Euro 2020: Τα εμβόλια, οι εθνικές ομάδες και το πρωτόκολλο υγείας για κρούσματα κορωνοϊού

Euro 2020: Τα εμβόλια, οι εθνικές ομάδες και το πρωτόκολλο υγείας για κρούσματα κορωνοϊού

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων κρουσμάτων COVID-19, η UEFA ανακοίνωσε πρωτόκολλο υγείας για τις Εθνικές Ομάδες σε περίπτωση που διαπιστώσουν κατά διάρκεια του Euro 2020 θετικά δείγματα κορωνοϊού στα μέλη τους - Τι ισχύει με τους εμβολιασμούς στις αποστολές

euro-2020
Ο χαρακτηρισμός του φετινού Euro 2020 ως «της πιο παράλογης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της ιστορίας» από την εφημερίδα DIE WELT, αντιπροσωπεύει πλήρως τα νέα δεδομένα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η πανδημική κρίση πέραν της καθυστέρησης του ενός χρόνου έχει διαμορφώσει αναμφίβολα καινούργια δεδομένα και στον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Το... αλαλούμ με τα εμβόλια

Συναγερμός σήμανε την Δευτέρα (7/6)στις τάξεις της εθνικής ομάδας της Ισπανίας, καθώς ο Σέρχιο Μπούσκετς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ύστερα από τεστ, στο οποίο υποβλήθηκε την Κυριακή, ανοίγοντας ουσιαστικά τον Ασκό του Αιόλου σχετικά με τη μη υποχρεωτική φύση του εμβολιασμού των αποστολών.

Στην περίπτωση της εθνικής Αγγλίας, τον Μάρτιο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν με προτεραιότητα οι ποδοσφαιριστές, καθότι ήταν πιο εκτεθειμένοι στους κινδύνους, ωστόσο το εθνικό σύστημα υγείας δεν προνόησε για κάτι τέτοιο, προχωρώντας ανά ηλικιακή ομάδα, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες.

Οι ίδιοι οι παίκτες μάλιστα από την πλευρά τους, δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να εμβολιαστούν, μη θέλοντας να παρακάμψουν την σειρά και να εμφανιστούν προνομιούχοι. Αξίζει να σημειωθεί, πως η αγγλική ομοσπονδία εφάρμοσε ένα σύστημα «φούσκας» για να προστατέψει τους ποδοσφαιριστές της.

Στο ομοσπονδιακό συγκρότημα της Ολλανδίας, αστέρες όπως ο Ματάις Ντε Λιχτ αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, με τον 21χρονο στόπερ της Γιουβέντους να δηλώνει: «Δεν έχει κάνει εμβολιασμό, δεν είναι κάτι υποχρεωτικό που επιβάλλεται να το κάνω. Νομίζω ότι πρέπει ο καθένας να αποφασίζει για το σώμα του. Ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι πάντα εκεί».

Κλείσιμο
Την δική τους «ανταρσία» αναφορικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού έκαναν και οι παίκτες της Εθνικής Βελγίου, η πλειοψηφία των οποίων δεν ήθελε να εμβολιαστεί ενόψει Euro. Ο γιατρός της ομάδας, Ντιρκ Ραμανέκερς, ανέφερε ότι «πολλοί παίκτες είχαν ήδη εμβολιαστεί στο εξωτερικό, άλλοι πρόσφατα έχουν περάσει από κορονοϊό και άλλοι έχουν προστατευτεί για αρκετούς μήνες». Σύμφωνα με όσα είπε, υπάρχουν ορισμένοι παίκτες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ η κυβέρνηση πρόσφερε τα εμβόλια στην εθνική ομάδα εν όψει του Euro.

Οι μισοί από τους ποδοσφαιριστές δήλωσαν ρητά πως δεν θα κάνουν το εμβόλιο (Pfizer), καθώς πιστεύουν πως θα επηρεάσει την απόδοσή τους λόγω παρενεργειών και έτσι υπάρχει η πιθανότητα να τους στερήσει το δικαίωμα να διεκδικήσουν το τρόπαιο. 

«Ένας αριθμός των ποδοσφαιριστών είχε ήδη εμβολιαστεί στο εξωτερικό, ορισμένοι από αυτούς έχουν πρόσφατα βιώσει τον Covid-19. Οι τελευταίοι έχουν αντισώματα και προτιμούν να εμβολιάζονται μετά το τουρνουά» ανέφερε ο καθηγητής πολιτικής ιατρικής, σημειώνοντας πως από προσωπική επιλογή «ένας – δύο παίκτες» δεν ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο εν όψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

«Παίκτες με παιδιά όπως οι Μέρτενς, Αζάρ, Λουκάκου, έχουν προτεραιότητα (για τα εμβόλια). Μέσα στην ομάδα, η πλειοψηφία προστατεύεται. Η ομαδική προστασία είναι μεγάλη γιατί αυτά τα παιδιά θα ζήσουν σε ένα πολύ απομονωμένο περιβάλλον για τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε ακόμη.

Από την άλλη πλευρά, ο γιατρός της εθνικής ομάδας της Αυστρίας, Μίκαελ Φίντλερ, συμβούλευσε τους παίκτες να μην εμβολιαστούν κοντά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, προκειμένου να μην χάσουν κάποια σημαντική προπόνηση λόγω παρενεργειών. Ωστόσο, ορισμένοι Αυστριακοί διεθνείς είχαν εμβολιαστεί πριν ενσωματωθούν στην εθνική τους ομάδα, σε συμφωνία με τα κλαμπ τους.

Στους φούριας ρόχας, όπως προαναφέρθηκε, μετά τα θετικά κρούσματα του Σέρχιο Μπουσκέτς και ακολούθως του Ντιέγκο Γιορέντε, η διαδικασία εμβολιασμού κρίθηκε αναγκαίο να επισπευθεί, αφού είχε ήδη καθυστερήσει δύο μήνες παρά τα αιτήματα των ποδοσφαιριστών.

Ωστόσο, στο... παρά πέντε πριν από την πρώτη σέντρα, οι Ισπανοί διεθνείς θα παραταχθούν στη Σεβίλλη εμβολιασμένοι. Άπαντες οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε έκαναν το εμβόλιο για τον Covid-19 στο προπονητικό κέντρο της αποστολής στο Las Rozas, σε μία εξέλιξη αισιοδοξίας ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.



Τέλος, στις τάξεις των πρωταθλητών κόσμου, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει ήδη εμβολιαστεί, καθώς και ορισμένοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Κιλιάν Μπαπέ. Ωστόσο, ο Γάλλος ομοσπονδιακός τεχνικός, Ντιντιέ Ντεσάμπ, προειδοποίησε: «Όποιος είναι θετικός, πηγαίνει σπίτι».


Το πρωτόκολλο υγείας της UEFA για κρούσματα κορωνοϊού

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων κρουσμάτων COVID-19, η UEFA ανακοίνωσε πρωτόκολλο υγείας για τις Εθνικές Ομάδες σε περίπτωση που διαπιστώσουν κατά διάρκεια του Euro 2020 θετικά δείγματα κορωνοϊού στα μέλη τους.

Αναλυτικά:

1) Σε περίπτωση που οι παίκτες μιας ομάδας πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, ο προγραμματισμένος αγώνας μπορεί να διεξαχθεί κανονικά υπό την προϋπόθεση ότι η ομάδα έχει τουλάχιστον 13 διαθέσιμους ποδοσφαιριστές, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός τερματοφύλακα. Και οι 13 ποδοσφαιριστές θα πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για COVID-19 και πρέπει να συμμορφώνονται με το πρωτόκολλο UEFA.

2) Εάν η εν λόγω ομάδα δεν είναι σε θέση να παρατάξει τουλάχιστον 13 ποδοσφαιριστές συμπεριλαμβανομένου ενός τερματοφύλακα, η UEFA μπορεί να επαναπρογραμματίσει τον αγώνα σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ακόμη και να ορίσει τον αγώνα σε άλλο γήπεδο σε ουδέτερη χώρα. Η ομάδα που είχε οριστεί ως γηπεδούχος θα πρέπει να αναλάβει τόσο την οργάνωση, όσο και όλα τα σχετικά έξοδα του αγώνα.

3) Εάν ο αγώνας δεν μπορεί να προγραμματιστεί εκ νέου, ο φορέας ελέγχου, δεοντολογίας και πειθαρχίας της UEFA θα λάβει απόφαση επί του θέματος. Είτε η ομάδα που δεν θα μπορεί να αγωνιστεί θα χάσει τον αγώνα στα... χαρτιά (ήττα 0-3) ή το αποτέλεσμα του αγώνα θα αποφασιστεί με κλήρωση (δηλ. νίκη 1-0, ήττα 0-1 ή ισοπαλία 0-0).

4) Εάν οποιοδήποτε μέλος από την ομάδα διαιτητών ενός αγώνα διαγνωστεί θετικός σε Covid-19, τότε η UEFA μπορεί να ορίσει αντικαταστάτες που ενδέχεται να έχουν την ίδια εθνικότητα με μία από τις συμμετέχουσες ομάδες.


Ειδήσεις σήμερα:

«Δήμητρα» της Λέσβου: Έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη;

Roland Garros, Ζβέρεφ-Τσιτσιπάς: Έτοιμος να γράψει ιστορία ο Στέφανος!

«Φάρμα»: Ο Κώστας Γκρέκας μεγάλος νικητής του τελικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης