Euroleague, Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις Κάουνας 83-87: Ένας Καλάθης μόνο(ς) δεν φτάνει...

Euroleague, Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις Κάουνας 83-87: Ένας Καλάθης μόνο(ς) δεν φτάνει...

Οδυνηρή εντός έδρας ήττα για τους «πράσινους» στην παράταση (76-76 κανονικός αγώνας) από την Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που αποθεώθηκε από τους φίλους του «τριφυλλιού» - Τα περίμεναν όλα από τον Καλάθη οι γηπεδούχοι

calathes_zal
Λένε ότι οι παραδόσεις είναι για να... σπάνε. Και η Ζαλγκίρις φρόντισε να το επιβεβαίωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό και... μπασκετικό τρόπο. Σε μια έδρα όπου μετρούσε 12 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να φτάσει στη πρώτη της νίκη (87-83) στην... 13η επίσκεψή της στην Αθήνα.

Μια νίκη που είναι πέρα για πέρα δίκαιη! Ήταν καλύτερη από τον Παναθηναϊκό στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ήταν άριστα διαβασμένη, ενώ δεν πανικοβλήθηκε ούτε τις στιγμές που οι «πράσινοι» έμοιαζαν να ελέγχουν το ματς. Και μάλιστα σε μια «καυτή» ατμόσφαιρα όπου δύσκολα μπορεί μια ομάδα -και δη της εμπειρίας της Ζάλγκιρις- να επιστρέψει στο παιχνίδι. Κι όμως. Με στοχευμένες επιθέσεις, οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκαναν αυτό που έπρεπε στην παράταση και από τη στιγμή που βρέθηκαν στο +4 (84-80) δύο λεπτά πριν από το τέλος, δεν άφησαν την τεράστια ευκαιρία να πάει ανεκμεταλλευτη. Να σημειωθεί ότι ο Νικ Καλάθης αστόχησε όντας ανενόχλητος στην εκπνοή του αγώνα προκειμένου να χάριζε τη νίκη στον Παναθηναϊκό όπως είχε κάνει και πριν από έναν χρόνο.

Οι Ντέιβις (18π.), Ουόλκαπ (14π.) ήταν οι καλύτεροι της Ζάλγκιρις, η οποία πήρε κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ τα οποία και την βοήθησαν να φτάσει στην τελική επικράτηση.

Ο αγώνας

Η νευρικότητα του Καλάθη επηρέασε στο ξεκίνημα του αγώνα και την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να «κολλήσουν» στην άψογα στημένη ζώνη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους! Από τη στιγμή που τα ποσοστά ήταν τραγικά, η Ζάλγκιρις έβρισκε τον τρόπο να «χτίζει» διαφορά στο σκορ ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό του αγώνα. Κυρίως «χτυπώντας» την «ρακέτα» της ελληνικής ομάδας με Ντέιβις και Γιανκούνας, όπως έκανε η Μακάμπι, όπως έκανε η Μπάγερν, όπως έκανε και η Γκραν Κανάρια. Απέναντι στους Γερμανούς την... πάτησε, απέναντι στις άλλες δύο ομάδες κατάφερε να «καλύψει» την αδυναμία από την επίθεση. Όμως με τον Καλάθη να έχει «μηδέν» ασίστ στο δεκάλεπτο και 0/4 σουτ ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολα τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό.

Η Ζάλγκιρις είχε παρουσιαστεί άριστα διαβασμένη, την ώρα που οι «πράσινοι» είχαν 1/9 δίποντα και 2/6 τρίποντα σε ένα δεκάλεπτο. Λογικό και επόμενο να προηγείται η λιθουανική ομάδα με 13-20, μια διαφορά που αντί να μειωθεί από τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ ολοένα και έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις! Με ένα επιμέρους 17-7 η Ζάλγκιρις έστειλε τον δείκτη του σκορ στο -17 για τους γηπεδούχους (20-37) έχοντας 10/11 μέσα από το «ζωγραφιστό»! Μόνο και μόνο το σκορ αποτυπώνει τα όσα συνέβαιναν στο ΟΑΚΑ!

Οι Λιθουανοί είχαν «πνίξει» τον Παναθηναϊκό με την «ζώνη» και παρά την προσπάθεια να «ψαλιδίσει» την διαφορά στο τέλος (32-41 στο 19') έκλεισε το ημίχρονο με 10/29 εντός παιδιάς (6/15 δίποντα, 4/14 τρίποντα) και μόλις 9/15 βολές. Επιπλέον είχε μονοψήφιο αριθμό σε ριμπάουντ (9 έναντι 20 της Ζάλγκιρις) και ασίστ (8 έναντι 10). Οι Ντέιβις (9π., 4/5δίπ.), Ουάιτ (9π., 3/3δίπ.), Ουλάνοβας (7π.) είχαν κανει τη μεγαλύτερη ζημιά στο ημίχρονο, ενώ από τον Παναθηναϊκό ο Λάνγκφορντ (8π., 2/4δ., 1/1τρ., 1/2β.) αποτελούσε την πιο αξιόπιστη λύση στην επίθεση.

Κλείσιμο
Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μπει πιο δυνατά και πιο συγκεντρωμένα μετά την ανάπαυλα, αλλά ο Ουόλκαπ που πήρε τη σκυτάλη «σημάδεψε» τον Λάνγκφορντ στην άμυνα και έτσι κρατούσε το προβάδισμα για λογαριασμό της Ζάλγκιρις στους 11 πόντους (39-50). Βέβαια οι «πράσινοι» προσπαθούσαν να βγάλουν κάποιες καλές άμυνες κάτω από το καλάθι με πολλές βοήθειες, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο -6 (46-52 στο 26'). Ο Λάνγκφορντ μπορεί να είχε βρει τον... μπελά του στην άμυνα, αλλά στην επίθεση ήταν εκείνος που προσπαθούσε να ρίξει την διαφορά. Μάλιστα έφτασε και στο -4 (49-53 στο 28') αλλά δύο άστοχες επιθέσεις έδωσαν την ευκαιρία στη Ζάλγκιρις να κάνει ένα 5-0 και να προηγηθεί εκ νέου με 9 πόντους (49-58 στο 19') πριν από το τέλος της 3ης περιόδου (51-58).

Όπως ήταν αναμενόμενο στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί και έκανε την μεγάλη του αντεπίθεση! Αν και σε δύο περιπτώσεις που είχε μειώσει στον πόντο (57-58 στο 32' και 59-60 στο 33') αστόχησε για το προσπέρασμα, το έκανε το Ιωάννης Παπαπέτρου στο 36' με τρίποντο για το 66-64! Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο σκορ μετά το... 2-0 του Λάνγκφορντ στο ξεκίνημα του αγώνα. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς έχοντας προηγηθεί με 74-70 στο 1:20 πριν από το τέλος. Επίσης είχε το προβάδισμα με 76-74 αλλά οι Λιθουανοί με συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσια (76-76) στα 6'' πριν από το τέλος. Ο Καλάθης προσπάθησε να κάνει ό,τι και... πέρυσι, αλλά αυτή τη φορά το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο και το ματς πήγε στην παράταση.

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 33-44, 51-58, 76-76 (κ.α.), 83-87.

Πηγή: gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης