούχα σας στην Ελλάδα;Συνεργάζομαι με το «My wedding shop» στο Κολωνάκι, το οποίο έχει και prêt-à-porter φορέματά μου. Η αλήθεια είναι ότι είχα κάποιες αρνητικές εμπειρίες στην ελληνική αγορά, όσον αφορά στις πληρωμές. Σίγουρα ήταν λόγω της κρίσης και από τότε δεν το έχω επιδιώξει καθόλου να επεκταθούμε σε κάποια άλλα καταστήματα. Αλλωστε, με την κυριαρχία του Internet και τη συνεργασία μου στο net-à-porter καλύπτεται και η ελληνική αγορά.

- Πείτε μας μερικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα για να είναι καλοντυμένη. Θα αναφέρω ορισμένες γενικές αρχές που φέρνουν πάντα αποτελέσματα. Μια γυναίκα πρέπει να έχει στην γκαρνταρόμπα της ένα ωραίο λευκό πουκάμισο, ένα μαύρο πλεκτό, ένα κλασικό παντελόνι, σωστά παπούτσια και, πάνω από όλα, καθαρά. Εννοείται ότι αυτά δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά ακριβά. Οταν ήμουν μικρή και δεν είχα χρήματα, κάποια από όσα προανέφερα τα έπαιρνα από την ντουλάπα του πατέρα μου, ο οποίος -σημειωτέον- δεν παραπονέθηκε ποτέ. Μια καλή αρχή είναι οι γυναίκες να αποφεύγουν τα πολύχρωμα ζέρσεϊ, τις μπλούζες με πέτρες, στρας, κρόσσια κ.λπ. που για κάποιον λόγο έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά.

- Θεωρείτε κορύφωση στην καριέρα σας την επιλογή να σχεδιάσετε εσείς τα ρούχα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004; Μετά τη συμμετοχή σας σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός -και ίσως έναν στόχο ζωής- δεν είπατε «και τι θα κάνω μετά;»; Οχι, καμία σχέση. Αντίθετα, ήθελα να κάνω ακόμα περισσότερα. Δούλεψα με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους που αισθανόμουν συνέχεια ότι πρέπει να κάνω κι άλλα, πιο μεγάλα πράγματα.

- Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζετε καριέρα και μητρότητα, ιδιαίτερα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό επάγγελμα όπως αυτό της μόδας; Υπάρχουν δύσκολες μέρες αλλά οι περισσότερες είναι βατές. Δεν έχω γυναίκα να προσέχει το παιδί μου γιατί μου αρέσει να το μεγαλώνω εγώ. Απλά, είμαι έτοιμη για δράση όταν κοιμάται. Εννοείται ότι ο πατέρας του είναι πολύ ενεργός, αλλιώς δεν θα τα έβγαζα πέρα.

- Πόσο δυσκόλεψε τις επαγγελματικές σας προτεραιότητες η γέννηση της κόρη σας, Στέλλας; Στην αρχή αφιέρωσα σχεδόν όλο τον χρόνο μου στη κόρη μου και έτσι η δουλειά μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Αλλά σιγά-σιγά, ύστερα από μερικούς μήνες, επανήλθα.

- Ποια είναι η συμβουλή σας στους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη μόδα; Στην αρχή είναι απαραίτητο να ρισκάρουν πολύ, αλλά στη συνέχεια πρέπει να εξασφαλίσουν τη μακροβιότητά τους στον χώρο. Επίσης, όση πίεση κι αν υπάρχει για το φαίνεσθαι, δεν πρέπει να παρασύρεται κάποιος και να σπαταλιέται.

- Αλήθεια, υπήρξε κάποια στιγμή που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε; Οχι, γιατί είναι η φύση μου τέτοια που να προσπαθώ πάντα να λύνω προβλήματα. Εξάλλου, δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο, επειδή γνωρίζω ότι έχω να δώσω κάτι που δεν υπάρχει αλλού στην αγορά. Ακόμα, γιατί κανείς ποτέ δεν βρήκε ολόισιο μονοπάτι στην πορεία του.



- Πώς βλέπουν οι Αγγλοι την κρίση στην Ελλάδα; Εχετε αισθανθεί έστω λίγο μειονεκτικά για όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται για τους Ελληνες και τη χώρα μας; Δεν νομίζω ότι γράφουν τόσα πολλά αρνητικά τελευταία και ο λόγος είναι ότι έχει αρχίσει να χτυπάει η οικονομική κρίση και το Λονδίνο και έχουν αρχίσει να φοβούνται. Τα επιτόκια είναι τα πιο χαμηλά που υπήρξαν ποτέ, στην προσπάθειά τους να τονώσουν την εδώ αγορά. Το μόνο που μας καταλογίζουν είναι ότι είμαστε απαράδεκτοι φοροφυγάδες, στο οποίο μάλλον έχουν δίκιο.

- Κάνατε τα όνειρά σας πραγματικότητα; Ναι, νομίζω ότι αρκετά από τα σημαντικά μου όνειρα έγιναν πραγματικότητα. Υπάρχουν και μερικά άλλα στη λίστα μου που δεν τα έχω δρομολογήσει ακόμα. Θα ήθελα π.χ. να κάνω ταινίες. Φυσικά το ότι έχω ένα παιδί είναι το πιο σημαντικό για μένα. Μια μέρα είχα ένα δυσοίωνο όραμα ότι, αν συνεχίσω να είμαι τόσο εργασιομανής και ταγμένη στην καριέρα μου, θα βρεθώ γύρω στα 80 μου να αναπολώ παλιές δόξες μου, με πολλά editorial μόδας, φωτογραφίες, ρούχα, μόνη μου σε ένα δωμάτιο. Χωρίς απόγoνο. Αυτό δεν μου άρεσε και έλαβα τα μέτρα μου.

- Σας λείπει η Ελλάδα; Σκοπεύετε κάποια στιγμή να γυρίσετε μόνιμα εδώ; Καμιά φορά πολύ, αλλά όταν ακούσω τον όρο «δημόσιες υπηρεσίες», συνέρχομαι. Το έζησα πολύ στα 20 μου και αυτό ήταν απαράδεκτο. Στο Λονδίνο δεν έχω σταθεί ποτέ σε ουρά για να πάρω κάποιο χαρτί ή να πληρώσω κάτι. Ολα γίνονται μέσω τηλεφώνου ή Ιντερνετ και νομίζω ότι βοηθάει πολύ στην ποιότητα ζωής μας εδώ. Εστω και χωρίς πολύ ήλιο.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης