Πτώματα, αλλά και ανθρώπινα περιττώματα στα νερά του Ρίο

Πτώματα, αλλά και ανθρώπινα περιττώματα στα νερά του Ρίο

Οι υποσχέσεις της Βραζιλίας για «καθαρά νερά» χάθηκαν στα αποχετευτικά έργα που δεν έγιναν ποτέ – Οι μικροοργανισμοί και οι ιοί απειλούν τους αθλητές που θα αγωνιστούν

Πτώματα, αλλά και ανθρώπινα περιττώματα στα νερά του Ρίο
Μία εβδομάδα απέμεινε για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και όσο πλησιάζουμε προς τη μεγάλη μέρα τόσο φουντώνουν και οι ανησυχίες όλων για τις συνθήκες που επικρατούν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Κι αν χθες πολλοί σοκαρίστηκαν με τις εικόνες από τα νερά από τις θαλάσσιες περιοχές όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες (και ανάμεσα στα διάφορα αντικείμενα μπορούσαν να δεις κι ανθρώπινα πτώματα) η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή.

Κλείσιμο


Όταν πριν 7 χρόνια η Βραζιλία πανηγύριζε για την ανάθεση των Αγώνων, στο φάκελο που είχε καταθέσει μία από τις δεσμεύεις που είχε αναλάβει ήταν και ο καθαρισμός των υδάτων, υποσχόμενη ότι θα δαπανήσει το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να πετύχει το στόχο της.



Μόνο που τελικά μπόρεσε να διαθέσει μόλις 170 εκατομμύρια (επικαλούμενη την οικονομική κρίση που ξέσπασε), τα οποία ως επί το πλείστον δαπανήθηκαν στην περισυλλογή των μεγάλων αντικειμένων και σε κάποια δίχτυα που απέτρεπαν (επίσης) τα μεγάλα αντικείμενα βγουν στον κόλπο του Γκουανμπάρα (στα νερά του οποίου θα διεξαχθούν τα αθλήματα).

Λίγες ώρες πριν τους αγώνες τα νερά όχι απλά δεν έχουν καθαριστεί, αλλά είναι περισσότερο βρώμικα από ποτέ, έχοντας εκατοντάδες μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν ουκ ολίγες ασθένειες στους αθλητές που θα μετάσχουν σε αγωνίσματα όπως η ιστιοπλοΐα (όλα οι κατηγορίες) ή η μαραθώνια κολύμβηση.



«Οι ξένοι αθλητές θα κολυμπούν κυριολεκτικά μέσα σε ανθρώπινα περιττώματα και υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για μολύνσεις και ασθένειες απ’ όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν», δήλωσε στους NY Times ο δόκτωρ Ντάνιελ Μπέικερ, καθώς οι 50 ποταμοί που καταλήγουν στον κόλπο Γκουανμπάρα χρησιμοποιούνται ως αποχετευτικοί αγωγοί για τις φαβέλες του Ρίο.

Υπενθυμίζουμε ότι μία έρευνα του Associated Press πριν από ένα χρόνο είχε δείξει ότι ο αριθμός των ιών στα νερά του Ρίο ήταν 1.7 εκατομμύρια (!!!) μεγαλύτερος από τα επιτρεπτά όρια (όπως αυτά που υπάρχουν στην Πολιτεία της Καλιφόρνια).

Κι όπως έχουν προειδοποιήσει κι οι τοπικές αρχές «οι μικροοργανισμοί που έχουν ανακαλυφθεί στα νερά, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά γι’ αυτό όποιος βουτάει καλό είναι να κρατάει το στόμα του κλειστό».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης