Λύσανδρος Παπαθεοδώρου: Οι νύχτες του «Au Revoir» και οι επώνυμοι πελάτες από τη Βέμπο μέχρι τον Σινάτρα

Λύσανδρος Παπαθεοδώρου: Οι νύχτες του «Au Revoir» και οι επώνυμοι πελάτες από τη Βέμπο μέχρι τον Σινάτρα

Η ψυχή του μυθικού μπαρ της Πατησίων, απ' όπου πέρασαν όλοι, «έφυγε», βάζοντας τέλος εποχής σε νύχτες που αργούσαν να ξημερώσουν

papatheodoroy_aurevoir_arthro
Ήταν ένα ζεστό βράδυ του Μαϊου το 1962, λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν ένα αυτοκίνητο στάθμευσε έξω από το νούμερο 136 της Πατησίων, όπου ήταν αναμμένη η νέον ταμπέλα του «Au Revoir».

Από μέσα βγήκε ο Φρανκ Σινάτρα, πιθανότατα μαζί με τον Θόδωρο Κρίτα που τον είχε φέρει στην Ελλάδα για τις δύο συναυλίες του στο Ηρώδειο και οι δύο σωματοφύλακες του τραγουδιστή.

Ο Λύσανδρος Παπαθεοδώρου τον υποδέχτηκε στο μπαρ που έγραψε την δική του πολύ ξεχωριστή ιστορία στη νύχτα της Αθήνας και «Η φωνή» όπως τον αποκαλούσαν κάθισε σε ένα τραπεζάκι που έβλεπε στην Πατησίων. Στον Σινάτρα άρεσε η ατμόσφαιρα του «Au Revoir» με τον χαμηλό φωτισμό και εναρμονίστηκε γρήγορα με το περιβάλλον, πίνοντας το δικό του Jack Daniels, από μπουκάλι που έγραφε το όνομα του.

Χρόνια αργότερα ο Λύσανδρος είπε μεταξύ άλλων για τον μύθο σε συνέντευξή του στην Lifo: «Κάθισε περίπου τρία τέταρτα. Ήταν μαζί με ο συνοδός του και δύο φουσκωτοί, στο διπλανό όμως τραπέζι. Αυτός τα έπινε μόνος του. Άφησε βεβαίως ένα πλουσιοπάροχο πουρμπουάρ, ακριβώς όπως θα άρμοζε σε έναν Σινάτρα».

Η φυγή του, έχοντας ζήσει μια ολόκληρη ζωή σχεδόν πίσω από την μπάρα του θρυλικού μπαρ, του πιο παλιού στην Αθήνα, σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου που διήρκησε πάνω από μισό αιώνα.

Με μια ανάρτηση έντεκα λέξεων η επίσημη σελίδα του «Au Revoir» αποχαιρέτησε τον κύριο Λύσανδρο: «Το Au Revoir απόψε θα μείνει κλειστό. Καλό ταξίδι στο φως».

Κλείσιμο
Τρία χρόνια πριν είχε φύγει και αδερφός του Θόδωρος, ο άνθρωπος που έπεισε τον μεγάλο αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο να σχεδιάσει το μπαρ από όπου πέρασαν όλοι.

Ο κύριος Λύσανδρος είχε αποτραβηχτεί πλέον από το μαγαζί ή το «σπίτι» του όπως έλεγαν οι φίλοι του, που τιμούσαν και τιμούν ακόμη αυτό τον χώρο, που αν οι τοίχοι του μπορούσαν να μιλήσουν, θα χρειαζόταν ένας τόμος για τις ιστορίες που έχουν λάβει χώρα εκεί.

49651357_240227556861842_960857066818621431_n


Μια ζωή δουλειά

Παιδί μιας αγροτικής οικογένειας από τον Ανθώνα Πηνείας, ένα χωριό του νομού Ηλείας, ο Λύσανδρος που γεννήθηκε το 1938 μεγάλωνε με πολλές στερήσεις, τόσο αυτός όσο και τα εννιά αδέρφια του.

Ο πατέρας του όπως δήλωσε χρόνια μετά ήθελε να «μεγαλώσει» την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η μάνα του να γεννήσει έντεκα παιδιά, από τα οποία χάθηκαν πολύ μικρά τα δύο.

Πίσω έμειναν εννιά και μόλις ο Λύσανδρος μπήκε στην εφηβεία, έφυγε για την Αθήνα, να βρει τον αδερφό του Θόδωρο και να στριμώξει τα όποια όνειρα του σε ένα μικρό δωμάτιο που μόλις τους χώραγε.

Ξεκινάει να κάνει δουλειές του ποδαριού σε καφενείο αρχικά, σε ένα μπακάλικο στη συνέχεια και μετά σε συνεργείο αυτοκινήτων, όπως και ο αδερφός του, μέχρι την στιγμή που ο τελευταίος γνωρίζει στο «Ξενία» των Δελφών τον Αριστομένη Προβελέγγιο.

Αποκτά μια φιλική σχέση μαζί του και όταν του εξομολογείται τον διακαή του πόθο να στήσει ένα μπαρ στην Πατησίων, ο επιφανής αρχιτέκτονας του υπόσχεται να τον βοηθήσει.

Στις 10 Μαρτίου του 1958 ανάβει για πρώτη φορά η νέον ταμπέλα του «Au Revoir» στη στάση «Κεφαλληνίας» και έκτοτε έσβησε μόνο δύο φορές, με εξαίρεση την πανδημία. Την πρώτη, όταν πέθανε ο Θόδωρος και σήμερα το βράδυ, που θα παραμείνει κλειστό τιμώντας τον κύριο Λύσανδρο, που είχε αποτραβηχτεί πια στο Πόρτο Ράφτη, τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι να γίνει αυτό, γνώρισε και σέρβιρε δεκάδες επώνυμους και ανώνυμους πελάτες, πάντα με ευγένεια και χωρίς ποτέ να δεχτεί καυγάδες και φασαρίες. Τα μάτια του είδαν πολλά, αλλά το στόμα του παρέμενε ερμητικά κλειστό για τα τεκταινόμενα στο πατάρι ή στην σάλα του «Au Revoir» με πρωταγωνιστές διάσημους ηθοποιούς, συγγραφείς και δημοσιογράφους.

Η Μάρω Κοντού, ο Κώστας Χατζηχρήστος, η Σοφία Βέμπο, ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν κάποιοι από τους επώνυμους πελάτες του.

50154932_636689720109064_2055067956254690711_n


Ξανά και ξανά!

Η άποψη του κυρίου Λύσανδρου για τον καλό μπάρμαν ήταν η εξής, όπως την είχε πει σε μία απο τις τελευταίες συνεντεύξεις του: «Ένας καλός μπάρμαν, οφείλει να ακούει, να κάνει παρέα στον μοναχικό πελάτη, σε αυτόν που τον απασχολεί κάτι. Φεύγοντας όμως ο πελάτης, ο μπάρμαν δεν άκουσε ούτε είδε τίποτε. Τα έχει ξεχάσει όλα, αλλιώς δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά».

Όλοι οι σταθεροί πελάτες πήγαιναν ξανά και ξανά σε αυτό το μυσταγωγικό μπαρ, εκεί όπου τα δύο αδέρφια φρόντιζαν όλα να κυλούν ομαλά. Όποιος πήγαινε να... ξεφύγει, έβλεπε ευγενικά την πόρτα της εξόδου με την φράση «δεν κάνει για σας ο χώρος».

Το «Au Revoir» δούλευε από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί, αφού κάποιοι πελάτες έμεναν για να δουν την ανατολή του ηλίου από την Πάρνηθα, πίνοντας το τελευταίο ποτό. Ήταν τόση η δουλειά, που ακόμη και το καλοκαίρι δεν έκλεινε ούτε μια μέρα, ενώ τα δύο αδέρφια ήταν πάντα εκεί μέχρι την στιγμή που ο χρόνος τους υπενθύμισε ότι τίποτε δεν κρατάει για πάντα.

Ο Θόδωρος έφυγε πρώτος και ο Λύσανδρος τα τελευταία χρόνια είχε δώσει την σκυτάλη της διαδοχής στον γιο του, έχοντας αποτραβηχτεί στο Πόρτο Ράφτη.

Έφυγε αφήνοντας πίσω του την διαδρομή ενός μπαρ που συνεχίζει να υπάρχει πάνω από μισό αιώνα σε μια Αθήνα που δεν είναι πια η ίδια και σε μια Πατησίων που το μόνο πράγμα που έμεινε ίδιο, είναι η νέον ταμπέλα του «Au Revoir».

Αυτή που δεν θα ανάψει σήμερα το βράδυ.

Ειδήσεις σήμερα:

«Έφυγε» από τη ζωή ο Λύσανδρος Παπαθεοδώρου, ο «κύριος Λύσανδρος» του Au Revoir

Η Λευκορωσία στέλνει δυνάμεις στο πλευρό των Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κολωνός: Επίτροπος σε εκκλησία στον Λόφο Σκουζέ ο 53χρονος που εξέδιδε τη 12χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης